içinde

MuhteşemMuhteşem HavalıHavalı

Çikolatanın Tarihi | Nereden Geliyor Bu Çikolata?

Severek yediğimiz, bazı anlarda ihtiyaç duyduğumuz Çikolatanın nereden geldiğini hiç merak ettiniz mi?

Latin Amerika’dan günümüze, çikolata size ulaşmak için uzun bir yol kat etmiştir. Te Latin Amerika’dan gelen bu tatlı ilginizi çekti mi? Çikolatanın nereden geldiği ve bugün tadını çıkardığımız bir yiyecek haline nasıl geldiği, dünyanın en sevilen tatlısı olması çikolatanın büyüleyici tarihi boyunca bir yolculuğa çıkmak için bu yazı tam size göre.

Peki nedir bu çikolatanın tarihi birlikte inceleyelim.

Öncelikle sorulması gereken en önemli soru çikolatayı kim icat etti?

Çikolatanın 4.000 yıllık tarihi, günümüz Meksika’sı olan eski Mezoamerika’da başlamıştır. İlk kakao bitkilerinin bulunduğu yer olan Latin Amerika’nın en eski uygarlıklarından biri olan Olmec, kakao bitkisini çikolataya dönüştüren ilk kişilerdi. Çikolatalarını ritüellerde içip ilaç olarak kullanmışlardır.

Yüzyıllar sonra Mayalar çikolatayı tanrıların içeceği olarak övdüler. Maya çikolatası, kavrulmuş ve öğütülmüş kakao tohumlarının biber, su ve mısır unu ile karıştırılmasından yapılan saygıdeğer bir demlemeydi. Mayalar bu karışımı bir kaptan diğerine dökerek “acı su” anlamına gelen “xocolatl” adı verilen kalın köpüklü bir içecek oluşturdular.

15. yüzyılda Aztekler kakao çekirdeklerini para birimi olarak kullandılar. Çikolatanın tanrı Quetzalcoatl’ın bir hediyesi olduğuna inandılar ve onu serinletici bir içecek, afrodizyak ve hatta savaşa hazırlanmak için içtiler.

Peki çikolata İspanya’ya nasıl ulaştı?

Çikolatanın İspanya’ya ne zaman geldiğini kimse kesin olarak bilmemektedir. Efsaneye göre kaşif Hernán Cortés, çikolatayı 1528’de memleketine getirmiştir.

Cortés’in çikolatayı Amerika’ya yaptığı bir sefer sırasında keşfettiğine inanılıyordu. Altın ve zenginlik arayışında, bunun yerine Aztek imparatoru tarafından kendisine verilen bir fincan kakao buldu.

Cortes eve döndüğünde İspanyollara kakao tohumlarını tanıttı. İspanyol çikolatası hala bir içecek olarak kullanılsa da, doğal acı tadı tatlandırmak için şeker ve bal ile karıştırılmıştır.

Çikolata, zenginler ve zenginler arasında hızla popüler olmuştur. Katolik rahipler bile çikolatayı severdi ve dini uygulamalara yardımcı olmak için içerlerdi.

Çikolata Avrupa’yı baştan çıkarmıştır.

İspanyollar çikolatayı çok uzun süre sessiz tutmuş, çikolatanın komşu Fransa’ya ve ardından Avrupa’nın geri kalanına ulaşması neredeyse bir asır sürmüştür.

1615’te Fransız Kralı Louis XIII, İspanyol Kralı III. Phillip’in kızı Avusturyalı Anne ile evlendi. Birliği kutlamak için Fransa’nın kraliyet mahkemelerine çikolata örnekleri getirdi.

Fransa’nın öncülüğünü takiben, çikolata kısa süre sonra İngiltere’de özel “çikolata evlerinde” ortaya çıktı. Eğilim Avrupa’ya yayıldıkça, birçok ülke ekvator boyunca ülkelerde kendi kakao tarlalarını kurdu.

Çikolata Devrimi nasıl başladı?

Çikolatanın tarihi, Avrupa aristokrasisi arasında son derece popüler kaldığı için devam ediyor. Kraliyet ailesi ve üst sınıflar, çikolatayı sağlık yararları ve çöküşü için tüketmiştir.

Çikolata hala elle üretiliyordu, bu da yavaş ve zahmetli bir süreçti. Ancak Sanayi Devrimi yaklaşırken işler değişmek üzereydi.

1828’de çikolata presinin icadı çikolata yapımında devrim yarattı. Bu yenilikçi cihaz, kavrulmuş kakao çekirdeklerinden kakao yağını sıkarak geride ince bir kakao tozu bırakıyordu.

Toz daha sonra sıvılarla karıştırıldı ve bir kalıba döküldü, burada yenilebilir bir çikolata kalıbına katılaştı.

Ve bu sayede modern çikolata çağı doğmuştur.

İşte günümüzde severek yediğimiz çikolata bu şekilde oluşmuştur.

Bu arada konuyla ilgili güzel bir video. Göz atmanızı tavsiye ederiz hem de altyazı seçeneği de mevcut 😍

İyi seyirler 🎥

Editör: Fatih Düz – 30.09.2022

Bu içerik hakkında ne düşünüyorsunuz? Yorum yapabilir, oy kullanabilir ya da tepki seçebilirsiniz. Gönderinizi oluşturun!

Rapor Et

Uzman

vitalis tarafından yazıldı

23, intj, 5w6

Ne düşünüyorsun?

Yorumlar

Bir yanıt yazın

    1. Çikolata karanlık bir ürün gibi geliyordu bana ve izlediğim son videoda bunu da kanıtlamış oldular. Kakao hammaddesini üreten, yetiştiren halka çikolata ikram ediliyor ve tadından haberleri yok ve şaşırıyorlar. İnsanın kendi ürettiği hammaddeden üretilen böyle sihirli ürünü tanımaması fakirlik, smürü,yabancılaşma üzerine ne çok düşünce ürettirir insana. Bir de tabi çikolata ve mutluluk hormonu salgılanması, İsviçre ve Alman çikolata üreticileri var ki insan bu ürüne sadece basit bir yiyecek olaak istese de bakamıyor.

    İlahi Komedya ile Ünlü Yazar Dante ve Onun Mistik Aşkı Beatrice

    Herkesi Kısıtlayan Şu “Rezil Olmak” Konusuna Değinelim!