içinde

HavalıHavalı MuhteşemMuhteşem

Android, iOS ve Windows Savaşı

Bugünkü konumuz biraz teknik, öğrencilik yıllarından beri içinde olmuş olduğum bilgisayar teknolojileri ile ilgili olarak günümüzde mobil işletim sistemleri karşımıza çıkmaktadır. Mobil teknolojilerin gelişmesi sadece telefon, bilgisayar gibi ürünleri değil evinizdeki buzdolabı, klima, soba, yatak, pencere, perde, akıllı ev, güvenlik sistemleri gibi çok çeşitli ve teferruatlı konularda teknoloji üretimi hatta harp sanayi ile ilgili teknoloji üretimi; havada haberleşme, kırda, bayırda haberleşme gibi okyanus ötesinde haberleşme gibi çok çeşitli varyasyonlarıyla yaşamımızın içine girmiştir. Yaşamımızın içine giren en önemli sistemdir, dünyada en çok kullanıcısı olan bir sistemdir.

Bu konuda bir tez yazarının dokümanından şu bilgileri verebilirim: ” Mobil İşletim Sistemi, özellikle cep telefonları, akıllı cihazlar, tabletler ve PDA’lar için geliştirilmiş olan işletim sistemleridir.

■ Mobil işletim sistemleri sayesinde bu tür cihazlar ve cihazların içerisindeki yazılımların çalışabilmesi için uygun ortam sağlanmaktadır.

■ Her mobil işletim sistemi tıpkı bilgisayarlar için geliştirilen işletim sistemleri gibi farklı felsefeye sahip olabilir ve farklı geliştiriciler tarafından geliştirilebilir.

■ Bazı mobil işletim sistemleri açık kaynak kodluyken bazıları da kapalı kaynak koduyla kullanıcıya sunulmaktadır.”

Apple marka ürünlerde kullanılan; Android’den fazla olmasa da Android’e yakın bir kullanıcı düzeyine sahip olan iOS ürünü ile ilgili aynı yazar şu bilgileri vermektedir: “iOS işletim sistemi, Apple ürünü olarak ortaya çıkan ve çeşitli Apple marka mobil cihazlar için üretilmiş işletim sistemidir. Apple tarafından geliştirilen Mac OS X (Unix türevli) işletim sistemi ailesinden üretilmiştir. Apple marka mobil cihazlar için özel tasarlanmıştır. Sadece parmak etkileşimi ile çalışacak biçimde tasarlanmıştır.”

Sonuç olarak altyapısal olarak bu işletim sistemlerinden en önemlisi Android’ir. Ancak kullanıcı pratikliği bakımından iOS’ta önemli bir iletişim sistemidir. Tabii burada işletim sistemlerinin duayeni olan Windows’tan ve Windows’un son uygulaması Windows 11, bütün bu uygulamalara taş çıkartan yenilikler geliştirmiştir.

Benim gözlemim, bir Android TV’den aldığım izleme zevki, Windows TV’de daha doğrusu Windows’tan izlediğim bir TV’den aldığım izleme zevkinde yok. Onun için de bana göre galip şu anda Windows.

Editör: Zehra Garipli – 20.07.2022

Bu içerik hakkında ne düşünüyorsunuz? Yorum yapabilir, oy kullanabilir ya da tepki seçebilirsiniz. Gönderinizi oluşturun!

Rapor Et

Usta

Prof.Dr. M.Fatih Çam tarafından yazıldı

Makale YazarıÖncüÜyelik Yılı

Ne düşünüyorsun?

Yorumlar

Bir yanıt yazın

    Çocuklarda Dikkatli Dinleme Becerisinin Geliştirilmesi

    Beyin Nasıl Öğrenir? #1