içinde

HBO Max, Welcome To Derry Dizisini Çekecek 📹

HBO Max, Derry’nin ”O” öncesi halini anlatan ‘Welcome to Derry’ adlı bir dizinin geliştirilme aşamasında olduğunu duyurdu.

Stephen King’in efsanevi O romanı ilk kez yayımlandığı 15 Eylül 1986’dan beri çok ses getirdi. Yazarın magnum opus eserlerinden birisi olarak değerlendirilebilecek roman daha önce 1990 yılında Tim Curry’nin Pennywise rolüyle iki bölümlük bir televizyon dizisi olarak ekrana uyarlanmıştı. Bu tarihten tam 27 yıl sonra, 2017’de ise iki bölümden oluşması planlanan sinema filmin ilk bölümü yayınlandı. 2019 yılında ise ikinci bölüm yayınlanarak O filmi tamamlandı. Her iki uyarlama da oldukça başarılıydı, özellikle King 2017 yılında başlayan son uyarlamadan memnun kalmış, beklediğinden daha iyi olduğunu söylemişti.

O kitabı ve ekrana uyarlanmasıyla ilgili tartışmalar ve beklentilerde buradan sonra başladı. Öncelikle kitabı 7 sezonluk bir dizi olarak Misha Green uyarlamak istedi. Ancak aradan geçen zamanda, bugüne kadar o cepheden bir ses çıkmadı. Bugüne kadar da efsanevi romanın dizi yapılacağı yönündeki söylentiler ancak kuru bir dedikodudan ibaret kalmıştı.

Welcome to Derry Nasıl Olacak?

Ta ki bugüne kadar, HBO Max Sai King’in O romanında Palyaço Pennywise’ın ilk kez görüldüğü ve Maine’in ücra kasabası Derry’e musallat olduğu 1960 senesinde geçecek bir dizinin üzerinde çalıştıklarını duyurdu.

Diziyle alakalı olarak şu anda geliştirme aşamasında olduğu ve yönetmeninin 2017-2019 sinema uyarlamalarının da başında olan başarılı yönetmen Andy Muschietti’nin olacağı biliniyor. Yapımın Kaybedenler Kulübüolarak bilinen ve kitabın sonunda Pennywise’ı alt etmeyi başaran arkadaş grubundan çok öncesine dayanacağı ve Derry’nin tarihine ışık tutacağı söyleniyor. Derry bildiğiniz üzere Stephen King’in romanlarına ya da öykülerine mekan olarak kurguladığı hayali bir kasabadır ve tıpkı diğer kurgusal King kasabaları gibi Maine eyaletinin sınırları içerisinde yer almaktadır. Bu yüzden Derry’nin geçmişini konu edinen bir yapım karşısında Sai King’in sadık okurlarının heyecanlanması çok normaldir çünkü böylesi bir konuya sahip bir yapımda King’in sadece romanı değil, pek çok eseri kesişebilir. İçinde birçok Stephen King göndermesinin ve eserlerinin referansının olacağına kesin gözüyle bakılıyor.

Derry ve Pennywise’ın Zaman Çizgisi

Derry’nin lanetli ve kötücül geçmişi kitapta Mike Hanlon tarafından araştırılmaktadır, ancak bu geçmiş o kadar lanetlidir ki onun hakkında kütüphaneci Hanlon’a bilgi veren herkes korkarak anlatmak ve bilgi derleme işinden vazgeçmesi için ona baskı yapmaktadır. Yeterince korkmuş olan bazı kimseler ise gördüklerini anlatmaya hiç yanaşmazlar. Kitapta Mike Hanlon ve onun tuttuğu defterler üzerinden göz attığımız Derry’nin geçmişi ekran uyarlamalarında ise göz ardı edilmiştir. Bunun da başlıca nedeni filmlerin süresindeki kısıtlılıktır.

Kaybedenler Kulübü’nün ilk kez 1958 yılında karşılaştığı Palyaço Pennywise daha kadim bir yaratık. Derry üzerindeki varlığı ise ona nazaran daha kısa bir zamana dayanıyor. İlk kez 1715 yılında uyanan her 27 yılda bir tekrar uyanıyor. Tekrar uyuyana kadar da insanların canlarıyla besleniyor. Korkunç palyaçonun zaman çizgisini sizler için derledik 👇

1715-1716: O acı içinde uyanır.

1740-1743: O üç yıl içinde, Derry’e yeni gelen 300 yerleşimciyi katleder. Bu olay aynı zamanda bir kereste kasabası olarak kurulan ve şüpheli bir şekilde ortadan kaybolan Roanoke Kolonisine bir referanstır. Olaydan sonra tekrar uyur ve Mike Hanlon’a kadar herkes olayı görmezden gelir.

1769-1770: O bir kere daha uyanarak dehşet saçmaya başlar.

1851: John Markson adında bir adam ailesini zehirledikten sonra O yine uyanır. John Markson zehirli beyaz itüzümü mantarlarından yiyerek intihar eder.

1876-1879: O uyanır ve üç yıl boyunca yeryüzünde kalarak, Kenduskeag Çayı kenarında bir grup oduncuyu öldürdükten sonra da uykusuna döner.

1904: Claude Heroux adlı bir oduncu barda otururken oradaki bir düzine adamı baltasıyla katleder. O uyanır. Bu olay üzerine Heroux’un peşine düşen ve onu linç etmek isteyen kasaba halkı adamı yakalar ve asarak idam eder. 1985’de Mike Hanlon bu olayı araştırırken sorguladığı olay tanığına o gün kasabalılar arasında tanımadığı birini görüp görmediğini sordu ve tanık da bunun üzerine “komik bir tip” gördüğünü hatırladı. Bu onu son görüşü de olmamıştı, idamdan sonra pek çok kez aynı kişiyi görmüştü.

1906: Paskalya Bayramı eğlenceleri sırasında bir grup çocuğu pasif haldeki Kitchener Dökümhanesinde yaptığı paskalya yumurtası avı sırasında dökümhane patladı ve orada 88’i çocuk olmak üzere 108 kişiyi öldüren O uykusuna döndü.

1929: Bir grup Derry’li, bir soyguncu ve katil çetesi olan Bradley Çetesini pusuya düşürüp öldürünce O yine uyanır. Kasabanın polis şefi de dahil olmak üzere herkes bu olay sanki hiç yaşanmamış gibi davranırken Mike Hanlon araştırması sırasında görgü tanığından çiftçi kıyafetleri içindeki bir palyaçonun da katliama katıldığını dinler.

1930: Ku Klux Klan’ın kuzey Amerika’daki muadili olan Maine Beyaz Lejyon’u, kasabadaki ordu üssünde yer alan ve Afro-Amerikalıların her gece eğlendiği “Black Spot” adlı bir barı kundakladıktan sonra O kış uykusuna döner. Mike Hanlon’ın babası William Hanlon, O’nu kanatlarında balon olan devasa bir kuş olarak görür.

1957: Dorsey Corcoran adlı bir çocuk üvey babası Richard Macklin tarafından öldüresiye dövüldükten sonra O tekrar uyanır. Aynı yılın Ekim ayında Georgie Denborugh kasabayı basan selde, abisinin yaptığı kâğıttan gemiyi yüzdürmeye çalışırken Pennywise kolunu parçalar ve onu öldürür. Bu olaydan sonra Georgie’nin abisi olan Bill Denbrough olayı araştırırken O’nu keşfeder ve olaylar gelişir. Kaybedenler Kulübü, Pennywise ilk kez uyandığında orada olan ve onu yenmenin tek yolunu bulan Shokopiwah Kabilesinin Chüd Ayini’ni kullanarak O’nu erken bir kış uykusuna yatmaya zorlarlar ve başarılı da olurlar.

1984: Üç zorba, kasabada gezinen eşcinsel bir çift olan Adrian Mellon ve Don Hagarty’ye sataşınca O uykusundan uyanarak yeryüzüne çıkar. Zorbalar Adrian Mellon’u “Aşıklar Köprüsü” olarak bilinen yerden attıklarında Pennywise’da orada beklemektedir.

1985: Ve en sonunda Kaybedenler Kulübü 27 yıl sonra tekrar bir araya gelir ve Pennywise ile karşı karşıya gelir. Onu bir kez daha Chüd Ayini denen bir ayini kullanarak yenerler ve öldürürler.

1990 yapımı televizyon uyarlamasında ise olaylar 1960 yılında başlayarak 1990 yılında, filmin yapıldığı yıla uygun olması için düşünülmüş, Palyaço Pennywise’ın öldürülmesine kadar gösterilir. 2017 sinema uyarlaması ise yine filmlerin yapım yılına uygun olması için daha farklı gösterilmiştir. 108 kişinin öldüğü Kitchener Dökümhanesi patlaması 1908 yılında, Bradley Çetesinin öldürülmesi 1935 yılında, Black Spot barının kundaklanması 1962 yılında ve Georgie Denbrough’un öldürülmesi ise 1985 yılında gösterilir. Ancak ekran uyarlamalarındaki bu değişim sadece filmlerin yapım yıllarına uyum sağlamak ve 27 mitini tutarlı bir şekilde aktarmak için yapılmıştır, bunlar dışında olaylar değiştirilmemiştir.

Derry’nin ve Pennywise’ın geçmişi konusunda ne düşünüyorsunuz? Diziden beklentileriniz neler? Welcome to Derry ve Pennywise’ın zaman çizgisi hakkındaki düşüncelerinizi, görüşlerinizi ve yorumlarınızı bizimle yorumlarda paylaşabilirsiniz.✍🏻

Editör: İlkem Baydarlı – 19.07.2022

Bu içerik hakkında ne düşünüyorsunuz? Yorum yapabilir, oy kullanabilir ya da tepki seçebilirsiniz. Gönderinizi oluşturun!

Rapor Et

Usta

Emrecan Doğan tarafından yazıldı

YorumcuMakale YazarıÜyelik Yılı

Ne düşünüyorsun?

Yorumlar

Bir yanıt yazın

    Çocukluk hafızamıza kazınmış unutulmaz çizgi filmler

    Aristoteles: POETIKA Analizi