içinde

İnsan Vücuduna Giren Robotik Slime

Manyetik Slime (Balçık) Robotu

Her buluş insanoğlunda hem sevinç hem de buluş ile ilgili gelecekte meydana gelebilecekler konusunda endişeler yaratır.

Kulağımıza ve burnumuza yanlışlıkla ya da bilerek yabancı cisim kaçması çoğumuzun başına gelmiştir ya da çevremizde bu tür olaylara denk gelmişizdir. Hatta çocukluk yıllarında buluşu yapan kişinin kendisinin bile yaşamış olabileceği vakalar vardır. Bu vakalar çocukların bir şeyleri alıp kulaklarına ya da burunlarına sokabilecek kadar becerilerini geliştirdiklerinde meydana gelebiliyor.

Hong Konglu bilim adamları, sayısız diğer gerçek dünya uygulamasının yanı sıra, yanlışlıkla yutulan nesneleri almak için manyetik olarak manipüle edilebilen son teknoloji bir “Balçık Robotu(Robotik Slime)” yarattılar.

Goo-bot’un ortak yaratıcısı Hong Kong Çin Üniversitesi’nden Li Zhang, Guardian Dergisi’ne “Nihai hedef onu bir robot gibi dağıtmak” dedi .

Reuters’in bildirdiğine göre, Zhang ve ekibi, neo-dimiyum mıknatıs parçacıklarını ev tipi deterjan boraksı ve manyetik olarak kontrol edilebilmesi için ilk bileşen olan reçine polivinil alkol ile karıştırarak devrim niteliğindeki karışımı hazırladı. Daha sonra toksik manyetik parçacıkları, varsayımsal olarak insan vücudunda kullanım için güvenli hale getirmek için silika ile kapladılar.

Ortaya çıkan ürün “visko-elastik özelliklere” sahiptir, yani uygulanan kuvvetin düzeyine bağlı olarak sıvı veya katı gibi davranır. Zarar vermek yerine yardım etmek için yapıldığı belirtilmiştir.

İlginç Yorumlar

Bu buluş açıklandığında birçok kişi sosyal medyada ”Terminatör 2”, ”Venom”  ve belki de en korkutucu olan 1968 yılı uzay korku filmi ”The Green Slime” gibi filmlerde bilim kurgu, isim bırakan şekil değiştiren katillere yöneldi ve sansasyon yarattı. Bunun bir süper silah olma potansiyelini görebildiğini belirten yorumlar yapıldı. Bir yorumcu Youtube ‘da, “Fiziksel olarak zarar görmeyen dev bir balçık canavarı hayal edin” dedi.

Bazıları, hükümetin istilacı cerrahi yapma maskesi altında donanım yerleştirmek için kullanabileceği kısır bir Truva Atı olarak gördü.

Bir sosyal medya komplo teorisyeni, “Evet, yanlışlıkla yutulan eşyaları almak ve bunu geliştirmek için milyonlar mı harcayacaklar. İmplant’a daha çok benziyor” dedi.

“Vücudunuza kayabilen canlı, kontrol edilebilir robot küresinden korkmayın” ve “Küre senin arkadaşın. Küre sadece yardım etmek istiyor.” şeklinde yazanlar oldu

Endişeli Twitter kullanıcıları, “C” de dahil olmak üzere şekiller oluşturabilen manyetik bloğu, “Venom”daki isimsiz uzay parazitiyle karşılaştırdı.

Hong Kong Çin Üniversitesi’nde mikro ve nano-robotik uzmanı olan Prof.Li Zhang, birlikte yarattığı lSime’i silah haline getirme olasılığı hakkında bir soru sordu. İlk olarak, The New Stack’e çevrimiçi yorumları “ilginç” ve hatta “ilham verici” bulduğunu söyledi. Sonra manyetik kuvvetin mesafe boyunca çok hızlı bir şekilde bozulduğunu belirtti. “Onu silahlandırmak istiyorsanız, uzun bir mesafeden manyetik çalıştırmayı düşünmelisiniz. Ancak mıknatıslar yalnızca küçük bir mesafede güçlü bir etkileşime sahiptir.” dedi.

İnsan vücudunda, örneğin bir robotik kol kullanılarak manyetik çalıştırma mümkündür.Ancak, doğrudan başınızın üzerinde uçmak için dev bir kol yaratamazsanız, bir sıvıdan oluşan kitleni bulunduğunuz şehri kuşatmak için gelme olasılığı çok düşüktür.

Goo-bot’un ortak yaratıcısı Li Zhang, “Nihai hedef, onu bir robot gibi dağıtmak” dedi.

Başka bir robotun yönlendirdiği bir robot

Zhang, “Çok hızlı dokunduğunuzda katı gibi davranıyor” dedi. “Yavaşça dokunduğunuzda sıvı gibi davranır.” dedi.

”Bir robot çevre ile etkileşime girebilmeli, çevresini hissedebilmeli ve bir tür zekaya sahip olmalıdır – nasıl davranacağını bilmelidir”

Şu anda, manyetik balçık, “gözü” olmadığı için hareket etmek ve çevresini tanımak için insan müdahalesini gerektiriyor. Ancak Zhang, bu iki özelliğin bir robotik kol ve kamera kullanarak birleştirilmesinin kolay olacağını söyledi. Bununla birlikte, balçıktaki mühendislik zekasının “çaba” gerektirebileceğine kanaat getirdi. Yine de önemli olan şey, isimlendirme değil, Slime’ın potansiyeli: hastalara fayda sağlamak.

Küçük, ulaşılması zor bölgeler

Manyetik balçık potansiyel olarak, nesneyi kapsülleyerek pil veya keskin bir nesne gibi bir şeyi yutmuş olan insanları, çocukları veya yetişkinleri korumak için kullanılabilir. Böyle bir durumda midede endoskop kullanılabilirken, o alet, örneğin, sarmal ince bağırsağa giremeyecek kadar hantaldır. Küçük bir parça Slime’ın faydalı olabileceği yer burasıdır.

Zhang ve meslektaşları şu anda gastrointestinal sistem içinde cerrahi prosedürler yapmak için bir tür robotik el olarak Slime kullanma konusunda testler yapıyorlar. Ayrıca ulaşılması zor bir konumda, bozuk bir devreyi onarmak için elektrikli cihazlarda kullanımları olabilir.

Bir kişiyi yerleştirmenin zor ve tehlikeli olabileceği uzayda elektrik devrelerini onarmak için bile kullanılabilir.

Zhang, “Uzayda manyetik kuvvet hala var, bu yüzden hala robotu harekete geçirebiliriz” dedi. Ama hala çok araştırma yapılması gerekiyor.

“Slime’in malzeme özelliklerinin uzayda değişmediğinden emin olmalıyız” dedi.

https://www.youtube.com/shorts/5VWkDXNyKH4

Editör: Astropower – 21.07.2022

Bu içerik hakkında ne düşünüyorsunuz? Yorum yapabilir, oy kullanabilir ya da tepki seçebilirsiniz. Gönderinizi oluşturun!

Rapor Et

Uzman

Indium tarafından yazıldı

YorumcuMakale YazarıÜyelik Yılı

Ne düşünüyorsun?

Yorumlar

Bir yanıt yazın

    Hayatımızdan Çıkarmamız Gereken Dört Sözcük

    Acısız Bir Hayat Mümkün Mü?