içinde

İnanılmazİnanılmaz ÜzgünÜzgün KızgınKızgın HavalıHavalı

Karanlık Kapının Ardındaki Gelenek: Kadın Sünneti

Bireylerin yapısını oluşturan en önemli etmenler kalıtım ve çevredir. Bu unsurlara ek olarak kültürel normları eklemek de gerekir. Çünkü kalıtım ve çevre genellikle “kültür” kavramı çerçevesinde kendini konumlandırır. Bunun nedeni kültürün tanımında gizlidir. Kültür geçmişten ve günümüzden birikerek yoğrularak gelişen ilk insanlardan bugüne kadar oluşan zengin bir terimdir. Her ne kadar geçmişe yönelik araştırmalar yapan Antropologlar, Kâtipler ve Tarih araştırmacılar gibi tüm alanlardan beslenen kültür için belirli çerçevelenmiş bir tanımdan söz etmek mümkün değildir. Kültür gözlenebilir, ölçülebilir veya sayısal verilerle açıklamaya girişilebilecek terim de değildir. Esnek, alçalabilen ve yükselebilen plates misali kar topudur kültür. Bu yüzden gelişmeye ve değişmeye veya taş üzerinde kalma tehlikesi de geçirebilecek kadar hassas ve dokununca tepki verebilir.

Kültür her ne kadar değerli, geçmişi anma, öğrenme, gün yüzüne çıkarılmış tarihi yaşam ve eserler gibi gözükse de; Tarih her zaman gülücük dağıtan anımsanacak kadar masum değildir. Geçmiş her zaman temiz ve pürüzsüz değildir.

Pis, insan onur ve yaşama hakkını ayaklar altına alan olaylarla da kendi defterini kirletmiştir. Bu kötü, ağza alınması, insan zihninde bulanıklığa yol açan örf ve adetlerden biri de “Kadın Sünneti”. Kadın Sünneti toplum tarafından kabul görülme isteği, dini inançlar ve bakireliğin korunması gibi nedenlerle uygulanan bir işlemdir. Pek çok ülkede yasak olsa da, Afrika, Asya ve Orta Doğu’da düzenli olarak yapılan bir işlem. Günümüzde evrensel olarak pek de konuşulmayan, gündemde pek de olmayan bu gelenek nasıl yapılıyor?

Kadın sünnetinin (genital sakatlama) 4 türü bulunmaktadır. Bunlar şunlardır:

1. Klitoridektomi: Hassas klitoris bölgesi ve etrafındaki derinin tamamı ya da bir kısmının kesilip alınması.

2. Eksizyon: Klitorisin bir kısmı ya da tamamı ile vajinadaki iç dudakların (labya minora) kesilip alınması.

3. İnfibülasyon: Hem iç dudak hem de vajinayı çevreleyen dış dudakların kesilmesi, yapılarının değiştirilmesi. Bu işlem çoğunlukla küçük bir delik bırakacak şekilde dikilmeyi de içerir.

Bu uygulama oldukça ağrılı olduğu gibi enfeksiyon riski de barındırır. Vajina ve idrar yolu arasında sadece adet kanaması ve idrarın çıkması için küçük bir aralık bırakılır.

Bu aralık o kadar küçüktür ki bazen cinsel ilişki ve doğum için kesmesi gerekebilir. Bu durum, doğumlarda hem bebek için hem de anne için risk yaratıyor.

4. Klitoris ya da genital bölgenin delinmesi, kazınması ve oyulması gibi zararlı işlemlerin tamamının operasyonlarının tümü.

Kadın Sünneti görüldüğü gibi dört çeşit operasyon üzerinden yapılmaktadır. Peki kadın psikolojisi penceresi çerçevesinden bu olay nasıl zihinsel bunalımlara neden olmaktadır:

1) Kadınların diğer insanlardan uzaklaşmasına neden olmaktadır.

2) Kadınların utanmasına ve kadınların fiziksel ve psikolojik depresyonlarına girmesine sebebiyet vermektedir.

3) Hayatın doğal kanunu olan çiftleşmeye ve cinsel ilişkiyi kadınların iğrenç ve kötü olarak görmesinin sebebi olmaktadır.

4) Hayatın devamının sağlanmasının kısırlaştırma yöntemiyle kesilmesine mağruz bırakmaktadır.

5) Neslin devamının önüne geçerek tarım, ekonomi, inşaat, sağlık başta olmak üzere dünyadaki tüm iş alanlarındaki işçi gücüne olan ihtiyacın artmasına sebebiyet verir.

Günümüz 21. yüzyılda her ne kadar pek de konuşulmayan, ancak perde arkasında çok büyük sağlık ve nesil sorunları çıkartan bu olay için Birleşmiş Milletler Çocuklara Yardım Fonu (UNICEF) ve Dünya Sağlık Örgütü başta olmak kaydıyla tüm küresel kuruluşlar iş başında olmalıdır.

Bu hem nesillerin hem de insan onuru ve değeri açısından pek kıymetli bir sosyal ve küresel problemler sıralamasının ilk basamaklarında yer almalıdır.

Neslin devamının kadın ve erkek artışlarındaki oranlara bağlı kaldığı unutulmamalıdır. Konuyu daha kapsamlı bir şekilde anlayabilmek için Sherry Hormann’ın yönettiği 2009 Alman biyografik film olan “Çöl Çiçeği” filmini izleyebilirsiniz.

Film👇

İyi seyirler 🎥

Editör: Fatih Düz – 06.10.2022

Bu içerik hakkında ne düşünüyorsunuz? Yorum yapabilir, oy kullanabilir ya da tepki seçebilirsiniz. Gönderinizi oluşturun!

Rapor Et

Danışman

Furkan Toprak tarafından yazıldı

1999 yılında Mersin'de doğdum. 22 yaşındayım. Çukurova Üniversitesi İletişim Bilimleri 2. sınıf öğrencisiyim. 2018 yılında Harran Üniversitesi'nde Türk Dili ve Edebiyatı Bölümünü kazanmıştım; devam edemedim. Ardından bir süre bekleyip Çukurova Üniversitesi'nde İletişim Bilimleri bölümüne kaydoldum. Küçükken bir trafik kazası geçirdim. Bu durum sağlığım açısından fizikdel gelişimimi olumsuz etkiliyor. Hedefim bu sitede yazılar yazarak, fotoğraflar paylaşarak farkındalık yaratmak olacaktır.

Makale YazarıYorumcuÜyelik YılıVideo YapımcısıTestçi

Ne düşünüyorsun?

Yorumlar

Bir yanıt yazın

    1. Sünnet uygulaması zaten dini ve kültürel bir mesele olarak toplumlarda varken kadın sünneti ve sonrasında kadinlarin yaşadıkları malum. Bilimin olduğu bir toplumda kadın sünneti imkansız. Aslında uygulama sanırım kadını haz konusunda engelliyor. Gene tamamen erkek egemen toplumda erkekler kendi güya akıllarınca kadınları ve tabii ki öncelikle kendilerini korumak için bişiler yapıyor. Umarım dünya artık faydasız ve bireyin yaşamını olumsuz etkileyen bu uygulamayı terk eder. Yazınız için teşekkürler emeğinize sağlık

    Daha fazla yorum yükle

    “Sosyal Medya Yasası” Hakkında

    Yeni Sosyal Medya Yasa Tasarısı İle Ne Amaçlanıyor?