içinde

MuhteşemMuhteşem

Üniversiteye Yeni Başlayanların Hiçbir Yerde Bulamayacağı Önemli Tavsiyeler

Sınavdan çıktınız, istediğiniz okulu veya bölümü kazandınız ve heyecanlısınız.Merak etmeyin bu yollardan biz de geçtik ama siz bu yazıdan sonra daha tecrübeli geçeceksiniz.

  • Ortalama 

Çoğu öğrencinin yaptığı en büyük hatalardan birisidir ilk yıl akademik kariyeri çöpe atmak. Gezin tozun tadını çıkarın ama dersleri de unutmayın. Çoğu bölümün en kolay yılı, ilk yıl olur. Ve ilk yıl ortalamanız düşükse sonra herkes gezerken siz ağlayarak ders çalışmak zorunda kalabilirsiniz. En azından ortalamanızı 2’ nin altına düşürmemeye çalışın.

  • Arkadaşlıklar

Evet biliyorum, o ilk haftalardaki heyecanı, sanki okula ilk defa başlamış gibi. İlk başta büyük arkadaş grupları oluşur ve son haftalarda yüzüne bile bakmayacağınız insanlarla can ciğer kuzu sarması haller… Bu konuda üniversitede iki tip insan vardır: Hemen kaynaşıp arkadaşlarını aile gibi gören ve arka sırada oturup yıl sonunda hala arkadaş edinemeyen. İkisi de olmayın sonra üzülürsünüz. Arkadaşınız mutlaka olsun ama tadında olsun. Yeni insanlar tanıyıp çok yanılacaksınız dikkat edin.

  • Zamanı verimli kullanmak

Hiç “bizim dersler çok zor” falan deme. Hiçbir zaman bu kadar boş bir zamanın olmayacak. Öğrenciliğin son yılları ve sorumluluğun nispeten daha az. Tiyatroya git, müzeleri gez, farklı şehirleri keşfet, arkadaşlarınla sabahla kısacası gençliğinin tadını çıkart.

  • Kendini keşfet ve gelişime açık ol

Mezun olduğunda birden herkes sizi “olmuş” sayacak ve çeşitli beklentileri olacak.Ancak maalesef ki çoğu öğrenci üniversiteye başladığı ile mezun olduğu zaman arasında diplomadan başka kendisine bir şey katmamış oluyor. Dolayısıyla kendinizi dersler dışında da geliştirmeniz ve farklı alanları keşfederek neyi sevdiğinizi ve neler yapabileceklerinizi öğrenmeniz sizin için oldukça faydalı olacaktır. Bu bölüme özel ayrı yazı paylaşacağım merak etmeyin.

  • Öğrenci topluluklarına katılın 

Aslında bir önceki maddemizle yakından ilişkili bir konu ve ne yapmalıyım diyorsanız bir öneri sunacağım. Üniversitede insanların kulüplerle ya hiç ilişkisi olmaz ya da kulüpler dışında hayatı olmaz. Siz arasını bulun ve tadını çıkarın. İlk yıl kariyer kulüplerinden uzak durun. Tiyatro, sinema, dans kulüplerinde vakit geçirip neyi sevdiğinizi ve yeteneklerinizi keşfedin. Unutmayın iyi bir kampüs hayatını üç şey belirler: şehir, üniversite ve kulüpler.

  • Paranı yönetmeyi bil

Öğrencilik hayatı zordur, bir de paranız yoksa daha da zorlaşır. Eğlenceli olmasının bir nedeni de budur aslında. İhtiyaçlarınızı ve önceliklerinizi iyi belirleyin. Dışarıda yemek yemek yerine evde yemek yapmayı öğrenin. Sigara, alkol gibi kötü alışkanlıklarınızı bırakmaya çalışın. Yine de zorlanıyorsanız çalışmaktan çekinmeyin. Part time çalışsanız bile sizin için iyi bir gelir olacaktır.

  • Konfor alanından çıkmak

Üniversitenin en büyük işlevi sizi konfor alanından çıkarmaktır. Bu bakış açısıyla ilerleyin ve risk almaktan, yeni şeyler denemekten çekinmeyin. Artık lisede değilsiniz, aile evinden uzaktasınız ve küçüklükten beri tanıdığınız o arkadaşlarınız yok. Çok farklı insanlarla tanışacak, yeri geldiğinde parasız kalacak yeri geldiğinde büte kalacaksınız. Ama hiçbiri dünyanın sonu değil. Üniversite sizi hayata hazırlamak için var. Sorumluluk almaya alışın ama kendinizi çok yormayın.

Editör: Sümeyye Özmen – 01.09.2022

Bu içerik hakkında ne düşünüyorsunuz? Yorum yapabilir, oy kullanabilir ya da tepki seçebilirsiniz. Gönderinizi oluşturun!

Rapor Et

Meraklı

walterbshp tarafından yazıldı

Makale YazarıÜyelik Yılı

Ne düşünüyorsun?

Yorumlar

Bir yanıt yazın

    Kırım Tatarlarının Mutfağında Ne Çok Hamur İşi Gördüm, Hadi Beraber Göz Atalım

    Hangi Element Senin Kişiliğini Yansıtıyor?