içinde

MuhteşemMuhteşem HavalıHavalı

Bağışıklığınızı Yükselten ve Gribe İyi Gelen 4 Bitki

Kışa doğru geçtiğimiz şu dönemde griplerde artış yaşanmakta olduğunu biliyoruz. Halsizlik, baş ağrısı kiminde burun akıntısı ile başlayan bu hastalık yataktan çıkamamamıza neden olur. Gribin habercisi olan bu durumlarda bağışıklık sistemini yükselterek yatağa düşmemek isteriz. İlaçlara sarılmak yerine doğal yöntemlerle de bunu yapabiliriz. İlaç kullanın veya kullanmayın bunun için doğal yöntemlerden yaralanmak iyi sonuçlar verir. Siz de doğal çözümlerden yararlanmak isteyenlerdenseniz bu yazıda mini tariflerle gribe iyi gelen 4 bitkiden bahsedeceğim.

  • ZENCEFİL

Zencefil, eskiden beri bilinen hem baharat hem de tıbbi bir bitki olarak kullanılan popüler bir bitkidir. Cilt problemleri, göz sorunları, grip ve soğuk algınlığı gibi birçok hastalıkta kullanılan zencefil, bağışıklık sistemini destekler. C vitamini, magnezyum, fosfor, kalsiyum ve daha pek çok vitamin ve mineral açısından zengin olan bu bitkinin yerini dolduracak şey çok azdır. Ağrı kesici özelliği de bilinen bu bitki sizi hızlıca ayağa kaldıracaktır.

Zencefil çayı tarifi; 1 kök zencefili soyup rendeledikten sonra ocakta kaynayan suya ekleyerek 10 dakika bekleyin daha sonra altını kapatıp 1 veya yarım limon ekleyerek tüketebilirsiniz. İsteye bağlı 1 çay kaşığı bal da ekleyebilirsiniz. Toz zencefille de yapılabilir.

  • EKİNEZYA

Ekinezya papatyagillerden diğer adı kirpi otu olan bir bitkidir. Bakteri ve virüs karşıtı olarak bilinen ekinezya, içerdiği glukoproteinler ile bağışıklık sistemini güçlendirmeye yardımcı olur. Boğaz ağrısı, öksürük, soğuk algınlığına iyi gelir. Vücudun enfeksiyonlara karşı savaşma yeteneğini de arttırdığını gösteren çalışmalar vardır. Vücuttaki ödemin de atılmasını sağlamaktadır.

Ekinezya çayı tarifi; 2 su bardağı kadar kaynar suyun içine 2 şeker kaşığı ekinezya ekleyin. Ardından 10 dakika bekleyin. Süzdükten sonra tüketebilirsiniz. Ekinezya çayı kış ayındaki vazgeçilmezim. Bitki çaylarından hoşlanmayanların bile aromasını sevecektir.

  • TARÇIN

Tarçın hepimizin bildiği lezzetli, şifalı aromatik kokulu ağaç kabuklarıdır. Genelde baharat olarak birçok alanda kullandığımız tarçın kan şekerini düzenleme, hafızayı güçlendirme, kolesterolü düşürmek gibi birçok yararı vardır. Grip gibi hastalıklar için vücudu enfeksiyonlara karşı korumada destek sağlar. Özellikle hasta olduğunuzda kuru öksürüğünüz varsa tarçın ve bal ikilisini kesinlikle tüketin.

Tarçınlı Elma çayı tarifi; Elma kabuğunu ve bir dilim elmayı suda kaynatın. İçerisine biraz limon sıkın. (Bu elmaların kararmasını önler.) Çubuk tarçını da suyun içine atın iyice kaynadıktan sonra ocaktan alıp bal ekleyip tüketin. Eğer toz tarçın ile yapacaksanız; 1 bardak için elma kabukları ile kaynattığınız suyun altını kapatırken 1 çay kaşığı toz tarçını ekleyin daha sonra 1 yemek kaşığı kadar bal ekleyin.

  • IHLAMUR

Ihlamur, ismini sakinleştirici özelliğinden dolayı çok duyduğumuz ağaç türünde bir bitkidir. Antioksidan özelliği olan ıhlamur, idrar söktürücü ve terlemeye yardımcı olarak da mikropların dışarı atılmasını sağlar. İçerdiği flavanoidler sayesinde boğazdaki kızarıklığın, kaşıntının iyileşmesini sağlar ve boğaz akıntısının giderilmesine iyi gelir. Nefes açıcı, öksürük kesici, göğüs tıkanıklığının açılmasına yardımcı olması gibi solunum yollarına birçok etkisi nedeniyle hastalıkta tüketilmesi gereken çok faydalı bir bitkidir.

Ihlamur çayı tarifi; Bir tutam ıhlamurun üzerine yeteri miktarda sıcak su eklenip 5 dakika bekletilir. İsterseniz içine limon yada tarçın ekleyebilirsiniz.

Soğuk havalarda hepimiz sıcak bir şeyler içmek isteriz. Peki bunlar neden sağlığımıza yararlı olanlardan olmasın ki?

Editör: Doruk Adakoğlu – 20.10.2022

Bu içerik hakkında ne düşünüyorsunuz? Yorum yapabilir, oy kullanabilir ya da tepki seçebilirsiniz. Gönderinizi oluşturun!

Rapor Et

Katılımcı

ayzendeniz tarafından yazıldı

Makale YazarıÜyelik Yılı

Ne düşünüyorsun?

Yorumlar

Bir yanıt yazın

    İnsan Neden Rüyalarını Hatırlamaz?

    Haydi Kızlar Buraya! Seçimlerine Göre Bu Kış Hangi Kombini Yapmalısın?