içinde

Neden Filtre Kullanmadan Paylaşım Yapamıyoruz?

Ah şu sosyal medya filtreleri…

Sanki hayatımızdaki en büyük sorun yüzümüzün kusursuz gözükmesiymiş gibi bize bin tane seçenek sunup bunları kullandırtmak zorunda bırakıyorlar.

Peki nereden çıktı bu filtreler? İlk ne amaçla kullanıldı?

Başta yalnızca birkaç selfie çekme uygulamasında bulunan bu filtreler insanları eğlendiriyordu. Çünkü yüzünüze dil çıkaran bir köpek ifadesi koyuyordu bazen, bazen tuhaf bir aynaya bakarsanız yüz hatlarınızın nasıl dalga dalga olacağını gösterip güldürüyordu.

 

Sonrasında bunlara birbirinden farklı renk seçenekleri geldi. Artık fotoğraflarınızı siyah-beyaz yapabiliyordunuz ya da alt tonlarını soft bir pembe rengiyle tamamlayabilirdiniz.

Ama bu kadarıyla kalmadı, neredeyse bütün sosyal medya uygulamalarına yayıldı. İnsanların hoşuna gittiğini fark eden medya sahipleri yepyeni filtreler eklemeye başladı, hatta buna her gün devam etmekte.

 

 

İlk zamanlarda çıkardıkları ‘porselen yüz’ filtresi birçok yabancı ünlü tarafından tepki aldı. Çünkü çekilen fotoğraf ve videolar insana kendini ne kadar iyi hissettirirse hissettirsin bu kadarla kalmayacağını biliyorlardı.

İnsanların bu ve bunun gibi filtreleri kullandıkça aynaya bakmaya korkar hale geleceğini, kendi bedenleri hakkında söz söyleme yetkisini modaya vereceğini tahmin etmişlerdi.

Hakikaten de günden güne böyle oldu. Hatta efektleri dışarıda kullanamadığımız için yüzümüze filtrelere benzeyen makyajlar yapmaya başladık. Kime baksanız tek tip haline geldi.

Sokaktan geçen 10 kişiye “Dünyada ‘ki bütün insanlar aynı olsa sıkılır mıydınız yoksa hoşunuza mı giderdi?” diye sorsanız 9’unun vereceği cevap “Sıkılırdım.” olacaktır. Fakat verdiği cevaplarla yaptıkları uyuşmaz.

Sizce sırf uyum sağlamak için kendimizle zıtlaşmamız doğru mu? Birbirinden farklı zevk ve tarzlarımız varken neden bir başkasının aklına gelen fikri dayatmasına izin veriyoruz?

Editör: Yusuf Alper EVCİL – 21.07.2022

Bu içerik hakkında ne düşünüyorsunuz? Yorum yapabilir, oy kullanabilir ya da tepki seçebilirsiniz. Gönderinizi oluşturun!

Rapor Et

Usta

Meryem Su Kaya tarafından yazıldı

Ben Meryem Su Kaya. 16 yaşında, henüz basılmış 1 kitabı olan bir yazarım. Umarım köşe yazılarımı okurken kendinizden parçalar bulursunuz. İyi okumalar dilerim. <3

Ne düşünüyorsun?

Yorumlar

Bir yanıt yazın

    Sese Yazılan Şiirin Hikayesi

    Los Aluxes: Meksikalı Elfler'e Dikkat