içinde

MuhteşemMuhteşem

Hayvanların İçgüdüsel Davranışları

Davranış, psikolojik anlamda canlıların dış dünyaya karşı gösterdikleri her türlü eylemdir. Hayvanların çevresine verdiği davranışsal cevaplar ise onların doğada hayatta kalabilmelerini sağlar. Davranışları etkileyen iki temel faktör vardır. Bunlar uyarı ve tepkidir. Canlı dış ortamdan bir uyarı alır, bununla karşılaşması sonucu ortaya bir tepki çıkar. Hayvanlarda davranış biçimleri iki temel başlık altında incelenebilir. Bunlardan ilki ”doğuştan gelen davranışlar”, ikincisi ise ”sonradan kazanılan davranışlar” dır. Bu yazımda birinci başlık altında yer alan içgüdüsel davranışlara göz gezdireceğiz.

İçgüdü Ve İçgüdüsel Davranışlar;

İçgüdü, hayvanların doğuşlarından itibaren sergiledikleri öğrenilmemiş davranışlardır. Hayvanların içgüdüleri ve içgüdüsel refleksleri, merkezi sinir sistemlerinde uyaranlara cevap vermek üzere önceden programlanmıştır. Canlılar, bu davranışları kendi iradeleriyle seçmezler.

İç Güdülerin Özellikleri;

-Kalıtsaldır.

-Öğrenmeyle oluşmaz.

-Bilinçli gerçekleştirilir.

-Bireyin yaşamını sürdürmesinde önemli role sahiptir.

Canlıların gösterdiği ortak içgüdülere örnek olarak ise hayatta kalma, sürü davranışı, göç davranışı verilebilir.

Şimdi içgüdüler hakkında biraz bilgi sahibi olduğumuza göre alanı biraz daha daraltarak bu özelliği bir tür üzerinden incelemeye ne dersiniz? Dilerseniz okumaya devam ederek köpeklerin içgüdüsel hareketleriyle alakalı bilgi sahibi olabilirsiniz.

Facebook’ta PaylaşTwitter’da paylaşPinterest’te paylaşın

Köpeklerin İçgüdüsel Hareketleri

Köpekler de diğer hayvanlar gibi çeşitli içgüdülere sahiptir. Bu özellikleri artık insanlar tarafından çeşitli işlerde kullanılmak üzere geliştirilmeye başlanmıştır. Çeşitli türlerin birbirinden farklı içgüdüleri kullanılacak işin konusunda belirleyici faktör olmuştur. Hatta belirli işlerde kullanılmak üzere özel ırklar üretilmiş, bu yapılırken de köpeklerin genetik seleksiyonundan yararlanılmıştır. Gelin beraber birkaç içgüdüyü tanıyalım.

1-)Önderlik

Çoban köpekleri genellikle koyun sürülerini gütmek amacıyla kullanılır. Bunun sebebi yukarıda bahsettiğim gibi bu işe yatkınlıklarından dolayıdır, yani içgüdüleri dolayısıyla tercih sebebi olmuşlardır. Hatta Border Collie ismiyle bilinen ve doğduktan yalnızca beş hafta sonra bile hayvanları bir araya toplayabilen bu köpekler alanında ünlüdür.

2-)Çukur Kazmak

Terrier cinsi, fare ya da tavşan gibi küçük hayvanları yakalamakta ustadır. Bu yüzden bu cins çukur kazmaya epey meyillidir. Eğer bu cins bir köpeğe sahipseniz veya almayı düşünüyorsanız koltuğun üzerindeki yastıkları sürekli eşelemeye çalışmaları pek şaşırtıcı olmayacaktır.

3-)İşaretler

Av köpekleri fonksiyonlarına göre gruplara ayrılır. Ön bacaklarından birini kaldırarak avın lokasyonunu gösteren işaretçi köpekler bunlardan biridir. Keskin koku alma özelliğine sahip burunları adeta bu iş için yaratıldıklarını göstermektedir. Eğer çevrenizde burnunu havaya dikmiş ve tek patisini yerden keserek pür dikkat havayı koklayan bir köpek görürseniz bir av köpeğiyle karşı karşıya olabilirsiniz.

4-)Nesneleri Taşımak

Labrador ve Golden Retriever cinsinin bu iş için en iyisi olduklarını söyleyebilirim. Bu ırklar nesne taşıma işini kalıtım yoluyla alırlar. Öne çıkan bu özelliklerinde taşıdıkları şeye zarar vermeden bu eylemi gerçekleştirmeleriyse dikkat çekici!

Değerli okuyucularım, bu yazımda sizlere hayvanların içgüdüleri ve köpeklerin bazı içgüdüsel davranışları hakkında bilgi vermeye çalıştım. Umarım işinize yarar ve patili dostlarımızla iletişiminiz bir nebze de olsa iyileşir. Lütfen onlara karşı daha duyarlı olmaya çalışalım. Özellikle bu sıcak yaz günlerinde kapımızın önüne bir tas su koymayı ihmal etmeyelim. Hepinize iyi günler dilerim, bir sonraki yazımda görüşmek üzere… 

Editör: Beste aydın – 17.07.2022

Bu içerik hakkında ne düşünüyorsunuz? Yorum yapabilir, oy kullanabilir ya da tepki seçebilirsiniz. Gönderinizi oluşturun!

Rapor Et

Meraklı

Berfin Nazlı Tekci tarafından yazıldı

Bibliosmia

Makale YazarıÜyelik Yılı

Ne düşünüyorsun?

Yorumlar

Bir yanıt yazın

    Geceleri Mezardan Küçük Kız Cesetlerini Çıkarıp Oyuncak Bebek Yapan Adam: Anatoly Moskvin

    Kahve Dünyası’nın Yaptığı “Türkiye’nin En Çok Tercih Edilen Dondurma Çeşitleri” Araştırmasının Sonuçlarını Hatırlayalım!