içinde

Çin, Bu Yılın Sonlarında Genişbant Mega Takımyıldızı Üzerinde Çalışmalara Başlayacak

SpaceX‘in Starlink‘inin hakimiyetine meydan okumak için bir hamle yapan Çin’in, geniş bant mega yıldız kümesi inşa etmek için hazırlık yaptığı bildiriliyor. Space News‘in bir raporuna göre, ülke yakın zamanda görevi ilerletmek için bir dizi düşük yörünge uydusu fırlatacak.

Raporlar, ülkenin ana uzay yüklenicisi olan Çin Uzay Havacılık ve Teknoloji Şirketi’nin (CASC) mart ayında yayınladığı bir açıklamada, yeni Long March 5B ve üst aşama konfigürasyonunun düşük Dünya yörüngesinde (LEO) bir uydu ağı için kullanılacağını doğruladı. İlk kez Yuanzheng-2 ikinci aşama itki teknolojisinin Çin’in ağır kaldırma fırlatma aracı olan Long March 5B’de kullanılacağına dair öngörüler var ve fırlatma, ülkenin Wenchang tesisinden yılın ikinci yarısında gerçekleştirilecek.

Space News‘e göre, ülke önümüzdeki birkaç yıl içinde 13.000 uydu düşük Dünya yörüngesi (LEO) geniş bant mega yıldız kümesi geliştirmeyi planlıyor.

Gelecek on yılda dikkate alınması gereken bir güç

China to begin constructing its own megaconstellation later this year - SpaceNews
Görsel: Space News

Çinli uydu operatörü China Satcom, küresel arenada bugüne kadar daha az etki yaratabilmiş ve genellikle jeostasyoner yörüngede konumlandırılan uyduları aracılığıyla iç gereksinimleri karşılamaya odaklanmıştır.

Ancak gelecek beş ila on yılda ülke, düşük Dünya yörüngesindeki küresel bir ağı dağıtmaya odaklanarak durumunu değiştirmeyi planlıyor. Hükümet desteğiyle yürütülen bir proje, özellikle Çin etkisinin güçlü olduğu dünya genelindeki bölgelerde rekabeti batı dünyasında yakalamayı zorlaştırabilir. Böylesine iddialı bir plan, diğer uluslararası yıldız kümesi operatörlerinin uluslararası abonelerini genişletmesini engeller nitelikte olacaktır.

Kayıtlar, son on yılda Çin’in uzay görevlerinin dört katından fazla arttığını, yalnızca 2022’de 60’dan fazla fırlatma gerçekleştirdiğini gösteriyor.

Net hedefler misyonu daha ileriye götürmek için belirlendi.

Mega yıldız kümesi oluşturma görevi, Space News‘e göre çoğunlukla CASC‘nin ana iştiraki olan Çin Uzay Teknolojisi Akademisi (CAST) ve Çin Bilimler Akademisi’ndeki Mikrouydular İnovasyon Akademisi (IAMCAS) tarafından üstlenilmektedir.

IAMCAS‘ın, projeye tahsis edilen 30 uyduyu çalışmanın sonuna doğru, 2023’ün sonuna doğru tamamlaması bekleniyor. Diğer potansiyel ticari yapılandırmalar da projede yer alabilirler. GalaxySpace ve Çin Havacılık Bilim ve Endüstri Şirketi (CASIC) gibi firmalar da görevdeki uydu geliştirmekle görevlendirildiler ve ilki zaten 2022’de altı düşük yörüngeli test uyduyu fırlattı.

Rapor Et

Katılımcı

Çeviri Haber tarafından yazıldı

Doğrulanmış ProfilÜyelik Yılı

Ne düşünüyorsun?

Yorumlar

Bir yanıt yazın

    Microsoft’un Notion’a Rakip Olarak Geliştirdiği Loop, Kullanıma Açıldı

    UV Işık Okumaları, Yabancı Yaşam İçin Sudan Daha İyi Bir Gösterge Olabilir