içinde

MuhteşemMuhteşem

Hayatımızdan Çıkarmamız Gereken Dört Sözcük

HAYATIMIZDAN ÇIKARMAMIZ GEREKEN DÖRT SÖZCÜK

Dualite yani ikililiğin yaşandığı bu dünyada, hayatımızın her alanında iyi ya da kötü birçok kavramlarla karşılaşmaktayız. İyilik, kötülük, Sevgi, Nefret, özgüven,  endişe, korku, inanç ve daha birçok kavram.

Fakat genel anlamda hayatımızda yer vermememiz gereken ve varsa da kurtulmamız gereken dört sözcük vardır. Bunlar: Ego , öfke, kıskançlık ve korkudur.

EGO

Ego kavramı Latinceden gelmektedir. Anlam olarak ben, benlik ve bencillik sözcüklerini ifade etmektedir. Ego deyince aklımıza gelen ilk isim Pskilanalizm akımının babası dediğimiz Freud’dur Freud, egoyu şöyle tanımlar : “ego, id ile süpergo arasında bir hakemdir. Yani bilinç altından gelen istekleri buradaki istekler id sözcüğünü karşılar. Süpergo ile uzlaşarak yapmamıza izin verir. Ego aslında normal bir durumdur. İnsanda bulunabilecek bir durumdur. Fakat aşırıya kaçıldığında zararlı bir hale dönüşür. Egosu yüksek olanlar ise yeni bir şeyler öğrenmeye, gelişime açık değildir. Çünkü onlara göre her şey bilirler. Ben her şeyi bilirim şeklinde tarzları vardır.  Karşısındakinin bir dediğinin önemi yoktur. Önemi olmadığından dinlemeye de ihtiyaçları yoktur. Yardım da almazlar.  Hata, onların lügatlarında yoktur. Neredeyse “Ben hata yapmam .” en çok kullandıkları kelimeden biridir.

ÖFKE

Öfke ile kalkan zararlı oturur. Çok doğru. Deyim, aslında kontrolsüz öfke anlamına gelmektedir. Öfkemizi kontrol etmediğimiz zaman kırıcı olabiliyoruz. Fevri davranışlar sergilediğimizde olayları net bir şekilde göremiyoruz. Yaşananları algılayamıyoruz. Çünkü öfke bizi etkisi altına almaktadır. Öfke, yaşanabilecek doğal bir durumdur. Fakat egoda olduğu gibi kontrolden çıkmamamız gerekmektedir. Kendimizi kaybettiğimiz an öfke bizi tesiri altına alır. Öfke bizi tesiri altına almadan onu biz kontrol etmeliyiz. Kontrol etmezsek eğer sosyal Hayatımız,  insani ilişkilerimiz yıkıcı, kırıcı ve problemli hale gelir. Çünkü Öfkemiz dindiğinde, sakinleştiğimiz zaman maalesef bazı şeylerin telafisini etmek geç oluyor .Bundan dolayı öfke nöbetleri ile başa çıkmak gerekir. Bunun için nefes egzersizleri, yoga, spor, yürüyüş yapılabilir. Ya da profesyonel bir yardım alınabilir.

KISKANÇLIK

Kıskançlık da kurtulmamız gereken sözcüklerden biridir. Kıskançlık kendimize odaklanmamızı engellemesi açısından zararlı bir kavramdır. Özellikle de sevdiğimiz insanları kıskanırız. Kıskançlık, başkalarına gösterilen ilgiyi arttırır. Fakat başkalarına olan ilgimiz artarken kendimize olan ilgimiz azalır.

KORKU

Eş anlamı endişedir. Bir duygu durumudur. Kafamızda tehlikeli olarak algıladığımız durumlar için endişe duyduğumuz bir  duygu halidir. Korku duygusunu yaşayan insanlar, genellikle risk almaktan kaçınırlar. Acaba yapabilir miyim?  Kazanabilir miyim soruları içerisindedirler yaşadığımız korkular ise genellikle sınav korkusu, risk alma korkusu, yeniden başlama korkusu ve bir işe atılım korkusudur. Aslında korku yeniden başlamak için tecrübeye dönüşür. Daha önce yaptığımız hataları yapmayız. Fakat yine de korkunun fazlası zararlıdır.

Sonuç olarak ego, öfke, kıskançlık ve korku her insanda bulunabilecek duygu ve durumlardır. Ancak bu kavramların insanlarda fazla olması ya da bunları aşırıya kaçarak davranışlarda bulunmanız zararlıdır. Bundan dolayı bu duygu durumların fazlalığını hayatımızdan çıkarmamız gerekmektedir.

Editör: Yusuf Alper EVCİL – 21.07.2022

Bu içerik hakkında ne düşünüyorsunuz? Yorum yapabilir, oy kullanabilir ya da tepki seçebilirsiniz. Gönderinizi oluşturun!

Rapor Et

Uzman

Hüsne Sürmelioğlu tarafından yazıldı

Makale YazarıTestçiEmoji BağımlısıYorumcuÖncüVideo YapımcısıÜyelik Yılı

Ne düşünüyorsun?

Yorumlar

Bir yanıt yazın

    Beynimiz Birden Fazla Dil Konuşmakla Nasıl Başa Çıkıyor?

    İnsan Vücuduna Giren Robotik Slime