içinde

HavalıHavalı MuhteşemMuhteşem İnanılmazİnanılmaz

Maslow’un İhtiyaçlar Hiyerarşisi: İnsan Davranışsal Motivasyonunun Temelini Oluşturan Beş İhtiyaç

1943’te Amerikalı psikolog Abraham Maslow, bir makale yayınladı. Makale’de “İnsan Motivasyonu Teorisi Psikolojik İnceleme ki bu insan kararının yapısal psikolojik ihtiyaçlar hiyerarşisi ile desteklendiğini teorize etti. Çok uzun bir süre sonra, beş temel ihtiyacın insan davranışsal motivasyonunun temelini oluşturduğunu ifade ettiği “İhtiyaçlar Hiyerarşisi” adlı bir teori önerdi.

Gerçi diğer insani gelişme modelleri tasarladı insan arzularını açıklamak için Maslow, insanları önce toplumun temel ihtiyaçlarını tasvir edecek ve daha sonra da edinilmiş duygulara geçecek şekilde sınıflandırdı. Bunlar fizyolojik ihtiyaçlar, güvenlik ihtiyaçları, sosyal ihtiyaçlar (örneğin, aşk ve aidiyet ihtiyaçları), saygı ihtiyaçları ve benlik ve aktivasyon ihtiyaçlarıdır. İhtiyaçlar genellikle bir piramit şeklinde temsil edilir (Maslow’un kendisi piramidi yaratmadı), altta temel ihtiyaçlar ve üstte karmaşık ihtiyaçlar var. Maslow’a göre, ihtiyaçlar belirli bir sırayla geliyor. Her ihtiyaç seviyesi karşılandığında, insanların daha yüksek seviyesindeki ihtiyaçları ancak temel ihtiyaçları yeterince karşılandıktan sonra ele almaları için bir sonraki seti yerine getirme arzusu devreye girer.

Maslow’un İhtiyaçlar Hiyerarşisi

1. Fizyolojik ihtiyaçlar:

En temel insan hayatta kalma ihtiyaçları genellikle piramidin tabanına yerleştirilir, bu da bunların en temel olduğunu gösterir. Yiyecek ve su, yeterli dinlenme, giyecek ve barınak, genel sağlık ve üreme içerir. Vücudun homeostaz (ihtiyacını karşılamak için bu ihtiyaçların bir kısmının, farklı vücut sistemlerinde) ve temel sağ kalımda tutarlı seviyelerin korunması için yerine getirilmesi gerekmektedir. Ona göre, bir birey piramidi ancak fizyolojik ihtiyaçları karşıladıktan sonra yukarı hareket ettirebilir.

2. Güvenlik ihtiyaçları:

Fizyolojik gereksinimler karşılandığında, bir sonraki ihtiyaç güvenli bir ortamdır. Güvenlik, çocukluğumuzdan itibaren çekirdektir, güvenli ortamlara yöneliriz. Güvensiz olan genellikle endişe veya korku ile karşılanır. Maslow’a göre, gelişmiş ülkelerde yaşayan yetişkinler için güvenlik ihtiyaçları daha belirgindir. Bu ihtiyaç, neden tanıdık olanı tercih ettiğimizi veya bir tasarruf hesabına neden katkıda bulunduğumuzu da açıklayabilir. Güvenlik ihtiyaçları arasında şiddet ve hırsızlıktan korunma, duygusal istikrar ve refah, sağlık güvenliği ve finansal güvenlik, temel fizyolojik ihtiyaçların gelecekte de yerine getirileceğinin güvenliğinin yanı sıra.

3. Sevgi ve aidiyet ihtiyaçları:

Maslow hiyerarşisinin üçüncü seviyesi insan etkileşimi ile ilgilidir. Aynı zamanda “temel ihtiyaçların” sonuncusudur. Sevgi ve aidiyet, biyolojik bir aile içindeki bağlar ve eş gibi seçilen aile dahil olmak üzere dostlukları ve aile bağlarını içerir. Fiziksel ve duygusal yakınlık buraya dahildir; fiziksel ve duygusal ilişkiler, aidiyet ve akrabalık duygusu hissetmek için zorunludur. Ayrıca, çeşitli sosyal grupların üyesi olmak, iş yerinde bir ekibin üyesi olmak veya bir kulüp veya başka bir gruba üye olmak gibi bu ihtiyacın karşılanmasına da katkıda bulunur.

4. Saygı ihtiyaçları:

Daha yüksek ihtiyaçlar bu seviyeyle başlar. Saygının temel unsurları arasında benlik, tanınma, statü ve benlik saygısı bulunur. Kendine özgü saygısının kendi içinde iki türe ayrılabileceğine dair Maslow: başkalarının saygı ve kabulüne dayanan saygı ve bireysel öz değerlendirmesine dayanan saygı. İkincisi, kendine güven ve bağımsızlık içerir.

5. Kendini gerçekleştirme ihtiyaçları:

Kendini gerçekleştirme, bir kişi olarak tam potansiyelinizin yerine getirilmesi anlamına gelir ve piramitte en üst seviyeyi işgal eder. Bu özel ihtiyaç herkes için farklı görünüyor. Bir birey için akademik başarılar içermekle birlikte, başkalarına yardım etmek, bir başkası için kendini gerçekleştirme duygusu ortaya çıkarabilir. Kendini gerçekleştirme ihtiyaçları arasında eğitim, beceri geliştirme, başkalarına bakma ve seyahat etme ve kişisel hayalleri takip etme gibi daha geniş hedefler bulunmaktadır. Maslow, kendini gerçekleştirmenin nadir olduğuna inanıyordu; örnekleri Albert Einstein ve Rahibe Teresa’dır. Maslow, kendini fiilileştirdiğini söyledi: “Yeteneklerin, potansiyellerin vb. tam kullanımı ve sömürüsü olarak gevşek bir şekilde tanımlanabilir. Bu insanlar kendilerini tatmin ediyor ve yapabildiklerinin en iyisini yapıyorlar. Onlar, yetenekli oldukları tüm konularda kendilerini geliştiren insanlardır.”

İkincisine büyüme ihtiyacı denirken, diğer dört düşük seviyeye eksiklik ihtiyaçları deniyordu. Teorisi, eksiklik ihtiyaçlarını karşılayamazsa, hastalık, benlik, şüphe ve yalnızlık gibi hoş olmayan sonuçlar yaşayacaklarını belirtir. Kendini etkinleştirme insanları daha mutlu edebilse de, ancak temel ihtiyaçlar karşılandıktan sonra bir öncelik haline gelir ve hayatta kalmak için kesinlikle gerekli değildir.

Editör: Sümeyye Özmen – 20.09.2022

Bu içerik hakkında ne düşünüyorsunuz? Yorum yapabilir, oy kullanabilir ya da tepki seçebilirsiniz. Gönderinizi oluşturun!

Rapor Et

Usta

Berk Özveri tarafından yazıldı

Liste UstasıMakale YazarıÖncüÜyelik Yılı

Ne düşünüyorsun?

Yorumlar

Bir yanıt yazın

    Dünyayla Benim Aramda | Sıradışı Bir Disney+ Dizisi

    Camdaki Kız Karakterlerinden Hangisini Yansıtıyorsun?