içinde

HavalıHavalı

20 Temmuz 1969: İnsanlık İçin Dev Bir Adım

20 Temmuz 1969’da Amerikalı astronotlar Neil Armstrong (1930-2012) ve Edwin “Buzz” Aldrin (1930-) aya inen ilk insanlar oldular. Yaklaşık altı buçuk saat sonra Armstrong, ayda yürüyen ilk insan oldu. Armstrong ilk adımını atarken ünlü bir şekilde “Bu insan için küçük bir adım, insanlık için dev bir adım” dedi. Apollo 11 görevi, Başkan John F. Kennedy’nin (1917-1963) 1960’ların sonuna kadar aya bir adam indirmeyi ulusal bir hedef olarak ilan etmesinden sekiz yıl sonra gerçekleşti. Son insanlı ay görevi olan Apollo 17, 1972’de gerçekleşti.

Amerika’nın aya astronot gönderme çabası, Başkan Kennedy’nin 25 Mayıs 1961’de Kongre’nin özel bir ortak oturumuna yaptığı çağrıya dayanıyordu:

”Bir adamı aya indirmek ve onu sağ salim Dünya’ya döndürmek.”

O sırada Amerika Birleşik Devletleri uzay gelişmelerinde Sovyetler Birliği’ni hâlâ takip ediyordu ve Soğuk Savaş dönemi Amerikası Kennedy’nin cesur teklifini memnuniyetle karşıladı. 1966’da, uluslararası bir bilim insanı ve mühendis ekibi tarafından beş yıllık bir çalışmanın ardından, Ulusal Havacılık ve Uzay Dairesi (NASA) , önerilen fırlatma aracı ve uzay aracı kombinasyonunun yapısal bütünlüğünü test ederek  ilk insansız Apollo misyonunu gerçekleştirdi.

Ardından, 27 Ocak 1967’de, Apollo uzay aracının ve Satürn roketinin insanlı fırlatma rampası testi sırasında bir yangın çıktığında Florida, Cape Canaveral’daki Kennedy Uzay Merkezi’nde bir trajedi yaşandı. Yangında 3 astronot hayatını kaybetti.

Başkan Richard Nixon, Amerikan bayrağını ay yüzeyine diktikten kısa bir süre sonra Armstrong ve Aldrin ile bir telefon radyosu aracılığıyla konuştu. Nixon bunu “Beyaz Saray’dan şimdiye kadar yapılmış en tarihi telefon görüşmesi” olarak değerlendirdi.

Gerilemeye rağmen, NASA ve binlerce çalışanı ilerlemeye devam etti ve Ekim 1968’de, ilk insanlı Apollo görevi olan Apollo 7, Dünya’nın yörüngesine girdi ve bir ay yolculuğu ve iniş yapmak için gereken karmaşık sistemlerin çoğunu başarıyla test etti. Aynı yılın Aralık ayında, Apollo 8 üç astronotla ayın uzak tarafına ve arkasına götürdü ve Mart 1969’da Apollo 9, Dünya yörüngesindeyken ilk kez ay modülünü test etti. O Mayıs ayında, Apollo 10’un üç astronotu, planlanan Temmuz iniş görevi için ilk tam Apollo uzay aracını ayın etrafında kuru bir koşuyla aldı.

1969 Aya İniş Zaman Çizelgesi

16 Temmuz sabahı saat 9:32’de, dünyanın izlediği Apollo 11, astronotlar Neil Armstrong, Buzz Aldrin ve Michael Collins (1930-) ile Kennedy Uzay Merkezi’nden havalandı. 38 yaşındaki sivil araştırma pilotu Armstrong, misyonun komutanıydı. Apollo 11, 76 saatte 240.000 mil seyahat ettikten sonra, 19 Temmuz’da bir ay yörüngesine girdi. Ertesi gün, 13:46’da, Armstrong ve Aldrin tarafından yönetilen ay modülü Eagle, Collins’in kaldığı komuta modülünden ayrıldı. İki saat sonra, Kartal ay yüzeyine inmeye başladı ve saat 16:17’de gemi Sükunet Denizi’nin güneybatı kenarına indi. Armstrong hemen Houston, Texas’taki Mission Control’e telsizle şu anda ünlü bir mesaj gönderdi: “Kartal indi.”

Saat 22:39’da, orijinal programdan beş saat önce, Armstrong ay modülünün kapağını açtı. Modülün merdiveninden aşağı inerken, araca bağlı bir televizyon kamerası ilerlemesini kaydetti ve sinyali, yüz milyonlarca insanın büyük bir beklentiyle izlediği Dünya’ya geri ışınladı.

Saat 22:56’da Armstrong merdivenden inip ayağını ayın tozlu yüzeyine koyduğunda, “bu bir erkek için küçük bir adım” anlamına geldiğini iddia ettiği ünlü sözünü söyledi, ”insanlık için büyük bir adım.”

Aldrin 19 dakika sonra ayın yüzeyinde ona katıldı ve birlikte arazinin fotoğraflarını çektiler, bir ABD bayrağı diktiler, birkaç basit bilimsel test yaptılar ve Houston aracılığıyla Başkan Richard Nixon (1913-94) ile konuştular.

21 Temmuz sabahı 1:11’de her iki astronot da ay modülüne geri döndü ve kapak kapatıldı. İki adam o gece ayın yüzeyinde uyudu ve saat 13:54’te Kartal komuta modülüne geri yükselişine başladı. Ayın yüzeyine bırakılan eşyalar arasında şu yazılı bir plaket vardı:

 “Burada, Dünya gezegeninden insanlar aya ilk ayak bastı – MS 1969 Temmuz – Biz tüm insanlık için barış içinde geldik.”

Saat 17:35’te Armstrong ve Aldrin başarıyla yanaştı ve Collins’e yeniden katıldı ve 22 Temmuz sabahı saat 12:56’da Apollo 11, 24 Temmuz günü öğleden sonra 12:50’de Pasifik Okyanusu’na güvenli bir şekilde sıçrayarak eve dönüş yolculuğuna başladı.

 

Editör: Astropower – 20.07.2022

Bu içerik hakkında ne düşünüyorsunuz? Yorum yapabilir, oy kullanabilir ya da tepki seçebilirsiniz. Gönderinizi oluşturun!

Rapor Et

Uzman

Astropower tarafından yazıldı

TestçiMakale YazarıListe UstasıYorumcuVideo YapımcısıÜyelik Yılı

Ne düşünüyorsun?

Yorumlar

Bir yanıt yazın

    Arılar Soktuktan Sonra Neden Ölürler? 🐝

    Çocuklarda Dikkatli Dinleme Becerisinin Geliştirilmesi