içinde

2023 Yılında Öne Çıkan Teknolojik Gelişmeler

Teknoloji günümüzün vazgeçilmez kavramlarından biridir. Günlük hayatta neredeyse her alanımızın derinliklerine kadar giren bir olgudur. Peki teknoloji nedir ve ilerlemesi nasıl olmuştur? Gelin birlikte bir göz atalım.

Teknoloji; insanların kol gücüne dayalı işlerde çalışmasının önüne geçmek için Sanayi İnkılabı ile birlikte gerçekleştirilen, akılsal gücü ön plana çıkaran sistemdir. Temeli 1760 yılında İngiltere’nin Manchester şehrinde atılmıştır. O dönemde sanayide, fabrikalarda yoğun kol gücünün eksik kaldığı, üretim, tüketim ve dağıtım zincirinin aksaklığı görülmüş ve bunun önüne geçmek için Sanayi İnkılabı gerçekleştirilmiştir. Sanayi İnkılabı bir bakıma gelecekteki öngörülmesi mümkün olmayan, teknolojik, teknik ve ekonomik süreçlerin de zeminini oluşturmuştur. Bilgisayarların, radyoların, telefonların günümüzde geldiği nokta inanılmaz boyutlara ulaşmıştır. Artık uzun kablolu telefonlar, kablolu internet ağları, kablolu kulaklıklar pek az kullanılan araçlardan olmuştur. Her geçen gün kendine yenilik ve değişiklik kazandıran teknoloji kendisine yeni kavramlar eklemeye devam etmektedir. Öyle ki; sadece 1 yıl gibi kısa sürede teknoloji bünyesine yeni araç ve gereçleri kazandırmaya devam etmektedir. Gelin yeni teknolojik araçlar nelermiş yakından mercek altına alalım.

Listemizin ilk sırasını gelecekte hangi noktalara dokunacağı, hangi iş sahalarında görev alacağı merakla beklenen yapay zeka almaktadır. Yapay zekâ, insan modelini makine ve bilgisayar kodları üzerine entegre ederek “yapay insan” oluşturma modelidir. İnsanlar gibi düşünen, duyguları olan, sohbet edilebilen, belirli bir işi ve gündelik yaşamı olan yapay zeka şimdiden insanlığın hem merakla beklediği teknolojik araç; hem de “Acaba robotlar insanların yerine geçer mi?” gibi ütopik düşünceleriyle insanların kafasını karıştırmaya devam eden teknik robottur. Yapay zekanın insanlığa nasıl etki edeceği günümüzdeki en popüler sorulardan biri olmaya devam edecektir.

Listemizin ikinci sırasında ise Sanal Gerçeklik ve Artırılmış Gerçeklik olarak da geçen Metaverse’dir. Metaverse insanların gerçek bir yapıyı incelemeden önce sanal olarak inceleme imkanı sunan, eğitimde sınıfları çok yönlü kullanılabilir hale getiren, mimar ve mühendisler için de bir binanın zemini ve yapısı ile ilgili daha önce bilgi edinmesini sağlayan sistemdir. Sanal Gerçeklik günümüzde hem hayal gücünün ulaştığı son durumu gözler önüne sermesi hem de insanları fiziki ortamdan kurtararak başka dünyaların imkanını sunması bakımından 2023 yılının en gözde teknolojilerinden biri olmuştur.

Hayatımızı etkileyen diğer teknolojik araç da blok zincirdir. Blok zincir; şirketlerin, alışveriş ve tüketim zincirinin oluşturduğu sipariş, hesap ve ödeme işlemlerinin yürütüldüğü veri tabanlı sistemlerden biridir. Eğlenceden, perakende satışa; finans ile medya sektörüne kadar birçok ilişkinin sürdürülmesini sağlayan bir teknolojik merkezli alışveriş zinciridir. Merkezi olmaması, akıllı şifreler ve akıllı sözleşmeler kurumların ve bireylerin blok zinciri tercih etmelerinin de başlıca sebeplerinden bazılarıdır.

Listede dronelardan bahsetmeden de geçilemez. Drone’lar havada asılı duran ve sürekli gezen özellikleriyle bulundukları alanının güvenliğini sağlamak başta olmak üzere fotoğrafçıların belirli bir mekanı çekmek, askerlerin güvenlik taraması işlemlerinde ve video çekmek gibi amaçlarla kullanılır. Drone’lar uçuş süreleri yaklaşık 30 dakika olmakla beraber birçok iş sahasında kendisinden faydalanılan teknolojilerden biridir.

2023 yılında hayatımıza giren son teknolojilerden biri de koku alma teknolojisidir. Başta tıp sektörü olmak üzere kullanım amacına göre geniş bir kullanım yelpazesine sahiptir. 4DX, FeelReal, ScentDome. gibi teknik aletler koku almaya göre ayarlanmış teknolojik araçların zirvelerini oluşturur. Kokular zihnin hatırlamasını sağlamak, bir nesneye veya gıdayı tanımak görevini gören hassas yapılardır. Koku alanındaki gelişmeler sadece insan yaşamını kolaylaştırmakla kalmayıp ilerleyen dönemlerde adli ve polislik vakalarda da en çok tercih edilecek teknolojik gelişmelerden biri olacaktır.

Sonuç olarak; 2023 yılında ortaya çıkan teknolojiler hayatımızda birçok sektörde ilerleyen dönemlerde sık sık karşılaşacağımız ürünlerden olmaya devam edecektir.

Editör: semra – 01.01.2024

Bu içerik hakkında ne düşünüyorsunuz? Yorum yapabilir, oy kullanabilir ya da tepki seçebilirsiniz. Gönderinizi oluşturun!

Rapor Et

Danışman

Furkan Toprak tarafından yazıldı

1999 yılında Mersin'de doğdum. 22 yaşındayım. Çukurova Üniversitesi İletişim Bilimleri 2. sınıf öğrencisiyim. 2018 yılında Harran Üniversitesi'nde Türk Dili ve Edebiyatı Bölümünü kazanmıştım; devam edemedim. Ardından bir süre bekleyip Çukurova Üniversitesi'nde İletişim Bilimleri bölümüne kaydoldum. Küçükken bir trafik kazası geçirdim. Bu durum sağlığım açısından fizikdel gelişimimi olumsuz etkiliyor. Hedefim bu sitede yazılar yazarak, fotoğraflar paylaşarak farkındalık yaratmak olacaktır.

Makale YazarıYorumcuÜyelik YılıVideo YapımcısıTestçi

Ne düşünüyorsun?

Yorumlar

Bir yanıt yazın

    Göz Resimlerinden Otizm Teşhisi | Yapay Zeka

    Dünya 2024’e Girdi | Savaşların Gölgesinde Yeni Yıl Kutlamaları