içinde

HavalıHavalı

Üniversitede Mimarlık Okumak

Üniversite sınav sonuçlarının açıklanmasına çok az kaldı. Bu sebeple sizlere yardımcı olabileceğini düşündüğüm bir içerik hazırlamaya karar verdim.

Yüzlerce meslek arasından hangisinin size uygun olduğunu bilmek, puanınıza göre bir seçim yapabilmek ve zorlu üniversite eğitimine hazırlanmak gerçekten hiç kolay değil. Kendinizi strese sokmayın; bu çıktığınız yol her zaman değişimlere ve yol ayrımlarına açık. Kendinizi keşfettiğiniz bu yaşlarda istediğiniz mesleği ve nasıl mutlu olacağınızı fark etmeye başlayacaksınız. Her zaman cesur olun ve istediğiniz yolda ilerleyin.

Ben sizlere kendi deneyimlerime dayanarak mimarlıktan bahsedeceğim. Mimarlık fakültesinin altındaki diğer tasarım bazlı bölümler de benzer deneyimler içerir ancak elbette ki detaylarda bir sürü farklılıklar gösterir. Üniversitelerin tanıtım günlerine gidip istediğiniz bölüm hakkında detaylı bilgi almanızı mutlaka öneriyorum.

1. Dört Yıl Eşittir Sekiz Tasarım Stüdyosu

Mimarlık birçok bölüm gibi dört yıllık bir eğitimdir. Her dönem bir tasarım stüdyosu dersi mutlaka vardır. Mimarlık eğitiminin en ama en önemli dersleri her zaman stüdyolardır. İlk yıl stüdyo dersi genellikle ‘tasarımın ilkeleri’ gibi temel tasarım üzerine yoğunlaşır. İkinci yıldan itibaren ‘mimari tasarım’ şeklinde ilerler ve farklı ölçeklerde ve farklı arazilerde projeler işlenir.

2. Ders Dinlemeyi Unutun!

Mimarlık eğitiminde ders dinlemeyi unutun! Mimarlık stüdyoları tartışma ortamlarıdır. Kitap ezberleyerek ve sınav öncesi çalışarak bu eğitimi tamamlayamazsınız. Sürekli olarak stüdyo derslerinde aktif olmanız ve elinizin altında her zaman bir çalışma maketi veya eskiz bulundurmanız gerekir. Evet rivayetler doğru; mimarlar durmadan çalışır.

3. Kritikler Sizinle Alakalı Değil, Tasarımınızla Alakalı

Mimarlık stüdyolarında toplu ve bireysel kritikler düzenlenir. Bu kritiklerde tasarımınız hakkında hocanız ile nasıl ilerleyebileceğinizi veya nelerin sorun yarattığını tartışırsınız. Bir bakıma sizden çok daha deneyimli olan birine – yani hocanıza- akıl danıştığınız söylenebilir. Mimarlık genellikle böyle bir şeydir. Eskiden gelen usta çırak ilişkisini unutmamak gerekir. Burada dikkat etmeniz gereken şey söylenilen kritiklerin sizin becerinizle ilgili olmadığıdır. Kritik her zaman tasarımla alakalıdır!

4. Sınav Yok, Jüri Var

Mimarlık stüdyolarının değerlendirmesi klasik sınav yöntemiyle gerçekleşmez. Jüri denilen bir sözlü sunum ve tartışmaya katılmanız gerekir. Jüri olarak seçilen bir grup akademisyen ve mimara tasarımınızı çizimleriniz, maketiniz, dijital görselleriniz vb. üzerinden anlatmanız beklenir. Daha sonra jüri üyeleri sırayla sizlerin tasarımı üzerinden sorular sorar veya yorumlar iletir. Jürinin sonunda her jüri üyesi not verir ve bu notların ortalaması sizin nihai notunuz olarak yansır.

5. Hata Yapmadan Öğrenemezsiniz!

Mimarlık eğitimi bolca hata yapmayı da gerektirir. Evet, inanın bu doğru 😊 Deneme yanılma yöntemi mimarlığın esasıdır. Elbette bazı analizler, bilgiler ve farkındalıklar sizi belli bir tarafa yönlendirecektir ama tasarımın oluşması için bazen sadece yapmak, yapmak, ve sonra tekrar yapmak gerekir. Sabırlı olmak çok önemlidir. Her zaman çalışma saatinizle aynı oranda iyi sonuca ulaşamayabilirsiniz. Unutmayın ki tasarımda tek bir doğru yoktur. Bu sebeple bolca hata, bolca deneyimdir.

Not: Merak ettiğiniz başka konular varsa lütfen yorumlara yazın. Böylece yeni bir içerikle sizlere yardımcı olabilirim 🌻

Editör: Astropower – 17.07.2022

Bu içerik hakkında ne düşünüyorsunuz? Yorum yapabilir, oy kullanabilir ya da tepki seçebilirsiniz. Gönderinizi oluşturun!

Rapor Et

Taraftar

Mila tarafından yazıldı

❝Zaten dünyada pek başarı kazanacak yetenekler yoktu bende; hep beceriksizlik yapıp duracaktım nasıl olsa.❞

Liste UstasıMakale YazarıTestçiÜyelik Yılı

Ne düşünüyorsun?

Yorumlar

Bir yanıt yazın

    Kahve Dünyası’nın Yaptığı “Türkiye’nin En Çok Tercih Edilen Dondurma Çeşitleri” Araştırmasının Sonuçlarını Hatırlayalım!

    Eğlenceli Site Önerileri #2