içinde

Avro Lancastrian Yıldız Tozu Kazası

2 Ağustos 1947’de British South American Airways’e (BSAA) ait bir Avro Lancastrian yolcu uçağı Arjantin, Buenos Aires’ten Santiago, Şili’ye gitmekteyken Arjantin And Dağları’ndaki Tupungato Dağı’na düştü. Kapsamlı bir arama operasyonu, kaza mahallini incelemesine rağmen enkazın yerini tespit edemedi ve uçağın ve içindekilerin akıbeti elli yılı aşkın bir süredir bilinmezliğini koruyarak, uçağın kaybolmasıyla ilgili çeşitli komplo teorilerine yol açtı.

1990’ların sonlarında, kayıp uçağın enkaz parçaları buzul buzundan çıkmaya başladı. Şimdi, mürettebatın (o zamanlar pek anlaşılmayan) jet akımı boyunca yüksek irtifalarda uçarken tam konumları konusunda kafalarının karıştığına inanılıyor . Dağın tepelerini çoktan aşmış olduklarına inanarak, yanılgıya düştüler, aslında hala bulutlarla kaplı zirvelerin arkasındayken inişe başladılar. Yıldız Tozu Tupungato Dağı’na çarptı, gemideki herkesi öldürdü ve kendini kar ve buza gömdü.

Star Dust’ın Santiago havaalanına gönderdiği son Mors kodu ” STENDEC”, planlanan inişinden dört dakika önce havaalanı kontrol kulesi tarafından alındı ve iki kez tekrarlandı; hiçbir zaman tatmin edici bir şekilde açıklanmadı.

Star Dust, 2 Ağustos günü saat 13:46’da Buenos Aires’ten ayrıldı. Telsiz operatörü (Harmer) 17:41’de Santiago’daki havaalanına Mors koduyla rutin bir mesaj göndererek, tahmini varışın 17:45 olduğunu bildirene kadar uçuşun bu ayağı görünüşte olaysız geçti . Bununla birlikte, Yıldız Tozu asla gelmedi, havaalanı tarafından daha fazla radyo yayını alınmadı ve hem Şili hem de Arjantinli arama ekiplerinin yanı sıra diğer BSAA pilotlarının yoğun çabaları, uçağın veya uçağın herhangi bir izini ortaya çıkarmayı başaramadı. gemide insanlar. BSAA başkanı, Hava Yardımcısı Mareşal Don Bennett, beş günlük başarısız bir aramayı bizzat yönetti.

Star Dust’tan zayıf bir SOS sinyali aldığını iddia eden amatör bir telsiz operatörü tarafından hazırlanan bir rapor, başlangıçta hayatta kalanların olabileceğine dair umutları artırdı, ancak yıllar boyunca kaybolan uçağı bulmak için yapılan tüm girişimler başarısız oldu. Herhangi bir somut kanıtın yokluğunda, sabotaj söylentileri (yine BSAA’ya ait olan diğer iki uçağın daha sonra ortadan kaybolmasıyla birleşen) dahil olmak üzere çok sayıda teori ortaya çıktı; Yıldız Tozu’nun Kral’ın Elçisi tarafından taşınan diplomatik belgeleri yok etmek için havaya uçurulmuş olabileceğine dair spekülasyonlar; hatta Yıldız Tozu’nun bir UFO tarafından alınmış veya yok edilmiş olabilir.

Enkazın Keşfi ve Kazanın Yeniden İnşası

1998’de, Mendoza’nın yaklaşık 60 mil (100 km) batı-güneybatısında ve Santiago’nun yaklaşık 50 mil (80 km) doğusunda bulunan Tupungato Dağı’na tırmanan iki Arjantinli dağcı, bir Rolls-Royce Merlin uçak motorunun enkazını buldu.

2000 yılında, bir Arjantin Ordusu keşif ekibi, bir pervane ve tekerlekler (bir tanesi sağlam ve şişirilmiş bir lastiğe sahipti) dahil olmak üzere ek enkaz buldu ve enkazın iyi lokalize olduğunu kaydetti, bu da zemine kafa kafaya bir darbeye işaret etti. ve bu da havada bir patlama olasılığını dışladı. Üç gövde, ayak bileği botunda bir ayak ve manikürlü bir el de dahil olmak üzere insan kalıntıları da bulundu. 2002 yılına gelindiğinde, sekiz İngiliz kurbandan beşinin cesetleri DNA testi ile teşhis edilmişti.

Kurtarılan bir pervane, motorun çarpma anında neredeyse seyir hızında çalıştığını gösterdi. Buna ek olarak, tekerleklerin durumu, alt takımın hala geri çekildiğini kanıtladı ve acil iniş girişimi yerine araziye kontrollü uçuş önerdi. Star Dust’un uçuşunun son bölümünde, ağır bulutlar yerin görünürlüğünü engelleyecekti. Bu nedenle, bulutlar nedeniyle yerin görsel olarak görülmemesi durumunda, Uçak jet akışından geçerken bir navigasyon hatası yapılabilirdi – 1947’de iyi anlaşılmayan bir fenomen, yüksek irtifa rüzgarlarının zemin seviyesinde gözlemlenen rüzgarlardan farklı yönlerde yüksek hızda esebileceği. And Dağları sıradağlarını 24.000 fit (7.300 m) yükseklikte geçmek zorunda olan uçak, jet akımı bölgesine girmişse – bu bölgede normalde batıdan ve güneybatıdan esiyor ve bu da uçağın çarpışmasına neden oluyor. bir karşı rüzgar – bu, uçağın yer hızını önemli ölçüde düşürürdü.

Yer hızlarının gerçekte olduğundan daha hızlı olduğunu varsayarak, mürettebat, And Dağları’nı güvenli bir şekilde geçtiklerini ve böylece Santiago’ya inişlerine başladıklarını düşünmüş olabilir, oysa aslında hala doğu-kuzey- doğuya doğru ilerliyorlardı ve bulutlarla kaplı Tupungato Buzulu’na yüksek hızla yaklaşıyorlardı. Bununla birlikte, bazı BSAA pilotları bu teoriye karşı şüphelerini dile getirdiler; Cook’un dağları aştığına dair olumlu bir işaret olmadan inişine başlayamayacağına ikna oldu; kuvvetli rüzgarların gemiyi başka bir şekilde yere indirmiş olabileceğini öne sürdüler. Pilotlardan biri, “türbülans ve buzlanma çok büyük bir tehdit oluşturduğundan, dağların üzerinden bulutlara girmememiz konusunda hepimiz uyarılmıştık” diye hatırlattı.

Yıldız Tozu’nu mahveden olaylara benzer bir dizi olay, 1972’de Uruguay Hava Kuvvetlerine ait 571 sefer sayılı uçuşun ( Alive filminde tasvir edilmiştir) de düşmesine neden olmuştur, ancak bu kazadan sağ kalanlar olmasına rağmen, bir dağ yamacına bir bakış atarak çarpmayı gerektirmiştir.

Yıldız Tozu, buzulun tepesine yakın, neredeyse dikey bir kar alanına uçmuş ve enkazı saniyeler içinde gömen ve arama yapanlardan gizleyen bir çığa neden olmuş olabilir. Sıkıştırılmış kar buza dönüştüğünde, enkaz, yıllar sonra ve dağın çok daha aşağılarında ortaya çıkan parçalarla buzulun gövdesine dahil edilmiş olacaktı. 1998 ve 2000 yılları arasında, beklenen toplam enkazın yaklaşık yüzde onu buzuldan çıktı ve kazanın birkaç kez yeniden incelenmesine yol açtı. Sadece normal buzul hareketinin bir sonucu olarak değil, aynı zamanda buzul eridikçe gelecekte daha fazla enkazın ortaya çıkması bekleniyor.

2000 Arjantin Hava Kuvvetleri soruşturması Cook’u herhangi bir suçlamadan temize çıkardı ve kazanın “yoğun kar fırtınası” ve “çok bulutlu hava” dan kaynaklandığı ve bunun sonucunda mürettebatın “konumlarını düzeltemediği” sonucuna vardı.

Editör: Fatih Düz – 11.11.2022

Bu içerik hakkında ne düşünüyorsunuz? Yorum yapabilir, oy kullanabilir ya da tepki seçebilirsiniz. Gönderinizi oluşturun!

Rapor Et

Usta

Esma Nur Aksoy tarafından yazıldı

Makale YazarıYorumcuÜyelik Yılı

Ne düşünüyorsun?

Yorumlar

Bir yanıt yazın

      Hastalıklarımızın İyileşmesinde Evcil Hayvanların Gücü

      Ruh Haline Göre Dinlemen Gereken Kalben Şarkısını Söylüyoruz 🤘🏻