içinde

İnsani Duygular Sergileyen Dünyanın İlk Yapay Zeka Çocuğu

Çinli bilim insanları dünyanın ilk yapay zeka (AI) çocuğu olarak adlandırdıkları ürünü tanıttı.

Pekin Genel Yapay Zeka Enstitüsü (BIGAI) tarafından geliştirilen Tong Tong ya da Küçük Kız’ın sanal yapay zeka avatarı geçtiğimiz günlerde Pekin’de ilk kez tanıtıldı.

BIGAI, Tong Tong’u bir makinenin insan gibi düşünüp akıl yürütebildiği genel yapay zeka (AGI) ajanına ulaşma yolunda dev bir adım olarak görüyor.

Kâr amacı gütmeyen son teknoloji bir araştırma ve geliştirme kuruluşu olan BIGAI, yapay zekâ alanında dünyaca ünlü bir akademisyen olan Zhu Songchun’un liderliğinde faaliyet gösteriyor.

AGI ajanı nedir?

Tek görevli temsilcilerden farklı olarak AGI temsilcisi, Zhu Songchun’un desteklediği bir araştırma çabası olan evrensel bir temsilci olmayı arzuluyor. Amacı ise; algılama, biliş, karar verme, öğrenme, yürütme ve sosyal işbirliği konularında özerk yeteneklere sahip bir varlık yaratmak.

Aynı zamanda, insan duyguları, etik ve ahlaki kavramlarla uyum sağlayarak yapay zekaya çok yönlü ve etik açıdan yankı uyandıran bir yaklaşım getirmeyi amaçlıyor.

South China Morning Post’un haberine göre, Tong sergilendiğinde, üç ya da dört yaşındaki bir çocuğunkine benzer davranış ve yetenekler sergiledi.

Tong Tong ile etkileşime giren ziyaretçiler, onun çevresini temizlemesini, çarpık bir resim çerçevesini otonom olarak düzeltmesini ve daha yüksek noktalara ulaşmak için bir tabure getirmesini izlediler.

Özellikle, dökülen bir sıvıyla karşılaştığında hemen bir havlu bularak pisliği etkili bir şekilde temizledi ve insanların niyetlerini anlama ve bunlara yanıt verme becerisini sergiledi.

AGI’nin gelecekteki gelişim trendi

Tong Tong’u OpenAI’nin ChatGPT’si veya Google’ın Bard’ı gibi yapay zekadaki geleneksel büyük dil modellerinden ayıran şey, kendisine bağımsız olarak görevler atayabilmesi. Daha önce sanal varlıklarda görülmemiş bir özerklik düzeyi sergiliyor.

Dahası, onu geliştiren araştırmacıların iddia ettiği gibi kendi duygularına ve aklına sahip olması, onu otonom öğrenme yeteneğine sahip kılarak AGI alanında önemli bir adım attı.

Songchun bir basın açıklamasında, “Bu hedefe (AGI) ulaşmak için, yapı olarak ‘büyük veri, küçük görevler’ içeren ‘papağan paradigmasını’ değiştirmek ve yapı olarak ‘küçük veri, büyük görevler’ temelinde ‘karga paradigmasına’ dönüştürmek gerekiyor” dedi.

Papağan öğrenmesinin tekrarlanan eğitim yoluyla basit bir taklit olduğunu, bir tür düşük seviyeli zeka olduğunu açıkladı. Buna karşılık, karga paradigması bağımsız muhakeme davranışı ve değer ve neden-sonuç odaklı gelişmiş zeka anlamına gelmektedir.

BIGAI Başkanı Zhu Songchun, “Bu, Pekin Genel Yapay Zeka Araştırma Enstitüsü’nün son iki yılda elde ettiği önemli bir başarıdır ve genel yapay zeka araştırmalarında önemli bir adımı işaret etmektedir” dedi.

Tong Testi

Songchun’un ekibi ayrıca genel yapay zekayı test etmek için Tong testi adı verilen yeni bir yöntem önerdi. Bu test, bir yapay zekânın sadece belirli bir insan iletişimi seviyesine ulaşıp ulaşmadığını söyleyebilen ancak zekâsını ölçemeyen Turing testinden farklı.

Tong testi bir yapay zekayı görme, dil, biliş, hareket ve öğrenme konularında değerlendiriyor. Ayrıca fizyolojik, hayatta kalma, duygusal, sosyal ve grup değerlerini kapsayan çeşitli bir değer sistemini de içeriyor.

Yaklaşık 100 özel görev ve 50’den fazla genel görev ile Tong Testi, genel yapay zeka geliştirmek için kapsamlı bir test rejimi sağlıyor.

SCMP’nin haberine göre BIGAI’ye göre bu test yaklaşımı, genel yapay zekanın pratik yetenekleri ve değerleri vurgulayarak insan ortamlarına sorunsuz bir şekilde entegre olması için çok önemli.

Editör: semra – 05.02.2024

Bu içerik hakkında ne düşünüyorsunuz? Yorum yapabilir, oy kullanabilir ya da tepki seçebilirsiniz. Gönderinizi oluşturun!

Rapor Et

Taraftar

semra tarafından yazıldı

Ne düşünüyorsun?

Yorumlar

Bir yanıt yazın

      Samanyolu Çekirdeğinde Şaşırtıcı Bükülme | MIT Fizikçileri Keşfetti

      Haftanın Astrolojik Yorumları ve Tarot Kartları | 05 Şubat – 11 Şubat