içinde

HavalıHavalı MuhteşemMuhteşem

Geleceğin Meslekleri ve Üniversitede Seçilecek Bölümler

Merhabalar bu yazım da sizlere geleceğe şimdiden damga vurmaya başlayan meslekler ile ilgili bilgiler paylaşacağım. Ayni zamanda yaptığım araştırmalar sonucu hep ayni mesleklere denk geldiğim için çeşitli kaynaklardan daha önceden aldığım ve sakladığım (kopyala-yapıştır) bilgileri derledim. Şimdiden söylemek gerekirse Üniversitelerde okunması gereken bolümler de Matematik, yazılım, veri teknolojiler, algoritma  vb … Yani sevsek de sevmesek de artık sayılarla aramız iyi olmalı 🙂

Hayat Matematiktir …

1. Yazılım ve uygulama geliştirme uzmanı

Yaşamımızda pek çok şey dijital bir hal aldı. Bütün bu dijital dünyanın alt yapısında yazılımlar yer almakta. Gelecekte en çok iş gücü açığının olacağı mesleklerden biri de dolayısıyla yazılım ve uygulama geliştirme uzmanıdır. Ülkemizde de birçok üniversitede bölümü bulunan bu alan için matematik, yazılım, veri teknolojisi ve algoritmalarına hâkim olmak ve öğrenmek şarttır.

2. Yapay zeka ve makine öğrenimi uzmanı

Günümüzde gelişmekte olan teknolojilerden biri de yapay zekadır. Yapay zeka uzmanları, makinelere insan beynine benzer beceriler kazandırmak için çeşitli programlamalar yaparlar. Onlarca farklı sektörde kullanım alanı olacak yapay zekâ mühendisliği kesinlikle geleceğin mesleklerinden biridir. Ülkemizde de birçok üniversitede bölümü bulunan bu alan için matematik, yazılım, veri teknolojisi ve algoritmalarına hâkim olmak ve öğrenmek şarttır.

3. Oyun Geliştiriciliği

Bir oyun geliştiricisi, farklı tür ve konseptlerdeki oyunları oluşturan ve kullanıcılarla buluşturan yazılım geliştiricisidir. Oyun geliştiricisi, oyunun yapım sürecinin her aşamasında bulunur ve son kullanıcıya ulaştıktan sonra dahi geliştirme sürecini yürütmeye devam eder. Oyunun teknik gelişimini sağlamak ve yazılım hatalarını gidermek, oyun içeriklerini belirlemek ve belirlenen içerikleri oyunlaştırmak başta olmak üzere teknolojiyi takip ederek adapte olmak ve araştırma geliştirme yapmak gibi görev ve sorumluluklara sahiptir. İnternette geçirilen sürelerin artması ve online oyunların giderek büyüyen bir sektör haline gelmesi, bu mesleğin gelecekte de rağbet gören ve ihtiyaç duyulan bir iş kolu olacağını bizlere gösteriyor.

4. Veri analisti ve veri bilimci

İstatistik bilimiyle yakından ilgilenen veri analistleri ve veri bilimciler, aynı konuda çalışan iki farklı meslek grupları olarak tanımlanabilir. Veri analistleri bir olguya yönelik verileri yorumlar ve anlamlı bir sonuç çıkarır. Bunu yaparken istatistik bilimini, yazılımı ve matematiği kullanır.

Veri bilimciler de veri analistlerine benzer bir şekilde bir olguya ait veriler ile çalışır. Ancak veri bilimciler istatistiksel araştırma modellerini de belirlerler. Veri analistleri gibi verilerin çözümlenmesi ile de ilgilenirler.

5. IoT uzmanı

IoT, Internet of things cümlesinin kısaltmasıdır. Bu ifade, nesnelerin interneti anlamına gelir. Bu meslek, makinelerin ve nesnelerin internet aracılığı ile birbirine bilgi aktarımı konusuyla ilgilenir.

6. Blockchain Uzmanlığı ve Geliştiriciliği

Blockchain (blok zinciri) uzmanları ve geliştiricileri, blockchain protokollerini tasarlarlar ve akıllı sözleşmeler yaratma görevlerini üstlenirler. Blockchain denince akla Bitcoin vb. oluşumların gelmesi normal ancak sadece bununla sınırlı olmadığını da bilmek gerekir. Bu teknoloji, dijital dünyanın işleyişini daha güvenli ve verimli hale getirmeyi amaçlar. Blockchain uzmanları ve geliştiricileri şu anda blockchain ve bankacılık başta olmak üzere birçok sektörde yaygın olarak kullanılmaktadır. Dünyada ve Türkiye’de bu mesleğin geleceğin en önemli mesleklerinden biri haline geleceğini söyleyebiliriz.

7. Risk yönetimi uzmanı

Risk yönetimi uzmanları herhangi bir kurum veya proje açısından öngörülen riskleri değerlendirir ve bu riskleri azaltmak veya ortadan kaldırmak için çalışır.

8. Alternatif enerji uzmanı

Alternatif enerji uzmanı, verimli ve sürdürülebilir enerji kaynakları konusuyla ilgilenir. Alternatif enerji uzmanı, enerji kaynağı konusunda hem verimliliği hem de doğaya karşı etkisini değerlendirir.

9. Siber Güvenlik Uzmanlığı

Siber güvenlik uzmanlarının çalışabileceği pek çok farklı iş alanı bulunmaktadır. Şirketlerin ve kurumların tüm işlemlerini dijitalleştirmesi sebebiyle siber güvenliğin iyi bir şekilde sağlanması gerekir. Hükümet güvenlik birimleri, banka ve finans kurumları, kamu kuruluşları, veri tabanına sahip büyük şirketler ve ağ sağlayıcıları bunlardan sadece birkaçıdır.

10. Üç boyutlu (3D) üretim mühendisi

3D yazıcıların ortaya çıkması birçok sektörde 3D üretimlerin kullanılmaya başlamasına yol açtı. Gelecekte bu yazıcılar daha fazla kullanılabilir hale gelecek ve daha fazla sektörde yer alacaklar. 3D yazıcıların işleyişinden ve geliştirilmesinden sorumla 3D üretim mühendisliği ise revaçta bir meslek olacak.

Ek olarak böyle yeni meslek dallarına da rastladım;

11. İklim kontrolü mühendisi

İklim krizi ile mücadele konusunda uzmanlaşacak olan mesleklerden biridir. İklim krizinin sıklıkla gündeme geldiği ve yakın geleceğin sorunlarından biri olduğu günümüzde, bu iş kolu ortaya çıkmaya başlamıştır.

12. Yol denetleyicisi

Yol denetleyicileri, sürücüsüz araçlar ve drone’lar için kara ve hava trafiğini kontrol edecek ve yönlendirecek kişilerdir.

13. Dijital terzi

Dijital terziler, kıyafetleri sanal modeller üzerinde test eden kişilerdir. Özellikle 3D yazıcıların yaygınlaşmasıyla birlikte ortaya çıkabileceği düşünülen meslekler arasındadır.

14. Çöp mühendisi

Gülmeyin 🙂 Avrupa ve Amerika da bu alan şimdiden ortaya çıkan mesleklerden biridir. Dünya çapında bazı üniversitelerde eğitimine başlanmıştır. Çöp mühendisi, geri dönüşüm konusunda uzman olan kişidir.

15. Dijital rehabilitasyon danışmanı

Dijital dünyadaki sınırsız içeriğe maruz kalan kişilerin detoks yapmasına yardımcı olacak kişidir. Henüz böyle bir iş kolu olmasa da gelecekte ihtiyacın olacağı bir meslektir.

Umarım faydalı olur.

Editör: Yusuf Alper EVCİL – 19.07.2022

Bu içerik hakkında ne düşünüyorsunuz? Yorum yapabilir, oy kullanabilir ya da tepki seçebilirsiniz. Gönderinizi oluşturun!

Rapor Et

Taraftar

Eray B. Wilson tarafından yazıldı

Muzik (old school metal, punk, folk ve klasik), film, gezi, doga, kultur, sanat, isci sinifi, emektar emekci :) kendi halinde, keyfine duskun birisi.

Ne düşünüyorsun?

Yorumlar

Bir yanıt yazın

    Elektrik Karşıtlığı: Zapt Edilemeyen Şeytan!

    Bir Değişik Gain Dizisi; Electro Monolog