içinde

MuhteşemMuhteşem İnanılmazİnanılmaz HavalıHavalı

Erkekleri Doğrama Cemiyeti Manifestosu’nun Yazarı Valerie Solanas’ı Yakından Tanıyalım!

Valerie Solanas adını daha önce duymuş muydunuz? Kendisi tarihin manşetlerine 1968 yılında pop-art dehası Andy Warhol’u silahla göğsünden vurarak iki ay boyunca hastanede yaşam savaşı vermesine sebep olan kadın ünvanıyla, dev bir skandalla geçti. Bu talihsiz olay hakkında pek çok şey yazıldı çizildi, filmlere konu oldu, ateşli Solanas taraftarları oluşturdu. Günümüzde hala destekçilerinin bulunduğunu söylemek mümkün. Hatta dilimize “Erkekleri Doğrama Cemiyeti Manifestosu” olarak çevrilen (Sel Yayıncılık) SCUM Manifest kitabının dünyanın dört bir yanındaki öfkeli radikal feministlerin başucu kitabı olduğu biliniyor. Peki, kimdir bu Valerie Solanas? Andy Warhol’u vurmadan önce hayatı nasıldı, Andy Warhol’u neden vurdu ve vurduktan sonra hayatında neler değişti? Gelin bu sıra dışı radikal feministi yakından tanıyalım…

9 Nisan 1936 yılında New Jersey’li bir çiftçinin kızı olarak dünyaya geldi. 11 yaşında anne babası boşandıktan kısa bir süre sonra annesi yeniden bir evlilik yaptı. Annesiyle yaşayan Valerie, üvey babasından tüm kalbiyle nefret etti ve bu durumu okulu asarak, aile içinde kargaşa çıkararak sabote etti. Bunun üzerine annesi onu alkolik ve şiddete meyilli dedesinin yanına gönderdi. İçkiyi elinden düşürmeyen dedesi Valerie’yi her gün dövdü, aralarında şiddetli bir geçimsizlik vardı ve sonunda 15 yaşındayken onu yaka paça kovdu. Gidecek yeri olmayan Valerie evsiz kalarak sokaklara düştü. Bu dönemde sıklıkla tecavüze uğradığı, tacize maruz kaldığı, geçimini sağlamak ve hayatta kalmak için açık kimlikli bir eşcinsel olmasına rağmen seks işçiliği yapmak zorunda kaldığı söylenir.

Tüm bu olumsuzluklara rağmen liseden mezun olmayı başardı, Maryland Üniversitesi’nin psikoloji bölümünü bitirdi, Minnesota Üniversitesi’nde bir yıl boyunca yüksek lisans yaptı. Kendi hayatından esinlenerek erkeklerin kanına susamış, radikal feminist bir fahişeyi başrolüne oturttuğu “Up Your Ass” isimli bir senaryo yazdı. Bu sırada etrafında kendisi gibi erkek düşmanı olan genç kadınları örgütlemeye ve hükümeti devirerek erkekleri iktidardan indirmek gibi fikirlerini yaymaya hız kesmeden devam ediyordu…

Andy Warhol’un Vurulma Anı

Dönemin bohemlerinin, marjinal isimlerinin favori mekanı Andy Warhol’un Fabrika’sı her hevesli genç sanatçı gibi Valerie’yi de kendine çekiyordu. (Andy Warhol’un birkaç filminde oyuncu olarak yer almıştır) 1967 yılında bir gün sokakta yürürken yazdığı senaryoyu okuması için Andy Warhol’a emanet etti. Başlığından hoşlanan Warhol okumak için tek nüsha olan senaryoyu yanına aldı, şöyle bir sayfalarını karıştırdıktan sonra ağır pornografik bir metin olduğunu fark etti ve bunun müstehcenlik bahanesiyle mekanını kapatmak için fırsat kollayan polislerin bir tuzağı olabileceğini düşündü. Aradan günler geçmesine rağmen Andy’den istediği geri dönüşü alamayan Valerie senaryonun kaybolduğunu duyunca küplere bindi ve elinde silahla Fabrika’yı bastı. Zaten sonra olanlar oldu; Warhol’un göğsüne saplanan birkaç kurşun, hayati tehlike altında iki aylık bir hastane süreci, magazincilerin patlayan flaşları ve dedikodular… Valerie Solanas’a paranoyak-şizofreni tanısı konuldu.

Sansasyonel Kitap Erkekleri Doğrama Cemiyeti Manifestosu’ndan Birkaç Alıntı:

– Erkek, biyolojik bir kazadır.

– Erkeğin sanatsal amacı hayvansılığını gizlemektir.

– Erkek olmak kifayetsiz olmak, duygusal olarak sınırlı olmak demektir. Erkeklik bir noksanlık hastalığı, erkekler de duygusal sakatlardır.

– Erkek, bağlanma konusundaki kabiliyetsizliği nedeniyle felsefe ve dini icat etmiştir.

– Olduğu şeyden ve yaptığı hemen her şeyden utanan eril, hayatın bütün alanlarında mahremiyet ve gizlilik konusunda ısrar etse de aslında kendisinin, mahremiyete hiç saygısı yoktur.

Meraklıları için; Başrolünde Lili Taylor ve Jared Harris’in oynadığı 1996 yılında çekilen I Shot Andy Warhol filmi Valerie Solanas’ın hayatını ve Andy Warhol’la arasındaki ilişkiyi anlatır.

Editör: Fatih Düz – 11.10.2022

Bu içerik hakkında ne düşünüyorsunuz? Yorum yapabilir, oy kullanabilir ya da tepki seçebilirsiniz. Gönderinizi oluşturun!

Rapor Et

Uzman

burcueken tarafından yazıldı

Makale YazarıYorumcuÜyelik Yılı

Ne düşünüyorsun?

Yorumlar

Bir yanıt yazın

    Vitamin Eksiklikleri Uykusuzluk Yapıyor!

    Engin Günaydın’ın Oyunculuğu ve Senaryo Yazarlığı