içinde

HavalıHavalı

Nobel Fizyoloji ve Tıp Ödülü Alan Kadın: Gertrude B. Elion

Amerikalı biyokimyacı ve farmakolog Gertrude B. Elion, lösemiyi tedavi etmek ve böbrek nakli reddini önlemek için ilaçların geliştirilmesine yardımcı oldu. 1988’de Nobel Tıp Ödülü’nü kazandı.

1918’de New York’ta doğan bilim adamı Gertrude B. Elion, sıtma ve AIDS de dahil olmak üzere birçok önemli hastalığın tedavisi için ilaçların geliştirilmesine yardımcı olduğu etkileyici bir kariyere sahipti. 1988’de Nobel Tıp Ödülü’nü kazandı. Gertrude Elion, 21 Şubat 1999’da Kuzey Carolina, Chapel Hill’de öldü.

Özellikle üç yaşındayken Rusya’dan gelen büyükbabasına yakındı. 15 yaşındayken mide kanserinden acılı ölümüne tanık oldu . Deneyim kariyer yolunu belirledi.

Sonunda bu korkunç hastalığın tedavisine yol açabilecek bir şey yapmak için çok motiveydim.

1929’daki borsa çöküşü, Elion’un ailesini iflas ettirdi ve beklentilerine gölge düşürdü. Yüksek notlarıyla, ücretsiz olan Hunter Koleji’ne girdi, ancak kolejden sonra Elion’un yüksek lisans okuluna devam edecek parası yoktu. Bir bursluluğa ihtiyacı vardı, ama bunlar kadınlara pek verilmezdi, özellikle de çöküş sırasında. 

Sanırım beni en çok etkileyen annemdi. O bir ev hanımıydı. Yüksek öğrenimi yoktu ama tanıdığım herkesten daha sağduyuluydu ve bir kariyer sahibi olmamı istiyordu.

19 yaşında kimya diplomasıyla iş aradı. Sekreter, kimya öğretmeni ve laboratuvarda ücretsiz işçi olarak çalıştı. Sonunda, II. Dünya Savaşı erkek kimyagerlerin sayısını azaltınca, Elion molasını verdi.

Benim zamanımda kadınların kimyaya girmediği söylendi. Olmamamız için bir neden göremedim.

1944’te Elion, bir hayır kurumu tarafından işletilen bir İngiliz ilaç firmasının Amerikan karakolu olan Burroughs Wellcome’da George Hitchings’e yardım ederek hayallerinin işini buldu. Sonunda ilaç devi GlaxoSmithKline olacaktı.

Hitchings ve Elion, akılcı, bilimsel bir yaklaşım lehine ilaç geliştirmeye yönelik geleneksel deneme-yanılma yaklaşımını attı. tüm hücrelerin çoğalmak için nükleik aside ihtiyaç duyduğu anlayışından yola çıkarak , hızla büyüyen bakteri ve tümörlerin büyüme hızını sürdürmek için daha fazlasına ihtiyaç duyduğunu düşündüler. Yaşam döngülerini bozmanın bir yolunu bulun ve hastalığı durdurmanın bir yolunu bulun.

Elion’un ilk büyük keşfi, 1950’de, 32 yaşındayken, lösemi hücrelerinin oluşumuna müdahale eden bir pürin bileşiğiydi :  -merkaptopurin, kısaca 6-MP. İlaç, akut lösemi hastalarını çoğunlukla, teşhisten aylar sonra ölmeye mahkum olan çocukları- tam remisyona soktuğu için piyasaya sürülmek için acele edildi. Ama etkisi geçiciydi; sonunda çoğu nüksetti. Çocuklar iyileştiğinde Elion sevindi; öldüklerinde umutsuzdu, ancak ilacının etkilerini daha uzun süre devam ettirmenin bir yolunu bulmaya kararlıydı.

 

6-MP’nin akrabalarından biri Elion için bomba etkisi yaratan başka bir ilaç verdi: Imuran olarak pazarlanan azatioprin. Imuran, bağışıklık tepkisini baskılayarak organ naklini ilk kez mümkün kılıyor. Bu 1961’deydi. 1963’te Elion, 6-MP’nin etkilerini daha uzun süre kalıcı hale getirmenin yollarını ararken başka bir keşif yaptı: vücudun ürik asit üretimini azaltan allopurinol.  Aşırı ürik asit ve kanser hastaları için ölümcül olabilen gut hastalığına neden olur.

Elion’un son büyük atılımı, 1977’de onaylanan antiviral ilaç asiklovirin geliştirilmesiydi. Bilim adamları, ilaçların virüslerle savaşmak için icat edilebileceğinden şüphe duyuyorlardı ; bir virüsü öldürecek herhangi bir madde, vücudun dayanamayacağı kadar toksik olacaktır. Ancak Elion ısrar etti ve ekibinin geliştirdiği ilaç hem uçuklara saldırdı hem de Epstein-Barr, su çiçeği ve zona ile savaşmak için kullanılabilirdi. Aynı zamanda yeni bir antiviral tedavi çağını başlatarak, AIDS’i tedavi etmek için ilk ilacın geliştirilmesine kapıyı açtı: AZT.

Elion’un adı, hayat kurtaran ve hayat değiştiren ilaçlar için 45 patentte yer almaktadır. Uyuşturucudan etkilenen insanların çoğu minnettarlıklarını ifade etti.

Amacımız insanları iyileştirmekti ve bunun sevinci, alabileceğiniz herhangi bir ödülden çok daha büyük.

Bireysel keşifleri önemli olsa da, Elion 1988’de Nobel Fizyoloji veya Tıp Ödülü’nü aldığında, bu belirli bir ilaç için değildi, yeni, daha rasyonel bir yaklaşım içindi. ilaç geliştirme. Basitçe söylemek gerekirse, Elion araştırmacıların ilaç geliştirme şeklini değiştirdi. Sonuç olarak Gertrude Elion 1999 yılında 81 yaşında hayatını kaybetmesine rağmen hala hayat kurtarmaya devam ediyor.

Gertrude Elion, masasında yayın yığınlarıyla çevrili. Fotoğrafın arkasına şunları yazdı:

“Tatildeyken bu olur.”

alıntı: nobelprize.org

Editör: Fatih Düz – 19.07.2022

Bu içerik hakkında ne düşünüyorsunuz? Yorum yapabilir, oy kullanabilir ya da tepki seçebilirsiniz. Gönderinizi oluşturun!

Rapor Et

Uzman

Indium tarafından yazıldı

YorumcuMakale YazarıÜyelik Yılı

Ne düşünüyorsun?

Yorumlar

Bir yanıt yazın

    Kardiyo Mu Ağırlık Antrenmanı Mı?

    Sinemada Montajın Devrimcisi: Sergei Eisenstein