içinde

MuhteşemMuhteşem

İngilizce Öğretmenliği Bölümü (ELT) İle İlgili 5 Gerçek

Öğretmenlik bölümlerinin hepsi çok değerlidir evet, fakat içlerinde bir tanesi vardır ki diğer bölümlerin içinde kulağa en havalı en kendine hası gibi görünür. Öğrencileri fakültede bir tık daha sıra dışıdır ve bölümü eğlenceden çok da feragat etmeden okuyormuş gibi görünürler. Kimmiş bunlar? Gelin ELT ile ilgili birkaç gerçeğe beraber bakalım.

Editör: Astropower – 09.01.2024

#1 Zorunlu Hazırlık

"ELT" kazandınız, sizi derslere başlamadan bir sınav bekliyor. Bu sınav, okuma yazma dinleme ve konuşma becerilerinizi ölçerek dört sene mi beş sene mi okuyacağınıza karar verecek. Kazandıysanız dört senelik bir eğitiminiz olacak. Eğer kazanamazsanız da hiç üzülmeyin; hazırlık sınıfı, birinci sınıfta akademik olarak ileri kelimeler çıktığında sizi donanımlı hale getirip çok da bocalamayacak kıvama gelmeniz için harika bir yer. Hocalar genelde bölümde görebileceğiniz hocalardan çok daha arkadaş canlısı ve buranın sene boyunca samimi arkadaşlıklar kurduracak, ve sanki "lise beş" gibi hissettirecek sımsıcak bir ortamı var.

#2 Bolca Sunum ve Projeler

Öğretmenlik bölümü olur da sunum ve proje olmadan tamamlanır mı hiç? Günün sonunda bir eğitimci olup meslek hayatınız boyunca tahtada çokça şey anlatacağınız için sunum hazırlamak kaçınılmaz. Yeri gelecek Türkçede ismini bile duymadığınız hayvanları anlatacaksınız yeri gelecek İngiliz Edebiyatındaki taşlamaları, drama sunumlarını, müfredat karşılaştırmalarını ve nicelerini... Ama her sunumu her projeyi bitirdiğinizde öğretmenliğe bir adım daha yaklaşacak ve her puanlandırmada biraz daha "Teacher" olduğunuzu hissedeceksiniz.

#3 Daha Geniş Bakış Açısı

Dört sene boyunca göreceğiniz şey sadece İngilizce olmayacağı için psikolojiden sanata, arkeolojiden gastronomiye kadar hemen hemen her konuda fikir sahibi olacaksınız. Çünkü karşınıza çıkacak metinlere hocalarınız öyle şeyler katacak, yönlendirileceğiniz kaynaklar da o kadar kapsamlı ve ilgi çekici olacak ki "Pacman" gibi önünüze çıkan her şeyden alıp kendinize katmak isteyeceksiniz. Aslında bu durumlarda rekabet de bazen heves kırıcı olabilir ama aynı sıralardan geçen o insanlarla oturup kalkmanın, güzel dostluklar kurup ufuk açmanın, her gün ayrı bir sosyal etkinliklerle hem eğlencenin dibine vurup hem de unutulmaz anılar biriktirmenin yarışmaktan kat kat haz verici olduğunu illaki anlatacaktır bu bölüm.

#4 Erasmus Kolaylığı

Erasmus yıllar boyunca alanı yabancı dil olan öğrenciler için bir çıkış kapısı veya güzel bir viraj olmuştur. Diğer bölümlerde (mühendislik, sağlık vb) yabancı dile ağırlık verilmediğinden baraj puanı 50 bile olsa fazla çaba harcamaları gerekip sınavda az kişi kabul alırken; İngilizce Öğretmenliği, İngiliz Dili ve Edebiyatı gibi bölümlerde baraj puanı 70 bile olsa sınavı geçmek zorlayıcı gelmediğinden öğrenciler nispeten kolay bir şekilde yurtdışında eğitim alabilirler. Mesleği farklı bir dili ve kültürü anlatacak olan bir insanın da imkan varken alabileceği en mantıklı kararlardan biridir bu seçenek; zira mezuniyet sonrası imkanlar artık kısıtlı olabiliyor.

#5 İş İmkanları

Maceranın sonu, kepi attınız biraz kafa tatili peki ya sonrası? Hemen tedirginlikler başlar. Bu noktada eğer serüven boyunca veya sonrası kendinize bir şeyler kattıysanız (ek bir dil veya sertifika programları) çok da endişelenmeden rotanızı çizebilirsiniz. KPSS sınavı ile kamu kuruluşlarında öğretmenlik yapabilir, veya TESOL gibi yurtdışı bağlantılı belgelerle de ana dili İngilizce olmayan çocuklara yurtdışında öğretmenlik yapabilirsiniz. Öğretmenliği anaokul, ilkokul veya lisede yapacağınız gibi ALES sınavı sonrası iyi bir sonuç alırsanız yüksek lisans yapabilir ve akademik kariyer basamaklarını da tırmanabilirsiniz. Bu çizgi harici editörlük, çevirmenlik, yazarlık veya insan kaynaklarında da çalışan ELT mezunları mevcut. Nihayetinde nerede çalışırsanız çalışın; İngilizce Öğretmenliği, üniversitede olduğu gibi çalışma hayatınızda da size çokça şey katacak bir bölümdür aslında.

Bu içerik hakkında ne düşünüyorsunuz? Yorum yapabilir, oy kullanabilir ya da tepki seçebilirsiniz. Gönderinizi oluşturun!

Rapor Et

Yazar

bengysu tarafından yazıldı

bazen yazar, çoğu zaman çizer

TestçiMakale YazarıListe UstasıYorumcuÜyelik Yılı

Ne düşünüyorsun?

Yorumlar

Bir yanıt yazın

    Bosna’nın Kıymetlisi Mostar

    ‘Hiçbir Şey Yapmamak’ İçin Para Alan Japon Adam