içinde

SpaceX’ten Büyük Starship Patlamasının Ardından İlk Haberler

Sırada ne var? SpaceX, dramatik Starship patlamasından sonra güncelleme sağlar

SpaceX‘in tam donanımlı Starship ve Super Heavy fırlatma sistemi 20 Nisan günü yerel saatle 08:33’te Güney Teksas’tan ilk kez gökyüzüne yükseldi. Yaklaşık 40 katlı bir bina büyüklüğündeki 394 fit (120 metre) uzunluğundaki Starship fırlatma rampasından yavaş bir yükseliş gerçekleştirdi. Ve sonra yükselmeye devam etti.

Ancak fırlatma sistemi fırlatmadan yaklaşık üç dakika sonra bir alev topu halinde patlamadan önce spiral çizmeye başladığı için yörüngeye ulaşamadı. SpaceX o zamandan beri patlamaya yol açan sorunlarla ilgili bir güncellemenin yanı sıra bir dizi etkileyici görüntü de yayınladı.

Dünyanın En Güçlü Roketi Uçuşa Geçti

SpaceX, web sitesinde yaptığı bir güncellemeyle Starship’in Meksika Körfezi üzerinde ~39 km’lik bir zirveye tırmandığını doğruladı. Özel uzay firması bunun “bugüne kadar herhangi bir Starship’in ulaştığı en yüksek değer” olduğunu açıkladı. Dünkü görev tam entegre Starship ve Super Heavy’nin ilk uçuş testi olsa da, SpaceX Starship üst aşaması üzerinde çok sayıda yörünge altı uçuş testi gerçekleştirmişti.

SpaceX on Twitter: “Slow mo video of liftoff from the tower pic.twitter.com/tbf1aAKsgD / Twitter”

Slow mo video of liftoff from the tower pic.twitter.com/tbf1aAKsgD

Starship’in ateşli ölümüne rağmen SpaceX, dünkü görevin hızlı başarısız ol, hızlı öğren mantığına çok uygun bir şekilde başarılı olduğunu vurguluyor. Ne de olsa patlama, genellikle feci bir fırlatma başarısızlığının ardından gelen sağır edici sessizlik yerine SpaceX’in yer ekibi tarafından coşkulu bir alkışla karşılandı.

Şirketten yapılan açıklamada şöyle denildi: “Böyle bir testte başarı öğrendiklerimizden gelir ve bugün araç ve yer sistemleri hakkında Starship’in gelecekteki uçuşlarını geliştirmemize yardımcı olacak muazzam miktarda şey öğrendik.”

SpaceX’in bir sonraki Starship yörünge uçuşu denemesinin kesin tarihini bilmesek de, SpaceX’in en az iki Starship roketi daha hazır durumda. Dünkü fırlatmadan kısa bir süre sonra CEO Elon Musk şunları yazdı: “Starship’in heyecan verici test fırlatılışı için SpaceX ekibini kutluyorum! Birkaç ay içinde yapılacak bir sonraki test fırlatması için çok şey öğrendik.”

O zamana kadar SpaceX, Starship’in fırlatılmasından elde edeceği muazzam miktardaki veriyi analiz edecek. Bu arada uzay meraklıları, 5,000 metrik ton sıvı oksijen ve metan itici gaz içeren Starship’in gökyüzüne doğru yavaşça tırmanışının etkileyici görüntülerine sahipler.

SpaceX’in Starship Programı İçin Sırada Ne Var?

Starship’in uçuş testindeki ateş topu başarısızlık anlamına gelmese de bazı endişelere yol açıyor.

SpaceX yaptığı güncellemede Starship’in “uçuş testi sırasında birden fazla motorunun devre dışı kaldığını, irtifa kaybettiğini ve takla atmaya başladığını” açıkladı. Uçuş sonlandırma sistemine hem güçlendirici hem de gemi üzerinde komut verildi.” Esasen SpaceX, Starship’in yerde daha fazla hasara yol açmasını önlemek için kendini imha düğmesine basmıştır.

Daha fazla diyoruz, çünkü Ars Technica‘nın bildirdiğine göre, fırlatma sonrası görüntüler Starship’in Raptor motorlarının gücünün neden olduğu Orbital Fırlatma Dağı’nın altında büyük bir krater olduğunu gösterdi. SpaceX Starship’i dünyanın en güçlü fırlatma sistemi ve aynı zamanda ilk tamamen yeniden kullanılabilir roketi olarak tasarladı. Ardışık fırlatmaları mümkün kılmak için Starship’in ilk yörünge fırlatma denemesinde neden olduğu altyapı hasarına -muhtemelen bir alev çukuru şeklinde- bir çözüm bulması gerekecektir.

SpaceX’in Raptor motorlarına gelince, şirketin tescilli yeni nesil motorlarından birkaçı ateşlenmedi ve Starship’in kontrolü kaybetmesine yol açtı. Şirket Raptor’un güvenilirliğini arttırmak için topladığı zengin veriyi kesinlikle değerlendirecektir.

Elon Musk’ın bölücü doğası bazılarının Starship’in patlamasına sevinmesine neden olsa da, SpaceX’in en önemli müşterisi fırlatmadan memnun görünüyordu. NASA Yöneticisi Bill Nelson test uçuşunun ardından yaptığı açıklamada “Tarih boyunca her büyük başarı bir miktar hesaplanmış risk gerektirmiştir çünkü büyük risk büyük ödül getirir” dedi. “SpaceX’in öğreneceği her şeyi, bir sonraki uçuş testini ve ötesini dört gözle bekliyoruz.”

Starship insanlığı çok gezegenli bir tür haline getirebilir ve yolculuğu daha yeni başladı.

Rapor Et

Katılımcı

Çeviri Haber tarafından yazıldı

Doğrulanmış ProfilÜyelik Yılı

Ne düşünüyorsun?

Yorumlar

Bir yanıt yazın

    90’lar Seni Ne Kadar Yansıtıyor?

    Star Wars Jedi Kılıçlarının Renklerinin Bir Anlamı Var Mı?