içinde

HavalıHavalı

Kardiyo Mu Ağırlık Antrenmanı Mı?

Kilo günümüzde herkesin zaman zaman sorun yaşadığı bir konu olmuştur. Beslenme kilo vermenin yüzde yetmişini oluştururken geriye kalan yüzde otuzluk kısmı spor oluşturur. Beslenme konusunda aldığınız kaloriden çok yediğiniz şeylerin içeriği ve makro oranı önemlidir. Peki spor konusuna gelirsek, istediğiniz vücuda kavuşmak ve kilo vermek için hangisi daha etkilidir kardiyo mu ağırlık çalışmak mı?

Kardiyo Nedir ?

Kardiyo sözcüğü Yunancada “kalp” anlamına gelmektedir. Kardiyo egzersizleri kalp, damar ve akciğerleri yüksek tempoda çalıştıran ve güçlendiren egzersiz grubudur. Kardiyo egzersizleri arasında yüzme, ip atlama, koşu, yürüyüş ve tenis gibi sporlar bulunmaktadır. Bu sporlar, kalp ritmini yükselterek nefes alışverişini hızlandırmaktadır.

Ağırlık Antrenmanı Nedir?

Ağırlık antrenmanları tarihte oldukça eski dönemlerden beri sporcular tarafından yapılan antrenmanlardır. En basit anlatımla ağırlık antrenmanı, kasların hacmini ve gücünü artırmaya yönelik yapılan egzersizler olarak tanımlanabilir. Ağırlık antrenmanları doğru biçimde yapıldığında hem kasların gücünü artırır hem de sağlık için oldukça faydalıdır.

Kardiyo mu Ağırlık mı ?

Kardiyo, insan vücudunun anlık hızlı çalışmasını sağlar ve metabolik aktiviteyi artırarak kalori yakılmasını hızlandırır. Ancak bilinenin aksine tek başına kardiyonun kilo verdirmede etkisi, ağırlık çalışmaya göre daha düşüktür.

Eğer yağ yakmak ve daha fit bir vücuda sahip olmak istiyorsanız ağırlık çalışmalarına daha çok yoğunlaşmalı ve öncesinde yapacağınız kardiyo egzersizleriyle çalışmalarınızı desteklemelisiniz.

Eğer amacınız sadece kilo vermek, yağ yakmak, zayıflamak ise kardiyo yapmak ağırlık çalışmaya göre daha hızlı kalori yakmanızı sağlar fakat vücudunuzun daha estetik olması için kas geliştirmek de gerekeceği için ikisini birden yapmak daha mantıklı olacaktır.

Ağırlık çalışmak direkt olarak vücudumuzda enerji ihtiyacı oluşturacağı için, yağ yaktırır. Vücut bu eylemleri gerçekleştirmek için depoladığı yağı kullanabilir.

Ayrıca ağırlık çalışmak geniş zamanda kas dokuyu artırarak metabolizmayı hızlandırır ve vücudun egzersiz yapmadığı zamanlardaki yaktığı kalori değerini yükseltir, dolayısıyla yağ yaktırır.

Evde Veya Spor Salonunda Kas Yapmanız İçin Önerilerin Olduğu Bazı Siteler

1- https://www.agirsaglam.com/evde-spor-programi/

Sitede ücretsiz rehberlik kısmından kendinize uygun beslenme ve spor programınızı bulabilirsiniz. Ayrıca ücretsiz olarak vücut kitle endeksinizi veya günlük almanız gereken kalori hesabını hesaplayabilirsiniz. Dilerseniz belli bir ücret ödeyerek koçluk da satın alabilirsiniz, tamamen size kalmış.

2- https://www.365gun.com

Bu sitede ise; pratik sağlık, iyi beslenme, zihin dengesi, masa başında çalışanlara egzersiz önerileri gibi birçok içerik bulunmakta. Site fiziksel, ruhsal ve zihinsel olarak çoğu bilgiyi barındırmakta.

3- https://www.youtube.com/c/fityemek

Fotoğraf ile sağlıklı beslenmenin ne alakası olabilir diyebilirsiniz, fakat kanalın sahibi Emre Gökgöz size her şeyi objektif olarak aktarıyor. Kanalında sağlıklı yemek tarifleri, spor videoları, izleyicileri için yaptığı deneyler ve çoğu eğlenceli içerik mevcut!

Editör: Fatih Düz – 26.10.2022

Bu içerik hakkında ne düşünüyorsunuz? Yorum yapabilir, oy kullanabilir ya da tepki seçebilirsiniz. Gönderinizi oluşturun!

Rapor Et

Usta

Melike Bay tarafından yazıldı

Liste UstasıMakale YazarıTestçiModeratörYorumcuÜyelik Yılı

Ne düşünüyorsun?

Yorumlar

Bir yanıt yazın

    Buram Buram Mazi Kokan Nostaljik Oyuncaklar

    Nobel Fizyoloji ve Tıp Ödülü Alan Kadın: Gertrude B. Elion