içinde

HavalıHavalı

Kitaplardan Uyarlanan Korku Filmleri

Stephen King’in parlak romanlarının çoğu film uyarlamaları almış olsa da, kitaplardan uyarlanan başka harika korku filmleri de var.

Stephen King 64 kitap ve birçok roman ve kısa öykü yazdı ve bunların çoğu film ve TV için uyarlanmış olsa da, çalışmalarının hayranları sadece bazı uyarlamaların buna değdiğini biliyor. King’in karakterleri, hikayeleri ve korku/bilim-kurgu öğeleri zekice kurgulanmış olsa da, sonuçta ortaya çıkan filmlerde ve TV şovlarında hayranlar genellikle hayal kırıklığına uğrar.

Kitaplardan uyarlanan iyi hazırlanmış korku filmlerini düşündüklerinde, hayranlar hemen King’i çok profilli olduğu için düşünürler. Ancak, korkutucu kaynak materyalleriyle harika bir iş çıkaran, kontrol etmeye değer bazı filmler var.

The Stepford Wives

1975 yapımı The Stepford Wives filmi, Ira Levin’in 1972’de yayınlanan kitabına dayanıyordu. Joanna Eberhart (Katharine Ross) ailesiyle birlikte Connecticut’a taşındığında, ev kadınlarının klon gibi göründüğünü fark eder ve sonra orada bir aile olduğunu öğrenir. Bilimkurgu öğesi burada hayat buluyor. Başrolünde Nicole Kidman’ın yer aldığı 2004 yeniden çevrimi en kötü korku filmi yeniden çevrimlerinden biri olsa da, orijinali bir eş ve anne olmaya ve toplumun kadınlara uyguladığı baskıya büyüleyici bir bakış.

Stepword Wives, doğru yapılmış harika bir bilimkurgu örneğidir ve aynı zamanda akıllı bir politik ve toplumsal mesaja sahiptir. Joanna’nın iyi arkadaşı Bobbie Markowe’u oynayan Paula Prentiss, Entertainment Weekly’ye şunları söyledi :

“Kadın özgürlüğü türündeki filmlerin ilki. Kafanızı şişirmiyor. Bunu korku ve komedi yoluyla yapıyor ve bu iyi bir şey.”

Halka

1998 yılında vizyona giren Japon filmi Ringu, Koji Suzuki’nin 1991 yılında yayınlanan kitabından uyarlanmıştır. 2002 yılında vizyona giren Amerikan versiyonu The Ring, korku hayranlarının bildiği ve sevdiği aynı hikayeyi takip etmektedir.

Ringu’da Masami Kurahashi (Hitomi Sato) ve Tomoko Ōishi (Yuko Takeuchi) lanetli video kaseti hakkında konuşan en iyi arkadaşlardır. Tomoko, ABD uyarlamasındaki Amber Tamblyn’in karakteri Katie gibi, ilk ölen kişi. Tomoko’nun teyzesi Reiko Asakawa (Nanako Matsushima), kaseti incelemeye başlayan bir muhabirdir. Yüzük, 2000’lerin zamansız bir korku filmi ve orijinal versiyonu inanılmaz derecede iyi yapılmış. Her iki filmde de televizyondan çıkıp insanları öldüren ürkütücü bir figür var. ABD versiyonunda Samara olarak anılırken, Ringu’da, Sadako Yamamura olarak adlandırılmaktadır.

Stir of Echoes

Stir Of Echoes, The Sixth Sense’den hemen sonra piyasaya sürüldüğü ve filmlerin benzer hayalet hikayeleri olduğu için kötü zamanlamadan muzdaripti. Film, Richard Matheson’ın 1958’de birkaç yıl önce yayınlanan A Stir of Echoes adlı kitabına dayanıyordu

Kevin Bacon’ın ana karakteri Tom Witzky, hayatını elinden gelenin en iyisini yapmaya çalışan, çok çalışan ve karısına ve oğluna bakan, ilişkilendirilebilir bir kahramandır. Ancak hayaller görmeye başlayınca, mahallesinden kaybolan bir kızı araştırmaya başlar ve psişik güçleri olduğunu düşünmeye başlar. Film, güçlü, anlamlı ve gerçek hissi veren iyi çizilmiş karakterlerle dolu olduğu için edebi bir his veriyor.

Candyman

Candyman , Clive Barker’ın “The Forbidden” adlı kısa öyküsüne dayanıyor ve Bloody Disgusting’e göre film hikayesini ve karakterlerini korudu. Yayın, Şeker Adam’ın 31. sayfada göründüğünü ve tüm hikayenin 37 sayfa olduğundan odak noktası, Şeker Adam efsanesini ve efsanesini öğrenen bir öğrenci olan Helen’dir.

Şeker Adam, efsanenin merkezindeki adamı saygılı ve sempatik bir şekilde ele alan bir “uyandırılmış korku” filmidir. Daniel Robitaille, beyaz bir kadına aşık olduğu için öldürülen bir köleydi. Bu korkunç bir hikaye ve Virginia Madsen’in karakteri Helen Lyle daha fazlasını öğrendikçe, hiç beklemediği bir şeyin parçası oluyor. Candyman’in 2021’de vizyona giren ve Anthony McCoy olarak Yahya Abdul-Mateen II’nin oynadığı bir devam filmi var.

Let Me In

2010 korku filmi Let Me In, John Ajvide Lindqvist’in kitabından uyarlanan 2008 İsveç filmi Let The Right One In’e dayanmaktadır. Let Me In, Abby ile arkadaş olan ve kısa sürede onun aslında bir vampir olduğunu öğrenen Owen’ın hikayesini anlatan harika bir yeniden çevrim ve vampir filmi. Kitap, her film uyarlamasından birkaç yıl önce 2004’te yayınlandı.

Her iki film de kaynak malzemeyle inanılmaz bir iş çıkarıyor, acı ve yalnızlık duygularıyla boğuşan küçük bir çocuğun hikayesini anlatıyor ve bir gün uyum sağlayıp sağlayamayacaklarını merak ediyor. Her iki film de karanlık ve kasvetli, ancak biraz umut var. Owen, ölümsüz olsalar bile biriyle bağlantı kurduğu için mutlu hissediyor.

Editör: Astropower – 29.07.2022

Bu içerik hakkında ne düşünüyorsunuz? Yorum yapabilir, oy kullanabilir ya da tepki seçebilirsiniz. Gönderinizi oluşturun!

Rapor Et

Usta

Emrecan Doğan tarafından yazıldı

YorumcuMakale YazarıÜyelik Yılı

Ne düşünüyorsun?

Yorumlar

Bir yanıt yazın

    Hislerimizin Tercümanı Şarkılar

    Hocus Pocus 2’den Haberler Var