içinde ,

MuhteşemMuhteşem HavalıHavalı İnanılmazİnanılmaz

Pop Art Aslında Neyi Anlatıyor?

Sözlüklere göre Pop art, 1950′ lerin sonu ve 60′ ların ticari ve popüler kültürden ilham alan bir sanat akımıdır.

Bu akım, batı dünyasındaki popüler ve ticari kültürden esinlenerek geleneksel sanat biçimlerine bir isyan olarak başlamıştı.

Bu akımın belirli bir sanat tutumu yoktu, fakat yine de savaş sonrası dönemin sıradan nesnelerine (çizgi romanlar, çorba kutuları, yol işaretleri ve hamburgerler gibi) konu olarak veya işin bir parçası olan farklı bir tepki olarak tanımlandı. Genellikle keskin renklerle karakterize edildi, özellikle ana renklerle (kırmızı-sarı-mavi). Bu renklerin kullanılış amacı ise sanatçının iç dünyasını yansıtmaktan ziyade çevrelerindeki canlı popüler kültürü yansıtmaktı.

Pop art’ ın bir akademik araştırma hareketi için başladığını söylemek mümkün. 1952- 1955 yılları arasında Londra Çağdaş Sanat Enstitüsünde bir araya gelen sanatçı ve mimarlar araba tasarımlarından ucuz dergilere kadar birçok şeyi tartıştılar. Kendilerini “Bağımsız Grup” olarak tanımlayan grup, geniş tabanlı bir kültür arayışı geliştirme işine girişti. 1950′ lerin ortalarında İngiltere’de ve 1950′ lerin sonlarında Amerika’ da ortaya çıkan bu akım, 1960′ larda zirveye ulaştı. Genç sanatçılar eski akımların ürünlerine, müzelere tarih sahnesindeki şeylere odaklanmak yerine daha çok Hollywood filmlerine pop müziklerine albüm kapaklarına ve reklamcılığa odaklandılar. Böylece akım trend oldu ve gençler arasında yaygınlaştı.

Pop Art terimi ise Lawrence Alloway tarafından, tüketicilik ve popüler kültürün imgeleriyle karakterize edilen yeni bir “Popüler” sanat biçimini tanımlamak için icat edildi. Parlak renk şemaları da bu sanat biçiminin çağdaş kültürdeki bazı unsurları vurgulamasına olanak sağlamış ve ticari sanatlar ile güzel sanatlar arasındaki uçurumun küçülmesine yardımcı olmuştur.

Bu akım medyanın da en az mesaj kadar önemli olduğunu gösteren ilk Post-modern sanat akımı olmasının yanında ayrıca en ünlü imgelerinin çoğunun ün kazandığı film ve televizyonun gücünü yansıtan bir sanat akımıydı.

Andy Warhol, Roy Lichtenstein, James Rosenquist ve Claes Oldenburg gibi New Yorklu sanatçılar ile, yüksek sanat ve düşük kültür arasındaki çizgileri bulanıklaştırmak amacıyla kitle kültüründen, gündelik nesnelerden ve ünlü kültünden ilham alan eserler yaratarak neyin uluslararası bir fenomen olacağı tanımlanmaya başlandı.

Farklı Ülkelerde Pop Art

Fransa’da Pop Art, eleştirmen Pierre Restany tarafından ‘gerçeği algılamanın yeni yolları’ olarak ortaya çıktı. Sanatçı Arman, bulunan veya atılan üretilmiş nesnelerden heykeller yaratma lehine daha önceki soyut resim tarzını reddetti.

Almanya’ya Amerikan pop art akımı sanatçıları tanımlamaya “Sermaye Gerçekçiliği” terimi ile geldi, Sigmar Polke, Gerhard Richter ve Konrad Lueg’ tarafından kuruldu.

Japonya’da pop art, ülkenin önde gelen avangard sahnesinden evrildi. 1920′ lerin sonlarında ve 1930′ ların başlarında “Harue Koga” tarafından üretilen fotomontaj tarzı resimlerdeki dergilerden kopyalanan modern dünyanın imgelerinin kullanılması, pop sanatının unsurlarını ön plana çıkardı.

Rusya, “pop art” hareketinin bir parçası olmak için biraz geç kalmıştı ve ”pop art”a benzeyen eserlerin bir kısmı, Rusya’nın komünist bir ülke olduğu ve cesur sanatsal ifadelerin yakından izlendiği 1970′ lerin başlarında ortaya çıktı. Rusya’nın kendi pop sanat versiyonu Sovyet temalı ve Sots Sanatı olarak anılıyordu.

Pop art, Batı ülkelerinin son derece teknolojik, kitle iletişim odaklı bir sanat biçimi olarak eleştirel bir kabul gördü. Halk ilk başta ciddiye almasa da, 20. yüzyılın sonunda artık en tanınmış sanat akımlarından biri haline gelmişti.

Belki de pop art bize, sahip olduklarımızın, hayallerimizin, yaşadıklarımızın birleştirilmiş kolajlarda saklı olduğunu göstermeye çalışıyordu.

Editör: Fatih Düz – 11.11.2022

Bu içerik hakkında ne düşünüyorsunuz? Yorum yapabilir, oy kullanabilir ya da tepki seçebilirsiniz. Gönderinizi oluşturun!

Rapor Et

Yazar

bengysu tarafından yazıldı

bazen yazar, çoğu zaman çizer

TestçiMakale YazarıListe UstasıYorumcuÜyelik Yılı

Ne düşünüyorsun?

Yorumlar

Bir yanıt yazın

    Uluslararası Altın Koza Film Festivali Başlıyor!

    Kara Büyü İle Büyülendiğinizi Anlamanın 5 İşareti