içinde

HavalıHavalı MuhteşemMuhteşem

Bosna’nın Kıymetlisi Mostar

Herkese merhabalar bugün sizlere yıllar önce gittiğim Balkan ülkesi Bosna Hersek – Mostar şehri ve Tarihi Mostar Köprüsünden bahsedeceğim.
Bosna-Hersek’in başşehri Sarajevo’nun (Saraybosna) 162 km güneybatısında deniz seviyesinden 59 m yükseklikte, Sarajevo’yu Adriya denizi kıyısına bağlayan önemli yol üzerinde yer alır. Hersek bölgesinin merkezi olan şehrin ortasından Neretva nehri geçer. Adı Boşnakça’da ve diğer Slav dillerinde “köprü” anlamına gelir (most: köprü). Buraya Mostići, Mostar ve daha doğrusu Mostari (köprücüler) denilmiştir. Evliya Çelebi de Mostar’ın “köprülü şehir” mânasına geldiğini belirtir .(Seyahatnâme, VI, 481) Mostar’da Akdeniz iklimi hâkim olduğundan dolayı ziyaret için yaz ayları tercih edilir. Mostar’a direkt uçak bulunmadığından Türkiye’den Saraybosna’ya uçtuktan sonra Mostar’a gidiş için tren ve araba tercih edilebilir.
Şehir içi ulaşımda ise otobüsler tercih edilebilir fakat küçük bir şehir olduğundan gideceğiniz yerlere yürüyerek gidebilir  veya bisiklette kullanabilirsiniz. Konaklama için şehirde 4 veya 5 yıldızlı oteller ve kiralık daireler tercih edilmektedir.
Mostar’da gezilecek yerler olarak hepimizin aslında birçok kez duyduğu fakat hikâyesini belkide ilk kez duyduğu Tarihi Bosna Mostar Köprüsü, Neretva nehrinin üzerinde, Bosna Hersek şehri, Mostarda bulunmaktadır.
Orijinal köprü 1566 yılında Mimar Sinan’ın öğrencisi Mimar Hayreddin tarafından yaptırılmıştır. Köprü için 456 taş kullanılmıştır. 9 Kasım 1933 yılında Bosna Hırvat savaşında Hırvat güçleri tarafından tahrip edilmiştir. 1997 yılında UNESCO ve Dünya Bankasının öncülüğünde yeni bir köprü planı yapılmış fakat köprü için uygun taşlar bulunamamış ve
23 Temmuz 2004’te yeni bir köprü planı daha yapılmıştır.
Çevredekiler tarafından ‘Mostra’ olarak adlandırılan köprü 2005 yılında ise UNESCO Dünya Miras Listesine girmiştir.
Aynı zamanda köprünün yanındaki Old Bridge Museum, Hersek Tarih Müzesi, Osmanlı mimarisinden kalan Muslibegovica evi , tarihi şehrin merkezinde ki Koski Mehmet Paşa Camiisi görülmeye değer yerlerdendir.

Mostar’dan bahsetmişken elbette ki mutfağından bahsetmemek olmaz, Bosna Hersek Mostar Mutfağında, sebzelerin etle birlikte soğanla pişirilmesi yönünden Türk mutfağına benzetilebilir. Genellikle doğal sebze ve meyveler kullanılır. Sebzeler; Ot, patlıcan, domates, patates, soğan, havuç, maydanoz, salar, pırasa, mahuna, pirinç, yasış tatlı biber. Meyveler; Erik, ayva, elma, vişne, kiraz. Süt ve süt ürünleri; Tatlı ve ekşi süt, kaymak, yoğurt, tatlı kaymak kullanılır. Süt ve süt ürünleri en önemli ürünleridir. Yemekleri çoğunlukla haşlama türünde olup hafiftir. Yemeklerde sos pek fazla tercih edilmez.
En ünlü yemekleri;  Begova çorbası, cevapi köftesi, ve Boşnak böreğidir.

Elbette ki alışveriş için hediyelik eşya dükkanları “Eski Pazar” tercih edilir. Eski Pazarın içinde kuyumcular, ayakkabıcılar , bakır ve altın işlemeceliği ön plandadır.

Mostar para birimi ve dilinden bahsetmemek elbette olmaz. ‘Konvertıbıl Mark’ para birimidir. 1 TL= 0.61 Konvertıbıl mark.
Resmi dili ise Boşnakça, hırvatça ve sırpça olarak 3 etnik dili vardır.
Son olarak Mostar festival ve resmi tatillerinden bahsedeceğim.
Mostar Yaz Festivali (Eylül)
Geleneksel Koyun Peyniri Fuarı (Kasım)
Mostar Blues Festivali (Temmuz)
Mostar Film günleri (Sonbahar)

Resmi Tatiller; Sırp Yılbaşı (14 Ocak)
Ortodoks Noeli (7 Ocak)
Ortodoks ve Katolik Paskalyası.

Tarihi Mostar Köprüsüyle ünlü bu küçük Balkan şehrini vizesiz ve sadece iki günde bile gezebilirsiniz.

Editör: Astropower – 12.08.2022

Bu içerik hakkında ne düşünüyorsunuz? Yorum yapabilir, oy kullanabilir ya da tepki seçebilirsiniz. Gönderinizi oluşturun!

Rapor Et

Taraftar

Rumeysadogan tarafından yazıldı

Lisede gazetecilik bölümü okumuş fakat üniversite için tekrar dil bölümünü seçip turizm rehberliği okudum. Lise 3.sınıfta birçok Avrupa ülkesi görme fırsatım oldu. Gazetecilik okuduğum dönemlerde yerel bir dergide staj yaptım. Üniversite yıllarında katıldığım bir yazarlık kursuyla aynı zamanda yerel gazetede yazılarım yayımlandı. Edebiyatı yazı yazmayı ve farklı dilleri öğrenmeyi seviyorum.

ModeratörMakale YazarıGaleri SahibiÜyelik YılıTestçi

Ne düşünüyorsun?

Yorumlar

Bir yanıt yazın

    Daha fazla yorum yükle

    Gözlerimiz Bize Ne Anlatmak İstiyor?

    İngilizce Öğretmenliği Bölümü (ELT) İle İlgili 5 Gerçek