içinde

İnsanlığın Dönüm Noktası: Doğum Kontrol Yöntemleri

İnsanlığın devamı üremeye ve nesli devam ettirmeye bağlıdır. Bunun doğru yolu da kadın ve erkeğin doğru yöntemlerle birlikte olmasıdır. Ancak birçok konuda olduğu gibi birleşme sırasında da birçok sorun oluşmaktadır. Söz konusu problemde cinsel ilişki iki büyük sorun oluşturmaktadır.

Birincisi cinsel yolla bulaşan hastalıklar ve gebeliklerdir. Bir kadının hormonal bakımından gebe kalabilir olması çocuk sahibi olunacağı anlamına gelmez. Ayrıca bebek istememek için de geçerli sebepler sayılabilir. Cinsel yolla bulaşan hastalıklar cinsel ilişki sırasında gerçekleşen vücut sıvılarının birbirine karışması sonucu bulaşır. Örneğin gerone ve frengi hastalıkları örnek verilebilir. Hastalıkların ortaya çıkaran da bakteriyel enfeksiyonlardır. Diğer hastalıklar olan AIDS ve siğiller virüs nedeniyle vücutta oluşur. Peki bu hastalıklara karşı nasıl önlem alınır:

Cinsel yolla bulaşan hastalıklara karşı alınabilecek en ideal yöntem doğum kontrolü yöntemini doğru uygulamaktır. Tıp literatüründe kontraseptif olarak geçen yöntem, hamileliği önleyen yöntemler veya araçlar olarak tanımlanır. Genellikle yöntem istenmeyen gebelikle kullanılır. Kontraseptifler üç gruba ayrılır. Mekanik Bariyerler, Hormonal Yöntemler ve Cerrahi Yöntemlerdir. Yöntemlerin kendi içinde birkaç özelliği vardır. Bunlar sırasıyla;

  • Mekanik Bariyerler: Cinsel ilişki sırasındaki sıvı değişimini engeller. Bariyerlere örnek olarak prezervatifler gösterilebilir. Prezervatiflerin diğer bir adı da kondom olarak geçer. Erkekler de kadınlar da kullanabilir. Kullanılan maddeyle birlikte sıvı değişimi önlenir. Bir anlamda hamileliğin önüne geçilir. Çünkü spermler yumurta hücresine ulaşamaz ve gebelik önlenir. Ancak şunu unutmamak gerekir ki; doğum kontrol yöntemleri gebeliği her zaman önleyemez. Yöntemin amacı gebeliğin önüne geçmek ve hastalık oluşma riskini azaltmaktır.
  • Hormonal Yöntemler ise, kadın ve erkekte bulunan hormon seviyelerini değiştirir ve hormonal dengesizlik yaratır. Örneğin kadınlardaki yumurta sayısını serbest kalmasının önüne geçer. Yumurta sayısını belirli seviyede sınırlandırır. Yöntemin işleyiş biçimi de doğum kontrol haplarıdır. Tıpta Oral Kontraseptifler olarak geçer. Üretilen bazı haplar hormon seviyelerini değiştirerek yumurta sayısını serbest bırakır. Döllenme de yumurta sayısının istikrarsızlığı sebebiyle dalgalanır. Kullanılan haplar yumurtanın kırılmasına sebep olur. Bazıları yumurtanın rahme ulaşmasına bazıları da yumurta döllense de rahme ulaşmasına engel olur. Yöntem genellikle kadınlar tarafından kullanılır. Erkekler kullanamaz. Çünkü spermlerin hepsini etkisiz hale getirmek pek güçtür.

  • Cerrahi Yöntemlerde ise; iki alt kategori vardır. Bazı cerrahi müdahaleler geçici doğum kontrolü sağlar bazıları da kalıcıdır. Geçici Doğum Kontrolü‘nde en çok kullanılan yöntem Bakırlı Rahim İçi Araçtır. Bakır bağışıklık sistemini harekete geçirir. Bağışıklık Sistemi de spermleri öldürür. Sonuçta spermler yumurtayı dölleyemez. Bakırlı Rahim İçi Araçlardaki sıkıntı da hormonal dengesizliği oluşturur. Dengesizlikle büyüyen mukus birikmesi spermlerin rahme ulaşmasına engel olabilir. Spiraller de benzer şekilde çalışarak spremleri öldürme ve yumurtaya ulaşmaları engellemeye uğraşır. Bu işlemi yapan kanallara İntrauterin Araçlar denir. Kısaca “Ria veya İUA” olarak bilinir.
  • Son olarak Kalıcı Yöntemler vardır. Söz konusu yöntemde erkekler için vazektomi; kadınlar için de tubektomi olarak iki kısım vardır. Erkeklerde testislerde üretilen spermler penise “was deferens” (spermkanalı) yoluyla gelir. Vazektomide bu yollar kesilir birbirinden ayrılır. Böylece spremler penise ulaşamaz, penisten atılan sıvıda da sperm bulunmayacağı için yumurta döllenmez. Tubektomi de Vazektomiye benzetilir. Söz konusu sistemde fallop tüpü kesilir. Böylece serbest kalan yumurta rahme ulaşamaz ve gebelik gerçekleşemez.

Peki cinsel yolla bulaşan hastalıklara yakalanmamak için ne yapılabilir? Söz konusu probleme çözüm bulmak için Mekanik Bariyerler kullanılır.

Son olarak da gebeliğin gerçekleşmeme durumu vardır. En çok kullanılan yöntem de kürtajdır.

Söz konusu yöntemler her ne kadar bilimsel veriler olarak bilinse de hastanın bir jinekolog ile veya doktor ile görüşmesi gerekir.

Sonuç olarak; cinsel yolla bulaşan hastalıkların bazıları bakteriler bazıları da virüsler yoluyla bulaşır. Hastalığın temel sebebi de birleşme sırasında sıvıda gerçekleşen alışverişteki değişimdir. Olumsuz durumu engellemenin yolu da Doğum Kontrol Yöntemlerine başvurmaktır. İnsanlığın devamı için çok önemli olan ve sağlık açısından mühim olan konuyla ilgili insanlar bilinçli şekilde hareket etmelidir. Çünkü dünyaya getirilen çocukların kalıtımsal ve çevresel olarak sağlıklı olmasının yolu da cinsel eğitimle ilgili bilinçli hareket etmek ve gerekli  önemleri alıp doğru uygulamaktır.

Editör: semra – 11.08.2023

Bu içerik hakkında ne düşünüyorsunuz? Yorum yapabilir, oy kullanabilir ya da tepki seçebilirsiniz. Gönderinizi oluşturun!

Rapor Et

Danışman

Furkan Toprak tarafından yazıldı

1999 yılında Mersin'de doğdum. 22 yaşındayım. Çukurova Üniversitesi İletişim Bilimleri 2. sınıf öğrencisiyim. 2018 yılında Harran Üniversitesi'nde Türk Dili ve Edebiyatı Bölümünü kazanmıştım; devam edemedim. Ardından bir süre bekleyip Çukurova Üniversitesi'nde İletişim Bilimleri bölümüne kaydoldum. Küçükken bir trafik kazası geçirdim. Bu durum sağlığım açısından fizikdel gelişimimi olumsuz etkiliyor. Hedefim bu sitede yazılar yazarak, fotoğraflar paylaşarak farkındalık yaratmak olacaktır.

Makale YazarıYorumcuÜyelik YılıVideo YapımcısıTestçi

Ne düşünüyorsun?

Yorumlar

Bir yanıt yazın

    Ece Gürsel ve Bigo’yu Buluşturan Gala ile An’ı Paylaşıyoruz

    WhatsApp yeni özelliği test ediyor: Tek cihaz iki hesap