içinde

İnanılmazİnanılmaz HavalıHavalı KomikKomik

‘Hiçbir Şey Yapmamak’ İçin Para Alan Japon Adam

Shoji Morimoto, Tokyo’daki müşterilerine çok sıra dışı bir kiralama hizmeti veriyor ve kelimenin tam anlamıyla hiçbir şey yapmamak için kendini kiralıyor. Kendini yalnız kalmak istemeyen müşterilere kiralayarak bir kariyer oluşturdu. Shoji, katılmak için tutulduğu herhangi bir etkinlik veya aktivitede orada olmaktan başka bir şey yapmıyor veya sohbet etmiyor ve yine de günde bir ila üç seans planlayarak yüksek talep görüyor.

 “Eşlik et, dinle, konuş, ortak ol, gözle” gibi isteklerini günlük kazanca dönüştürdü.

Genellikle toplumda, değerli hissetmek için her zaman üretken veya ‘faydalı’ bir şeyler yapmak için baskı hissederiz; bu, Shoji’nin ‘hiçbir şey yapmamanın’ ve sadece insanlar için orada olmanın bile kendi değerine sahip olabileceğini göstererek meydan okumayı umduğu bir tutumdur. .

Yıllardır, Japonya ve Güney Kore’de, artıların beklendiği sosyal etkinliklerde itibar kazanmanın bir yolu olarak arkadaşları, aile üyelerini veya diğer tanıdıkları taklit etmek için yabancıları kiralamak için bir endüstrisi var.

Ancak son dört yılda 38 yaşındaki Shoji Morimoto, kendisini sadece orada olabilecek sıcak bir vücut olarak sunarak bir kült oluşturdu ve müşterilerini Japon toplumunun sözlü ve konuşulmayan normlarının sosyal beklentilerinden kurtardı. Takma adı “Rental-san” olan ve bir saygı ifadesi içeren Morimoto, bir televizyon dizisine ve üç kitaba ilham kaynağı oldu ve viral sosyal medya paylaşımlarıyla uluslararası ilgi gördü.

Seans başına 10.000 yen (yaklaşık 64 sterlin) ücret alıyor ve çoğunlukla hayatlarının bir dönüm noktasında olan veya travmatik anılarını yeniden yazmak isteyen veya arkadaşlarıyla paylaşmaktan rahatsız oldukları savunmasız bir an ile karşı karşıya kalan insanlara eşlik etmesi için işe alındı.  Sadece orada olacak, yargılamadan ve kişisel alanlarından uzakta olacak.

Morimoto, müşterilerinin önemsedikleri insanlara ihtiyaçlarıyla yük olmak istemediklerini sık sık fark ettiğini söylüyor.

Morimoto, “Bence insanlar kendilerini savunmasız hissettiklerinde veya mahrem anlarında olduklarında, nasıl algılanacakları veya onlar için ne tür eylemler yapacakları gibi kendilerine yakın olan insanlara karşı daha duyarlı hale geliyorlar. Bu yüzden, herhangi bir duygusal bağı olmayan bir yabancıya ulaşmak istediklerini düşünüyorum.” diyor.

Kiralama sektörünün diğer alanlarından farklı olarak, Morimoto’dan beklentiler minimum düzeydedir. Yine de, Tokyo’daki Meisei Üniversitesi’nde psikoloji profesörü olan Yasushi Fujii, birçok insanın can attığı ancak özellikle izolasyon duygularını şiddetlendiren bir salgın sırasında bulmakta zorlanabileceği türden bir duygusal desteği sağladığını söylüyor.

Fujii. “Arkadaşlarla ve diğer insanlarla etkileşimdeyken, her zaman ortaya çıkabilecek bilinmeyen faktörler vardır. Ancak Rental-san ile görüştüğünüzde, ne bekleyeceğinizi bilmek ve durumun tam kontrolünde olmak çok kolay” diyor.

Diğer kiralık insanlar, yemek ısmarlanması için veya başkalarının özsaygısını artırmak için kendini beğenmiş insanların yanında “çirkin” bir adam karakteri olacak işlere gidiyor. Ancak Morimoto, nakit için hiçbir şey yapmadığı niş pazarını köşeye sıkıştırdı ve şimdi birçok kişi onu yenilik için işe alıyor.

Japonya’nın güney bölgesi Kansai’de büyüyen Morimoto, önceki işlerinde yeterince başarılı olmak için yeterli inisiyatife sahip olmadığı söylendikten sonra tökezlemiş.

Morimoto, “Sık sık yeterince işe yaramadığım ya da hiçbir şey yapmadığım söylendi, bu durum benim için bir kompleks haline geldi. Ben de faydalanmaya ve bunu bir iş haline getirmeye karar verdim” diyor.

Yaşam tarzı, çalışmadığı zamanlarda bile o kadar konuşkan veya etkileyici olmayan Morimoto’nun bu işi tam ona uygun görünüyor. Müşterilerinin onu kolayca tanıyabilmesi için kendine özgü mavi şapkasını ve kapüşonlusunu giyiyor ve boş bir bakış takınıyor, ancak durum daha resmi görünmesini gerektirdiğinde iyi giyiniyor.

Morimoto, iş modelinin neden viral bir ün kazandığı konusunda çok fazla varsayımda bulunmaktan çekiniyor. Başkalarını yargılamamayı ve derin kişisel zorluklardan geçmekte olan ancak bunu göstermeyen insanlara empati duymayı öğrendiğini söylüyor.

“İnsanlar ilk bakışta normal ve iyi görünseler bile, çoğu zaman şok edici geçmişleri, sırları ya da imkansız sorunları vardır” diyor. “Bana çılgın sorunlarla gelen insanlar, genellikle acı çekiyormuş gibi görünen insanlar değiller. Herkesin, hatta iyi görünenlerin bile, kendi sorunları ve sırları vardır.”

Shoji Morimoto’nun kendisini kiraladığı bazı işler

Akari Shirai, yeni işi için Tokyo’dan ayrılmadan önce eski kocasıyla birlikte ziyaret ettiği favori restoranda yemek yemek istedi. Bir sorun vardı: Tek başına giderek boşanmasıyla ilgili düşüncelerle dolup taşmak istemiyordu. Ama bir arkadaşını davet edip durumu açıklamak da istemiyordu. Bu yüzden Japonya’nın “hiçbir şey yapmayan adamı” kiraladı. Neredeyse sessiz öğle yemeği yaklaşık 45 dakika sürdü. Shirai en sevdiği yemeği sipariş etti ve aralıklı olarak sorular sordu. Adamla evliliğinin anılarını paylaştı ve ona düğününden bir fotoğraf gösterdi. Başını salladı ve kısa cevaplar verdi, bazen kuru bir kahkaha attı. Hiç konuşma başlatmadı. Bu tam olarak Shirai’nin istediği şeydi. 27 yaşındaki Shirai, “Biriyle birlikte olduğumu hissettim ama aynı zamanda yokmuş gibi hissettim, çünkü o var olduğu için onun ihtiyaçlarına dikkat etmem veya onu düşünmem gerekmiyordu” diyor. Konuşmak için herhangi bir gariplik veya baskı hissetmedim. İlk defa tam bir sessizlik içinde yemek yemiş olabilirim.”

Morimoto, yarışın sonunda tanıdık bir yüz görmek isteyen bir müşteri için maratonun bitiş çizgisinde bekledi.

Biri, tezlerini bitirirken yanlarında oturması için onu tuttu, çünkü yalnız çalışıyorlarsa gevşeyebilirlerdi.

Salgının ruh sağlığı üzerindeki etkisini anlatan sağlık çalışanlarını dinledi.

Bir kadın, boşanma belgelerini imzalarken kendisine eşlik etmesi için onu tuttu.

Bir keresinde bir müşterisiyle hemoroid ameliyatı konsültasyonu için oturdu.

Tokyo’dan Osaka’ya gitmek için hızlı trene bindikleri sırada biri onu dramatik bir veda için tuttu; geldi ve veda etti.

Editör: Astropower – 13.08.2022

Bu içerik hakkında ne düşünüyorsunuz? Yorum yapabilir, oy kullanabilir ya da tepki seçebilirsiniz. Gönderinizi oluşturun!

Rapor Et

Uzman

Indium tarafından yazıldı

YorumcuMakale YazarıÜyelik Yılı

Ne düşünüyorsun?

Yorumlar

Bir yanıt yazın

    Daha fazla yorum yükle

    İngilizce Öğretmenliği Bölümü (ELT) İle İlgili 5 Gerçek

    Dünyaya Solak Bir Bakış Açısı: Dünya Solaklar Günü Nasıl Kutlanmaya Başlandı?