içinde

Zeka Türleri

Her bireyin kendine özgü bir öğrenme biçimi vardır. Bu öğrenme şeklinin beynimizin hangi lobunu daha yoğun kullandığımızdan, nelerde yetenekli olduğumuza kadar giden çeşitli belirleyicileri vardır.

“Zeka: öğrenme ve öğrenileni kullanma, akıl yürütme becerisidir.”

Şimdi “zeka türlerini” inceleyelim..

1-) Uzamsal Zeka; 

Görsellikle ilgili, görüleni algılama hafızada tutmadır. Bu zeka türüne sahip kişiler beyinde canlandırma, görsel tasarımlarla anlama gibi becerileri vardır. Bu kişiler sanatsal, tasarımsal alanda başarılıdırlar.

2-)Müziksel Zeka;

Bu beyin gelişimindeki kişiler seslere, müziklere, ritimlere hassas kişilerdir. İşitmeye karşı hassas bu kişiler, öğrenmede metinleri müzikleştirerek daha iyi öğrenebilirler. Müziksel zeka ya da işitsel zeka da denebilir.

3-)Sözel Zeka;

Konuşma, ifade etme becerisi, dilsel yeteneğinin daha çok kullanıldığı zeka türüdür. Bu zekaya sahip kişiler genelde yazar gibi mesleklere sahip olurlar.

4-)Kinestetik Zeka;

Bedensel zekamızın, kinestetik hareketleri ön plana çıktığı zeka türüdür. Düşünceleri ve hareketleri birbirine bağlantılı ilerler. Sportif kişilerdir, sporcuların genellikle kinestetik zekaları ön plandadır.

5-)Mantıksal-Matematiksel Zeka; 

Matematiksel zeka, sayıları şemaları etkin kullandığımız zeka türüdür. Mantık yürütme becerileri ön plana çıkar, matematiksel problemleri kolaylıkla çözerler. Analitik düşünme önemli özelliğidir. Bu tür kişiler mühendislik gibi mesleklerde başarılıdırlar.

6-)İçsel Zeka;

Bu zekaya sahip kişiler, kendini çok iyi tanımlayabilmektedir. Yeterliliklerinin farkındalardır. En önemli özelliği sezgilerinin fazlalığıdır.

7-)Doğasal Zeka;

Doğayla iç içe, doğadan bir parça bulan kişilerin sahip olduğu zeka türüdür. Doğayı çok iyi tanımlarlar. İzcilik, arkeoloji, belgesel çekimi en iyi yapabilecekleri işlerdendir.

8-)Sosyal Zeka;

Sosyal zekaya sahip insanlar, dışa dönüktür. Empati yetenekleri güçlüdür. Siyasetçiler, psikologlar gibi insanlarla iç içe meslekler bu zekaya sahiptirler.


Zeka türlerini anlamak için çeşitli testler yapılmaktadır. Özellikle çocuğunuzun genç yaşta zekasını tanımak için bu testlerden yardım alabilirsiniz.

Editör: İlkem Baydarlı – 13.07.2022

Bu içerik hakkında ne düşünüyorsunuz? Yorum yapabilir, oy kullanabilir ya da tepki seçebilirsiniz. Gönderinizi oluşturun!

Rapor Et

Yazar

Beste aydın tarafından yazıldı

Makale YazarıYorumcuÜyelik Yılı

Ne düşünüyorsun?

Yorumlar

Bir yanıt yazın

    Korkular, Kuşkular, İhtimaller

    Bu Göz Kamaştırıcı James Webb Teleskobu Görüntüleri Uzay İçin Ne Anlama Geliyor?