içinde

Hastalıklarımızın İyileşmesinde Evcil Hayvanların Gücü

Evcil hayvanlarımızla olan sevgi dolu bağımız sağlığımız için oldukça olumlu etkiler barındırıyor.

Terapi köpekleri artık hastanelerde ve bakım evlerinde yaygın olarak görülüyor. Yapılan araştırmalar da evcil hayvanların zihinsel ve fiziksel sağlığımız için iyi olduğunu kanıtlamıştır.

Amerikan Evcil Hayvan Ürünleri Derneği tarafından yakın zamanda yapılan bir ankete göre, ABD’deki hanelerin üçte ikisinden fazlası şu anda evcil hayvan sahipliğinin anlık ve uzun vadeli faydalarından yararlanıyor. Anket, 85 milyon hanenin evlerini bir veya daha fazla tüylü veya pullu arkadaşla paylaştığını gösteriyor.

Bir kediyi kucağınıza aldığınızda tansiyonunuzun yavaş yavaş dengeye geldiğini ve sakinleştiğinizi gözlemlemişsinizdir. Bunun sebebi kedilerin çıkardığı özel bir frekansa sahip mırıltılarıdır. Yine köpeklerle ilgili olarak onların sadakatinin ve ne olursa olsun bizi terk etmemelerinin de duygusal sağlığımızı iyileştirdiğine yönelik bulgular mevcuttur.

EVCİL HAYVANLARIN SAĞLIĞA FAYDALARI

Bir hayvan sahiplenmeyi düşünüyorsanız size iyi haberlerimiz var. Hayvanların evimize beraberinde getirdiği şu önemli katkılara minnettar olmamak elde değil :

Evcil Hayvanlar Yalnızlığı Kolaylaştırmaya Yardımcı Olur

Bizim dilimizde konuşmasalar bile, konuşacak başka bir iletişim şekilleri var. Onlarla beraberken sizi dinlediklerini ve duygularınıza eşlik ettiklerini hissedersiniz. Siz üzgünken gelip sizinle fiziksel temasta bulunarak gözlerinizin içine bakarlar. Bir canlı tarafından anlaşıldığını hissetmek herkesi rahatlatacak bir durumdur.

Ek olarak bir köpeğe sahip olmak da insanlarla tanışmak için iyi bir yoldur. İnsanlar köpeğinizle ilgilenmek için sizinle de iletişim kurarlar. Evcil hayvanlarınızın arkadaş edinmeniz konusundaki kayda değer yardımını yadsımamalısınız.

Evcil Hayvanlar Bizi Fiziksel Olarak Aktif Tutar

Köpeklerin yürümesi gerekir ve hem köpeklerin hem de kedilerin bolca oyun süresine ihtiyacı vardır. Araştırmalar, köpek sahiplerinin düzenli olarak egzersiz yapma olasılığının daha yüksek olduğunu gösteriyor. Bu, sağlıklı bir kalp, iyi dolaşım ve kilo yönetimini destekler.

Evcil Hayvanlar Kan Basıncımızı Düşürebilir

Ulusal Sağlık Enstitüleri tarafından hazırlanan bir rapora göre, bir akvaryumda yüzen balıkları izliyor olsak bile, hayvanlarla etkileşim kurmak bizi sakinleştirebilir. Evcil hayvanlarımız ile bedenimiz adeta uyumlanır. Koordineli olarak bir süre sonra onun gibi sakin bir tempoda nefes almaya başlarız.

Evcil Hayvanlar İnsanların Temel Dokunma İhtiyacını Karşılar

Bir hayvanı okşamak veya kucaklamak, endişeli, stresli hisseden birini anında sakinleştirebilir ve yatıştırabilir, bu nedenle terapi köpekleri hastanelerde ve bakım evlerinde çok faydalıdır. Depresyonun en önemli yardımcısı kedilerdir. Sizinle bu süreçte uzun uzun ilgilenirler. Özellikle geceleri, sizin daha üzgün olduğunuz zamanlarda sizin yanınızda uyurlar. Ruh haliniz neşeli ise kediler daha çok kendileriyle ilgilenir çünkü sizin huzurlu ve güvende hissettiğinizi bilir.

Evcil Hayvanlar Koşulsuz Sevgi Sunar

Hiçbir beklentisi olmadan, siz eve geldiğinizde sevinçle sizi karşılar. Yorgun bir şekilde kapıyı açınca sizi bekleyen bir çift pati olduğunu bilmek sizi de mutlu etmez miydi?

 

Evcil Hayvanlar Davranışlarımıza ve Duygularımıza Uyum Sağlar

Evdeki hayvanlar, özellikle köpekler ve kediler, ses tonumuzu, jestlerimizi ve beden dilimizi yansıtarak insanlarına nasıl tepki vereceklerini bilirler. Davranışlarımızı tahmin edebilirler.

 

Evcil Hayvanlar Çocuklar İçin İyidir

Bir hayvanı sevmek ve onların bakımıyla doğrudan ilgilenmek çocuklara sorumluluk, şefkat ve empati duygularını öğretir. Çocukları evcil hayvanınıza emanet ederken sorun yaşamazsınız. Çünkü çocuğunuza hiçbir zarar vermeyeceği ve aksine koruyup kollayacağına eminsiniz.

Evcil hayvan sahibi olmanın birçok faydası olsa da, bir evcil hayvan edinmeden önce bunun sizin için doğru olduğundan emin olmalısınız. Evcil hayvan sahibi olmak ciddi bir taahhüttür. Bir evcil hayvanı beslemek ve düzenli veteriner bakımı sağlamak için zaman ve para gerekir. Bu sorumluluğun altına girebilecekseniz hayvan sahiplenmelisiniz.

Ayrıca doğru yaşam ortamına ve iyi yaşam koşullarına sahip olmalısınız. Örneğin, büyük bir köpek, bahçesi olmayan küçük bir daireye pek uygun olmaz.

Bir evcil hayvanı kalıcı olarak evinize getiremiyorsanız bile onlarla zaman geçirmenin başka yolları da vardır. Kendinize ait bir hayvanı sahiplenmek için doğru zaman olmasa da, yerel barınakta köpek gezdirmeye veya kedilerle oynamaya gönüllü olabilirsiniz veya sokakta geçici olarak bir hayvanı besleyebilirsiniz.

Evcil hayvanların ruhumuzun koruyucuları olduğuna inancım her zaman tamdı. Sizin de kendi evcil hayvanınızı bulup size sunacağı şifayı deneyimleyebilirsiniz.

Editör: Sümeyye Özmen – 26.07.2022

Bu içerik hakkında ne düşünüyorsunuz? Yorum yapabilir, oy kullanabilir ya da tepki seçebilirsiniz. Gönderinizi oluşturun!

Rapor Et

Uzman

Sümeyye Özmen tarafından yazıldı

Gökçe Sultan'ın Diyarı kitabının yazarı
Türk dili ve edebiyatı öğretmeni
Calamus yayınevi genel yayın yönetmeni
NLP uygulayıcısı
Fikri firarda spiritüel okuyucu

YorumcuMakale YazarıVideo YapımcısıModeratörÜyelik Yılı

Ne düşünüyorsun?

Yorumlar

Bir yanıt yazın

    Geçmişi Bugün Yaşatan Bir Macera: Pera Palas’ta Gece Yarısı

    Avro Lancastrian Yıldız Tozu Kazası