içinde

Arılar Soktuktan Sonra Neden Ölürler? 🐝

Arılar doğal yaşam dengesi için, doğada var olan muazzam canlılardandır. Bir denge içinde yaşamaya devam ederler ve görevlerini yaparak hayatlarını sürdürmek isterler.

Arılar insanları soktuktan sonra neden ölüyorlar?

Arıların insan vücuduna bıraktıkları iğneden sonra öldükleri biliniyor. Fakat maalesef bu bilgi yetersizdir. Öncelikle arılar hiçbir zaman durduk yere sokmazlar. Ancak ve ancak bir tehdit unsuru gördükten sonra iğnelerini kalkanları olarak kullanırlar. Öleceklerini bile bile hayatlarını sonlandırmak istemezler. Her arı soktuğunda ölmez. Genellikle bal arıları, İnsan ve kalın memelilerin derisi ile teması sonucu ölürler.

Peki bu ölüm sadece iğnesini soktuğu için mi olur?

Arılar bir tehditle karşılaştıkları zaman insan derisine iğnelerini sokarlar. Arı, iğnesini insan derisinde bıraktıktan sonra kaçmaya çalışırsa, iğnesini çıkartmakla kalmaz, iç organlarını da beraberinde dışarı çıkarmış olur. Arıların soktuktan sonra asıl ölüm sebebi de budur. Kaçınılmaz son ise yaklaşmıştır. Dakikalar içerisinde arı ölür.

Eğer kişide alerjik bir semptom oluştuysa derhal doktora gidilmeli ve tıbbi yardım alınmalıdır.

Aniden gelen saniyelik zonklamalar, ağrılar, derinin şişmesi, iğneye vücudun vermiş olduğu tepkimelerdir. Fakat ciddi alerjik komplikasyonlar görülürse vakit kaybetmeden doktora gidilmeli ve tıbbi yardıma başvurulmalıdır. Hafif semptomlarda ani ilk yardım için, şişliğin önlenmesi ve yangının dinmesi açısından buz ile kompres yapılabilir. Bu gibi ciddi seyretmeyen durumlarda birkaç güne deri toparlanıp kendine gelecektir.

“Arı ise ömründe bir kez sokacak bir canlıdır ve o hakkını da canıyla ödemiştir.”

Editör: Ayşe Tunç – 20.07.2022

Bu içerik hakkında ne düşünüyorsunuz? Yorum yapabilir, oy kullanabilir ya da tepki seçebilirsiniz. Gönderinizi oluşturun!

Rapor Et

Danışman

Ece Altaylıgil tarafından yazıldı

İngilizce öğretmeni, 3 kitap yazarı ve anne.

Ne düşünüyorsun?

Yorumlar

Bir yanıt yazın

    İstanbul Boğazının Mitolojik Hikayeleri Bölüm 1

    20 Temmuz 1969: İnsanlık İçin Dev Bir Adım