içinde

HavalıHavalı

Kanserle Savaşan Süper Meyve: Çilek

Çilek kanseri önler mi?

Konu kanseri önlemeye geldiğinde çilek gerçekten bir fark yaratabilir mi? Kesinlikle! Çilek birkaç farklı kanser riskini birkaç farklı şekilde önleyebilir hatta tedavi edebilir. Hatta kanser büyümesini tersine çevirmeye yardımcı olabilirler. Araştırma etkileyici. Ancak doğru miktarda ve organik olarak tükettiğinizden emin olun.

Fareler Üzerinde Yapılan Araştırmalar Çileklerin Kanserle Savaşmaya Yardımcı Olabileceğini Ortaya Koydu:

  • Meyveler farelerde Kanser Büyümesini Önledi ve yavaşlattı
  • Çilekler Ex Vivo Kanser Hücresinin Ölümüne Neden Oldu ve Farelerde Tümör Büyümesini Engelledi.
  • Çilek Yemek Hamsterları Ağız Kanserinden Korudu.
  • Çilek Özü Farelerde İstilacı Meme Kanserini Yendi.

Çilek, kansere yol açan serbest radikalleri temizleyen antioksidanlar bakımından yüksektir. Ayrıca hem etlerinde hem de tohumlarında lif oranı yüksektir. Lif, kansere katkıda bulunan toksinlerin bloke edilmesine ve dışarı atılmasına yardımcı olabilir. Çilek, kansere karşı koruyucu C vitamininin yanı sıra çok çeşitli diğer bitkisel besinler, flavonoidler ve kersetin ve ellagik asit gibi polifenollerle doludur.

Ellagik asit, bir antioksidan görevi gören, belirli kanserojenleri devre dışı bırakmaya yardımcı olan ve kanser hücrelerinin üremesini yavaşlatan birkaç farklı kanserle mücadele yöntemi kullanır. Ellagik asit ayrıca yeni tümör hücrelerini besleyen kan damarlarının büyümesini yavaşlatabilen güçlü bir anti-anjiyogenetik faktördür.

Laboratuvar çalışmalarında, ellagik asit cilt, mesane, akciğer, yemek borusu ve meme kanserlerini önlediği tespit edilmiştir.

Çileklerde bol miktarda bulunan Quercetin, kanser hücrelerinin programlanmış kendi kendini yok etmesi olan apoptozu indükleyebilir. Tarım ve Gıda Kimyası Dergisi’nde yayınlanan bir çalışmada, kersetin ve bütün çilek özü, insanlarda karaciğer kanseri hücrelerinin çoğalmasını engelledi. Yalnızca 18 saatlik tedaviden sonra hücre ölümünde (yüzde 80’e kadar) çarpıcı bir artış sağladı ve çoğalmayı geciktirdi. Bu nedenle, çilekler ve başlıca bitkisel besinleri olan quercetin, kanser sürecindeki birkaç aşamada koruyucu etkilere sahip olabilir.

Ohio Eyalet Kapsamlı Kanser Merkezi’nde kanser araştırmacısı olan Tong Chen, MD, PhD’ye göre, özofoguz kanseri geliştirme riski yüksek olan Çinli katılımcılar arasında çilek yemek, erken lezyonların tümörlere dönüşmesini önlemeye yardımcı oldu. Prekanseröz değişiklikleri olan 36 gönüllü, günde iki ons (60 gram) çileğe eşdeğer olan günlük dondurularak kurutulmuş çilek tozu içeceği tüketti. Altı ay sonra, 36 katılımcıdan 29’u (%80) kanser öncesi lezyonlarda azalma yaşadı, bunların çoğu ya orta dereceden hafif dereceye geriledi ya da tamamen kayboldu. Yüksek doz çilek tüketenlerin yarısı tamamen iyileşti.

Sadece organik çilek tüketmek kesinlikle çok önemlidir. ABD Tarım Bakanlığı’nın yakın tarihli bir raporu, tek bir çilek örneğinin 13 farklı pestisit içerdiğini ve bir Pestisit Eylem Ağı analizinin çilek örnekleri arasında dokuz olası kanserojen, 24 şüpheli hormon bozucu, 11 nörotoksin ve 12 üreme ilacı dahil 54 farklı pestisit bulduğunu buldu.

Bu organik çileklerin organik olmayan çileklere oranla daha etkili olmasının bir nedeni olabilir. İsveç Tarım Bilimleri Üniversitesi’ndeki araştırmacılar, insan kolon ve meme kanseri hücrelerinin çoğalmasını engelleme yetenekleri açısından beş organik ve geleneksel mahsulün özlerini karşılaştırdı. Organik olarak yetiştirilen çileklerden elde edilen ekstraktların, kanser hücresi bölünmesine müdahale ettiğini ve hücre proliferasyonunu geleneksel olarak yetiştirilen çileklerden elde edilen ekstraktlardan daha etkili bir şekilde engellediğini bulmuşlardır. En yüksek konsantrasyonda, organik özler kolon kanseri hücrelerinin çoğalmasını %60 ve meme kanseri hücrelerinin çoğalmasını %53 oranında engelledi; geleneksel çilek özleri için karşılık gelen değerler sırasıyla yüzde 49.7 ve yüzde 37.9’du.

Organik çilek yemenin bir başka nedeni de, bitkisel besin içeriğinin geleneksel olarak yetiştirilen çileklerden, özellikle de C vitamininden daha yüksek olmasıdır. Toprak takviyesi olarak kompost, çileklerdeki antioksidan bileşiklerin seviyesini arttırır. Yukarıda bahsedilen İsveç araştırmasında, hücre çoğalmasını önlemede en etkili özler, yüzde 48 daha fazla askorbat ve beş kat daha fazla dehidroaskorbat içeriyordu. (C vitamini askorbat artı dehidroaskorbattır.)

Organik çileklerde daha fazla antioksidan ve daha yüksek askorbat/dehidroaskorbat oranı vardı.

Bu yüzden her gün yarım fincan organik çilek yemek için elinizden gelenin en iyisini yapın – bütün, bir smoothie veya çilek suyu olarak. Taze organik çilek bulamıyorsanız veya karşılayamıyorsanız, yerel pazarda ve marketlerde donmuş çilek olup olmadığını kontrol edin.

Çilekleri sulu ve tatlı lezzetleri için zaten sevebilirsiniz, ancak şimdi vücudunuzun hücrelerini ve ağız sağlığınızı koruduğu için çileklerinize teşekkür edebilirsiniz.

SAĞLIKLI ÇİLEKLİ TARİFLER

Çilekli antioksidan smoothie

Malzemeler:

10 adet orta boy çilek, 1 avuç ıspanak, 1 su bardağı sade kefir (200 ml), 2 yemek kaşığı yulaf ezmesi, 1 tatlı kaşığı chia tohumu, 1 tatlı kaşığı hindistancevizi tozu

Yapılışı:

Tüm malzemeleri blenderdan geçirin. Dilerseniz toz tarçınla tatlandırabilirsiniz.

Ne sağlıyor?

Protein içerikli bir öğle öğünü sonrası akşam öğününüzü hafif geçirmek veya kahvaltıda bahar ve yaz aylarında artan sıvı ihtiyacınızı destelemek için tercih edebilirsiniz.

Çilekli semizotu salatası

Malzemeler:

1 küçük bağ semizotu, 10 adet orta boy çilek, 5-6 yemek kaşığı lor peyniri, 2 tam ceviz içi, ½ limon suyu, 1 tatlı kaşığı zeytinyağı, 1 tatlı kaşığı keten tohumu.

Yapılışı:

Semizotunun saplarını kesin. Ardından yaprak kısımlarını yıkayıp, kurulayın. Çilekleri ikiye bölün ve cevizleri küçük parçalar haline getirin. Lor peyniri, zeytinyağı ve limon suyunu da ekleyerek tüm malzemeleri karıştırın. Üzerine keten tohumu ilave ederek servis edebilirsiniz.

Ne sağlıyor?

Çilek semizotu ikilisi yüksek su oranı ve düşük glisemik indeksi sayesinde kan şekerinizin dengelenmesine katkı sağlayarak daha enerjik hissetmenize yardımcı oluyor. Aynı zamanda tokluk sürenizin uzamasına destek veriyor. Bu salatayı ana öğünlerinizde tercih edebilirsiniz.

Çikolatalı çilekler

Çileği çikolatalı sosa batırarak yemenin zevki bir başkadır. 10 dakikada hazırlanan çikolatalı çilekleri, buzdolabında beklettikten sonra afiyetle yiyebilirsiniz. Şık bir sunum için çilekleri uzun çöp şişlere geçirebilirsiniz.

Editör: Astropower – 29.07.2022

Bu içerik hakkında ne düşünüyorsunuz? Yorum yapabilir, oy kullanabilir ya da tepki seçebilirsiniz. Gönderinizi oluşturun!

Rapor Et

Uzman

Indium tarafından yazıldı

YorumcuMakale YazarıÜyelik Yılı

Ne düşünüyorsun?

Yorumlar

Bir yanıt yazın

    Daha fazla yorum yükle

    Kıskançlık Yüzünden 4 Genç Kız Tarafından Öldürülen 12 Yaşındaki Shanda Sharer

    Bu Halka Arza Girilir Mi?