içinde

HavalıHavalı MuhteşemMuhteşem İnanılmazİnanılmaz KomikKomik ÜzgünÜzgün

Geçmişten Günümüze Moda Serüveni

Geçmişten günümüze her alanda bir çok değişiklik ve yenilikler meydana gelmiştir. Bu alanların en önemlilerinden biri de elbette ki modadır. İnsanların giyim tarzları modayla yön bulur ve giyim şekilleri modaya göre şekillenebilir. İnsanların en temel ihtiyaçlarından biri olan giyinmek önce temel ihtiyaç olarak bir gereksinimdi. Her medeniyetin giyim tarzı farklıydı. Yaşam şartlarıyla giyim tarzları da değişime uğramıştır. İnsanlar sıcaktan korunmak için daha çok ince yapı ve dokuda olan kıyafetleri tercih ederken soğuktan korunmak için ise daha çok kalın, üşütmeyen ve kış şartlarına uygun kıyafetler seçmişlerdir.

Günümüzde 1920’ler, 1940’lar, 1950’ler, 1960’lar, 1970’ler tekrar tekrar her yeni sezonda konuşulurken o yıllardan günümüze kadar gelen modanın yıllar içerisinde kendini tekrarladığını ya da bitmeyen ikonların olduğunu bize hatırlatan bir çok moda unsuru mevcut.

Dünyada 1920’li yıllarda başlayan moda akımı, 1950’li yıllara dayanıyor. O dönemden beri ülkemizde yavaş da olsa bir tarz oluşmaya başlamıştır. İnsanlar 1950’li yıllardan itibaren dünya modasını takip etmeye başlamıştır. Moda o yıllardan günümüze birçok değişime ev sahipliği yapmıştır.

1920’li yıllarda uzun süren savaşların sonunda ülkemizde kılık kıyafet devriminin de yapılmasıyla kadınlarda çarşaf giyilmesi yerine elbise ve şapka kullanımları başlamıştır. Erkeklerde ise şalvar yerine kumaş pantolonlar ve fes yerine kasketler kullanılmaya başlanmıştır.

1930’lu yıllarda ise kadınlar elbise yerine vatkalı tayyör takımlar giymeye başlamıştır. Erkeklerde ise pantolonlarda düğmelerin yerini fermuarlar almıştır.

1940’lı yıllara geldiğimizde dünya moda akımına biraz daha yaklaşılmış ve bu dönemde, ikili ve vatkalı takımların kullanımı artmıştır. Etekler diz altında bitiyor, ceketler bugün blazer tarzı bele oturan ceketlerle benzerlik gösteriyordu. Yine aynı bu dönemde ince naylon çoraplar da kullanılmıştır.

1950’li yıllarda dünyada kullanılan korseli dar ve geniş elbiseler ülkemizde de kullanılmaya başlanmıştır. Büyük ve gösterişli şapkalar da bu akımın içinde yerini almıştır.

1960’lı yıllarda dünyada da kullanılan Jean pantolonlar hayatımızda çokça yerini almaya başlamıştır. Kısa etekler, elbiselerde çiçek desenler kullanılmıştır. Döneme damga vuran saç ve makyaj stilleri de hala günümüzde kullanılmaktadır. Günümüzde herkesin bildiği eyelinerlar 1960 modasında günümüze gelen bir modadır.

1970’li yıllarda mini etekler kullanılmaya başlanmıştır. Yine bu yılda İspanyol paça geniş ve uzun pantolonlar kullanılmış, düz ve uzun saç modası oluşmuştur. Önü kakül bırakılan tepesi kabartılan saçlar o dönemin en belirgin saç modalarındandır.

1980’li yıllar modanın en karmaşık olduğu dönemdir. Bu yıllarda punk modası görülmüş özellikle gençler üzerinde saç bantları, taytlar ve spor ayakkabılar önem kazanmıştır.

1990’lı yıllara geldiğimizde vücuda oturan badi ve elbiselerin moda olduğu yıllardır. Kalın topuklu ayakkabılar, kalem etekler de o yıllara damga vurmuştur.

2000’li yıllarda modası uzun süre devam eden düşük belli pantolon ve etekler renkli babet ayakkabılar, süslü terlikler çokça kullanılmıştır. İspanyol paça pantolonların da bu dönemde çokça kullanılması bize 1960’lı yılları hatırlatmıştır.

2010’lu yıllardan günümüze kadar gelince moda her yıl biraz da olsa değişmektedir ve gelişmektedir. Artık kırmızı, pembe, mor, mavi, yeşil ve neon gibi  daha canlı renklerin kullanımı ince topuklu stilettolar, blazerlar, dar pantolonlar gibi bir çok unsur kullanılmaktadır. Ülkemiz dünya modasına çok daha hakim hızla değişen ve gelişen bir yapıyla modayı sürdürmektedir.

Editör: Fatih Düz – 09.12.2022

Bu içerik hakkında ne düşünüyorsunuz? Yorum yapabilir, oy kullanabilir ya da tepki seçebilirsiniz. Gönderinizi oluşturun!

Rapor Et

Taraftar

Elif Eren tarafından yazıldı

TestçiMakale YazarıYorumcuÜyelik Yılı

Ne düşünüyorsun?

Yorumlar

Bir yanıt yazın

    Daha fazla yorum yükle

    Assos Antik Kenti ve Assos’un Filozof Eniştesi

    Bilim İnsanları: Asıl Tedavi Edilmesi Gereken Hastalık Homofobi