içinde

Stephen King’den Gizli Pencere

Eğer kitabı henüz okumadıysanız ve filmi de henüz izlemediyseniz yazıyı okumaya hiç başlamasanız daha iyi olur çünkü bolca sürpriz bozan içermektedir.

Stephen King oldukça üretken bir yazar, tabii ki bin ya da üç yüz kitabı olan yazarların olduğu bu dünyada kendisi tembel bile sayılabilir ama çoğu yazardan üretken olduğu da kesindir. Gizli Pencere ise Gece yarısını Dört Geçe, orijinal adıyla Four Past Midnight, adlı öykü derlenmesinde yer alan bir öyküsüdür.

Film Morteney Rainey, kısaca Mort yani Ölüm, adındaki bir yazarın eşinin kendisini aldattığını öğrenmesiyle başlıyor. Bunu da birinden duymuyor, eşini ve sevgilisini otelde basıyor. Böylece çift boşanma sürecine giriyor ama Morteney boşanma kağıtlarını imzalamadığı için boşanamıyorlar. Yine de mal paylaşımı yapıyorlar, Morteney kırsal bir alandaki evi alıyor. Birlikte yaşadıkları şehirdeki evlerini ise karısına bırakıyor ki o da burada sevgilisi Ted ile yaşıyor. Aralarındaki iletişim de kısıtlı. Çünkü sadece ev telefonu olan Rainey bazen telefonun fişini çekiyor ya da çoğunlukla uyuyor, bu da onunla iletişim kurulmasını zorlaştırıyor hatta imkansız hale getiriyor.

Bir gün yazmaya çalışırken kır evinin kapısı çalınıyor. Kapıyı açınca karşısında John Shooter adında, 40-50 yaşları arasında, köylü tipli, Amish tarzı giyinen bir adamı buluyor. Hikayesini çaldığını söyleyen ve kendisinden özür dileyip, bunu düzeltmesini isteyen adam hikaye dosyasını oraya bırakıp okumasını istiyor. Rainey ilk başta ilgilenmiyor ama adam dosyayı kapı önünde bırakınca alıp çöpe atıyor. Bir gün sonra eve gelen hizmetli onu Rainey’in taslaklarından birisi olduğunu düşünüp çöpten alıyor ve yazara veriyor. Yazar bu kez merak edip okuyor ve daha ilk cümlelerde tanıdık gelen bu hikayeyi tanıyıveriyor. Gizli Pencere adlı hikayesini kontrol ettiğinde ise gerçekten de benzerlik buluyor.

Gizli Pencere öyküsünü Rainey daha eşiyle birlikteyken yazmış ve bunu bize flashback geçişleriyle anlatıyorlar. Oturduğu evde bir dolabın arkasından çıkan gizli bir pencere bulan kadın, görür görmez oraya bayılıyor. Pencere aynı şekilde bahçenin gizli saklı bir yerine baktığından buraya gizli bir bahçe yapabileceğini söylüyor. Bütün bunları görüp tekrar bugüne geliyoruz. John Shooter ile bir gök kenarında buluşan Rainey adama hikayenin ne zaman yayımlandığını soruyor.

Çünkü “iki yazarın eseri çakıştığında yayım tarihine bakılır.” Rainey hikayesini 1995 yılında bir dergide yayımlamıştır, Shooter ise kendininkini 1997’de yazmıştır. Yani iki sene kadar farkla Rainey haklıdır, hikayeyi çalmamıştır. Ama adam diretir ve dergiyi görmek ister. Derginin boşanmak üzere olduğu karısının evinde olduğunu söyleyen adama üç gün mühlet verir ve yine geleceğini söyler. Bu sahnede çok dikkat çekici ve filmin sonu hakkında izleyiciye spoiler veren bir detay vardır. Gölün yanındaki yoldan geçmekte olan kamyonun içindeki John, Shooter’a selam verir. Mississippi‘den gelen Shooter bu kasabadan birini nasıl tanımaktadır?

Rainey üç gün içinde eski karısı Amy’i arayıp dergiyi istemeyeceğine karar verip kestirip atar ancak bunu Shooter’a söylemez, sadece bu kararı alır.

Bu içerik hakkında ne düşünüyorsunuz? Yorum yapabilir, oy kullanabilir ya da tepki seçebilirsiniz. Gönderinizi oluşturun!

Rapor Et

Usta

Emrecan Doğan tarafından yazıldı

YorumcuMakale YazarıÜyelik Yılı

Ne düşünüyorsun?

Yorumlar

Bir yanıt yazın

    Arılar Gezegenimizi Terk Ederse Ne Olur?

    En Pahalı Bitki: Safran