içinde

HavalıHavalı

Nelson Mandela Günü: Nedir ve Neden Önemlidir?

Birleşiş Milletler tarafından ,”18 Temmuz Pazartesi Nelson Mandela Günü” 2009 yılında oluşturuldu.

Bu gün, Güney Afrika liderinin 104. doğum günü olan tarihteki başarılarını takdir ediyor.

Mandela, 20. yüzyılda büyük etkisi olan ve 21. yüzyılın şekillenmesine yardımcı olan ve birçok Güney Afrikalının hayatında önemli değişiklikler meydana getirmeye çalışan ünlü bir dünya lideriydi.

Nelson Mandela, 1994’te ülkenin ilk demokratik seçimlerinde Güney Afrika’nın ilk siyah başkanı oldu, ancak oraya ulaşmak kolay bir yol değildi.

Nelson Mandela genç bir adamken, Güney Afrika’daki beyaz ve siyah insanların birlikte bir şeyler yapmasına izin verilmedi ve apartheid adı verilen bir sistem altında ayrı hayatlar yaşamak zorunda kaldı.

Nüfusun küçük bir bölümünü oluşturan beyazlar, Güney Afrika’daki her şeyden sorumluydu.Siyah insanların daha az hakkı vardı ve oy kullanamıyorlardı ve beyazlar siyahların hangi işlere sahip olabileceğini ve hatta nerede yaşadıklarını kontrol ediyordu. Ayrıca daha iyi okullara ve hastanelere erişimleri vardı.

Nelson Mandela ve arkadaşları Güney Afrika’da ırk ayrımcılığının sona erdirilmesi için protesto başlattılar.

Bu süre zarfında Güney Afrika’da apartheid karşıtı bazı protestolar şiddetlendi ve bu nedenle Mandela’yı eleştirenler onu ve destekçilerini terörist olarak etiketledi.

1964’te Mandela vatana ihanet ve hükümete zarar vermeye çalışmaktan suçlu bulundu ve Robben Adası’nda kaldığı müebbet hapis cezasına çarptırıldı.

Güney Afrika’daki Cape Town sahilindeki ada, 300 yıl boyunca hapishanenin yeriydi. Nelson Mandela’da dahil olmak üzere mahkumların çoğu, siyasi suçlardan hapsedilen siyah erkeklerdi.

Buna rağmen, dünya çapında birçok insan Nelson Mandela’nın davasını destekledi ve serbest bırakılması için kampanya yürüttü.

Mandela hapisten çıktı

Nihayet 1990’da, 27 yıl hapiste kaldıktan sonra, beyaz bir adam olan Güney Afrika Devlet Başkanı FW de Klerk, Mandela’nın serbest kalmasına izin vererek ülkede yeni bir dönemin işaretini verdi.

Mandela, apartheid’e karşı direnişin bir sembolü haline gelmişti ve serbest bırakılması sadece Güney Afrika’da değil, tüm dünyada kutlamalara sahne oldu.

Güney Afrika’daki apartheid bir yıl sonra 1991’de sona erdi ve bundan üç yıl sonra Güney Afrika, beyazların yanı sıra siyahların da oy kullanmasına izin verilen ilk tam demokratik seçimlerini yaptı.

Nelson Mandela başkan seçildi ve farklı ırklardan insanları bir araya getirmeye çalıştı.

1993 yılında çalışmaları için – türünün en yüksek onuru -Nobel Barış Ödülü ‘ne  layık görüldü.

1995 yılında, Güney Afrika ilk büyük Ragbi Dünya Kupası spor yarışmasını düzenledi

Mandela, çoğunluğu beyaz erkeklerden oluşan Güney Afrika ragbi takımına ülkeyi birleştirmesi için destek verdi. Springboks olarak bilinen takım kupayı kaldırmaya devam etti.

Mandela, tarihteki en ünlü dünya liderlerinden biri olarak tarihe geçti ve birçok kişi tarafından bağışlama ve eşitlik mesajını yaydığı için hatırlanıyor.

Dünyanın en büyük liderlerinden biri olan Nelson Mandela, uzun bir hastalıktan sonra 95 yaşında öldü.

Mandela, Güney Afrika’yı ırkçı apartheid sisteminden demokrasiye taşıyarak ülkenin ilk siyah başkanı oldu.

Hastanede üç ay geçirdikten sonra akciğer enfeksiyonu nedeniyle evde yoğun tıbbi bakım alıyordu.

Haberi Güney Afrika ulusal televizyonunda duyuran Başkan Jacob Zuma, Mandela’nın huzur ve barış içinde öldüğünü söyledi.

www.bbc.co.uk dan alıntıdır.

Türkçe dublajlı röportajını izlemek için https://www.youtube.com/watch?v=s5SwsXlvlvo

Editör: Astropower – 18.07.2022

Bu içerik hakkında ne düşünüyorsunuz? Yorum yapabilir, oy kullanabilir ya da tepki seçebilirsiniz. Gönderinizi oluşturun!

Rapor Et

Uzman

Indium tarafından yazıldı

YorumcuMakale YazarıÜyelik Yılı

Ne düşünüyorsun?

Yorumlar

Bir yanıt yazın

    Ginobibliyobi ve Edebiyat

    İtalya’da Öğrencilik Serüvenim: Floransa’da İlk Gün, İkinci Bölüm