içinde

HavalıHavalı

Burçların Beyin Dalgaları ve Frekans Yapıları

Beyin Dalgası Frekansları ve İlişkili Zihinsel Durumları

Beynin nadiren 0,5 Hz ila 90 Hz bant genişliği dışında çalıştığı göz önüne alındığında, beyin dalgası frekansları genellikle bu aralıkta örtüşen beş kategoriye ayrılır. Her bant genişliğinin kendi zihinsel nitelikleri vardır. Aşağıda, bu frekansın beyin dalgası sürüklenmesinin etkileriyle birlikte ilişkileri genel hatlarıyla açıklayan bir tablo yer almaktadır:

İsim – Frekans(Hz) – Özellikleri – Sürükleme Faydaları

Gama
30+
Beynin tüm alanlarında bulunur ve diğer beyin kalıpları için destekleyici bir rol oynar. Düşünce süreçlerini birleştirir ve algıları tutarlı bir resimde bir araya getirir. ‘Bölgede’ en yüksek performans.
Birlik, şefkat ve mutluluk duyguları. Bilgi işlemeyi iyileştirebilir. Dikkat: Gama durumu hakkında henüz pek bir şey bilinmiyor. Deney yaparken dikkatli olun.

Beta
12-30
Günlük hayatta sıklıkla kullanılan uyanık ve odaklanmış ruh hali. Kritik problem çözme ve bilgi işleme. Daha düşük seviyeler daha rahat odaklanmadır, daha yüksek seviyeler ise stres, endişe ve zihinsel aşırı hız anlamına gelebilir. Matematik, okuma ve yazma gibi mantıksal alanlarda beyin işleyişini geliştirmeye yardımcı olur. Konsantrasyon ve zihinsel odaklanmayı geliştirin, özellikle dikkat sorunları veya ADD olanlar için faydalıdır. Çoğu insan betayı çok sık çalıştırır, bu nedenle kendinizi motive edemeyeceğinizi düşünmüyorsanız bu seviyede beyin dalgası sürüklenmesi önerilmez.

Alfa
7-12
Rahat ama uyanıklık hali, en çok uyanınca veya uykudan hemen önce görülür. Sakin ve rahat, zen benzeri bir durumda zihinsel işlev. Daha az engelle özümsenen bilgi, doğrulamalara ve görselleştirmelere elverişlidir. Kaosun ortasında sakin kalabilen meditasyon uygulayıcılarında daha yaygındır. Alfanın beyin dalgası sürüklenmesi, daha rahat ve keyifli bir zihin durumu elde etmenize, zor bir günün ardından kapanmanıza veya daha fazla uyumanıza yardımcı olur. Hafif meditasyon ve onaylamalar için kullanın. Stresi azaltın, yaratıcılığı, problem çözmeyi ve sezgiyi artırın.

Teta
4-7
Bu, genellikle REM uykusu ve rüya sırasında en baskın olan bilinçaltınızın alemleridir. Teta’nın uyanma deneyimi rüya gibi, görsel, soyut ve son derece yaratıcı bir deneyimdir. Teta’da trans ve derin meditatif durumlar ortaya çıkabilir. Aşırı rahatlama ve uykuya yardımcı olarak kullanılabilir. Teta seviyesindeki alıştırma genellikle meditasyon, berrak rüya, trans ve olumlama tipi işler için kullanılır. Bilinçaltı zihni atlayabilir, teta’yı daha yüksek bilgi veya onaylamalarla birleştirildiğinde bir süper öğrenme durumu haline getirebilir. İçgörü ve yaratıcılığı artırır.

Delta
0,5-4
İnsanların genellikle sergilediği ve rüyasız bir uykuda dümdüz olmakla ilişkilendirilen en derin ve en yavaş frekans. İşleyiş minimaldir, temel vücut sistemleri yavaşlar, bilinç kaybolur. Vücut, hücre iyileşmesini etkinleştirmek, büyüme hormonunu serbest bırakmak ve iç saatinizi sıfırlamak için bu duruma doğal olarak girer. Çoğu zaman doğrudan uyumak için kullanılır. Uykusuzluk çekenler için çok faydalıdır. Derin vücut iyileşmesi için kullanın. Çok derin meditasyon seviyeleri için kullanılabilir, ancak frekansın sizi uyutma olasılığı daha yüksek olduğundan pratik yapmanız gerekebilir.

Delta Dalgaları

Delta dalgaları, derin gevşeme ve onarıcı uyku seviyeleri ile ilişkilidir, bunu hatırlamak için, ‘Derin’ için ‘Delta’yı düşünün. İnsanlarda kaydedilen en yavaş beyin dalgalarıdır ve daha yüksek seviyelere küçük çocuklarda daha sık rastlanır. Yaşlanma sürecinde daha düşük Delta dalgaları üretilir. Araştırmalar bize Delta dalgalarının kardiyovasküler ve sindirim sistemlerini düzenlemek gibi bilinçsiz bedensel işlevlerimizin çoğuna atfedildiğini söylüyor. Delta dalgalarının sağlıklı seviyeleri daha dinlendirici bir uykuya katkıda bulunabilir ve yenilenmiş uyanmamıza izin verebilir, ancak düzensiz delta dalgası aktivitesi öğrenme güçlükleri veya farkındalığı sürdürme sorunları ile bağlantılıdır.

Frekans aralığı: 0 Hz ila 4 Hz

Yüksek seviyeler: Beyin yaralanmaları, öğrenme sorunları, düşünememe, şiddetli DEHB

Düşük seviyeler: Bedeni yenileyememe, beyni canlandıramama, zayıf uyku

Optimum aralık: Sağlıklı bağışıklık sistemi, onarıcı REM uykusu.

Teta Dalgaları

Teta dalgaları, trans veya hipnotik durumdayken yaygınlıklarından dolayı ‘önerilebilir dalgalar’ olarak bilinir. Bu durumda, bir beynin Teta dalgaları optimaldir ve hasta hipnoza ve ilişkili tedaviye daha yatkındır. Bunun nedeni, Teta dalgalarının genellikle siz hayal kurarken veya uykudayken bulunması ve dolayısıyla daha rahat ve açık bir zihin durumu sergilemesidir. Teta dalgaları aynı zamanda derin ve ham duyguları deneyimlememiz ve hissetmemizle bağlantılıdır, bu nedenle çok fazla teta aktivitesi insanları depresyon nöbetlerine yatkın hale getirebilir. Bununla birlikte Theta’nın, yaratıcılığımızı, bütünlüğümüzü ve sezgimizi geliştirmeye yardımcı olma, bizi daha doğal hissettirme gibi faydaları vardır. Aynı zamanda onarıcı uykuda da yer alır ve uyanık olduğumuz saatlerde aşırı teta üretilmediği sürece, çok yararlı bir beyin dalgası aralığıdır.

Frekans aralığı: 4 Hz ila 8 Hz

Yüksek seviyeler: DEHB veya hiperaktivite, depresif durumlar, dürtüsel aktivite veya dikkatsizlik

Düşük seviyeler: Anksiyete belirtileri, zayıf duygusal farkındalık, daha yüksek stres seviyeleri

Optimum aralık: Maksimum yaratıcılık, kendisiyle ve başkalarıyla derin duygusal bağlantı, daha fazla sezgi, rahatlama

Alfa Dalgaları

Alfa dalgaları, bilinçli düşünce (Beta) ve bilinçaltı (Teta) zihnimiz arasındaki ‘frekans köprüsü’dür. Sizi sakinleştirmeye yardımcı oldukları ve daha derin rahatlama ve içerik duygularını teşvik ettikleri bilinmektedir. Beta dalgaları ağ koordinasyonunda ve iletişimde aktif rol oynar ve insanlarda üç yaşına kadar oluşmaz. Bir stres durumunda, aşırı Beta aktivitesi ve az Alfa aktivitesi içeren ‘Alfa blokajı’ adı verilen bir fenomen meydana gelebilir. Bu senaryoda, Beta dalgaları alfa üretimini kısıtlar, çünkü vücudumuz artan Beta aktivitesine, genellikle yüksek bilişsel uyarılma durumunda olumlu tepki verir.

Frekans aralığı: 8 Hz ila 12 Hz

Yüksek seviyeler: Çok fazla hayal kurma, aşırı rahatlama durumu veya odaklanamama

Düşük seviyeler: OKB, anksiyete belirtileri, daha yüksek stres seviyeleri

Optimal aralık: İdeal rahatlama

Beta Dalgaları

Beta dalgaları, uyanık insanlarda en yaygın olarak bulunan yüksek frekanslı dalgalardır. Bilişsel akıl yürütme, hesaplama, okuma, konuşma veya düşünme gibi bilinçli durumlar sırasında yönlendirilirler. Daha yüksek Beta dalgalarının seviyelerinin uyarıcı, uyandırıcı bir etkiyi kanalize ettiği bulunmuştur; bu, yüksek Beta aktivitesi meydana gelirse beynin Alfa dalgalarının miktarını nasıl sınırlayacağını açıklar. Ancak, çok fazla Beta aktivitesi yaşarsanız, bu stres ve endişeye neden olabilir. Bu, yorucu iş veya okul dönemlerinde bunalmış ve stresli hissetmenize neden olur. Beta dalgaları, kafein veya L-Theanine gibi yaygın uyarıcılar içerek veya Nootropics veya Lucid gibi bilişsel güçlendiriciler tüketerek arttı. Beta’yı ‘bunu halletme’ zihniyeti olarak düşünün.

Frekans aralığı: 12 Hz – 40 Hz

Yüksek seviyeler: Kaygı, rahat edememe, yüksek adrenalin seviyeleri, stres

Düşük seviyeler: Depresyon, zayıf bilişsel yetenek, dikkat eksikliği

Optimum aralık: Tutarlı odaklanma, güçlü hafıza hatırlama, yüksek problem çözme yeteneği

Gama Dalgaları

Gama dalgaları, sinirbilim alanında daha yeni bir keşiftir, bu nedenle nasıl çalıştıklarının anlaşılması sürekli olarak gelişmektedir. Bugüne kadar, Gama dalgalarının sağlıklı bilişsel işleve ek olarak daha karmaşık görevlerin işlenmesinde yer aldığı bilinmektedir. Gama dalgalarının öğrenme, hafıza ve işleme için önemli olduğu ve duyularımızın yeni bilgileri işlemesi için bağlayıcı bir araç olarak kullanıldığı bulunmuştur. Zihinsel engelli kişilerde çok daha düşük seviyelerde Gama aktivitesi kaydedilir. Daha yakın zamanlarda, insanlar meditasyon ve Gamma dalgaları arasında güçlü bir bağlantı buldular; bu bağlantı, meditatif bir durumdayken deneyimlenen yüksek varlık veya ‘tamamlanmışlık’ durumuna atfedilen bir bağlantı.

Frekans aralığı: 40 Hz ila 100 Hz

Yüksek seviyeler: Anksiyete, stres

Düşük seviyeler: Depresyon, DEHB, öğrenme sorunları

Optimal aralık: Bilgi işleme, biliş, öğrenme, duyuların bağlanması

Alfa-Teta bölgesi aynı zamanda Gama dalgalarının oluşabileceği beyin bölgesidir. Gama dalgaları, beynimizin çok uzak bölgelerinden gelen fikirleri bir araya getirerek anıları, deneyimleri ve yeni uyaranları yaratıcı eyleme bağlar.

Çözüm

Her insanın sahip olduğu 5 beyin dalgası veya elektrik modeli vardır. Yani Gama, Beta, Alfa, Teta ve Delta Dalgaları en hızlıdan en yavaşa doğru sıralanmıştır. Akış Durumu, bilinçli ve bilinçaltı zihninizin ortasında olduğunuz Alfa-Teta Sınırında meydana gelir. Pek çok kişi bu duruma gelmek için çok uğraşır çünkü bu durum sürekli yaratıcılığın ve optimal performansın gerçekleştiği durumdur. Bu, hızlı kararları yaratıcı iç görü ile birleştirebileceğimiz durumdur.

Alfa dalgaları, bilinçli düşünce (Beta) ve bilinçaltı (Teta) zihnimiz arasındaki ‘frekans köprüsü’ olduğu için, Uyumaya gittiğimizde Beta dan Alfa ya sonra uykuya daldığımızda Teta ya geçeriz. Uyandığımızdaha muda Teta dan çıkmamız 10 dakikada gerçekleşiyor. Hayatımızda olumlu değişiklik yapmak için en uygun zamanlar uykuya dalmadan önceki 10 dakika ile uyandıktan hemen sonraki 10 dakikadır.

Aşağıda Element gruplarındaki burçların ağırlıklı oldukları beyin dalgalarını göstermektedir. Her insanda 5 beyin dalgası da bulunduğu için uyku öncesi ve uyku sonrası yapılan tüm olumlamalar ile bilinçaltımızdaki olumsuzlukları değiştirerek hayatımızda mutlu, zengin, sağlıklı ,neşeli olur ve hayatımızda ne olmasını istiyorsak onları hayatımıza çeker ve yaratabiliriz. Bu olumlamalar kısa kelimeler yada cümleler olmalıdır. Örneğin ”Mutluyum ,zenginim sağlıklıyım minnettarım”. yada ”güzel şeyler hayatıma geliyor çok mutluyum” gibi. Mantra gibi bu sözleri ya da kendi bulduğunuz kelimeleri sürekli tekrarladığınızda hayatınız olumlu yönde değişecektir.

Burçların genel özellikleri göze alındığında,

Ateş grubu burçları; Beta-Gama (Koç. Aslan ve Yay burcu)

Toprak gurubu burçları; Alfa-Beta(Boğa, Başak ve Oğlak burcu)

Su grubu burçları; Alfa- Teta (Akrep, Balık ve Yengeç burcu)

Hava grubu burçlar; Beta (İkizler, Kova ve Terazi burcu)

Aynı element grubu içindeki burçların frekansları da kendi içinde farklılık gösterir.

Editör: Fatih Düz – 12.07.2022

Bu içerik hakkında ne düşünüyorsunuz? Yorum yapabilir, oy kullanabilir ya da tepki seçebilirsiniz. Gönderinizi oluşturun!

Rapor Et

Uzman

Indium tarafından yazıldı

YorumcuMakale YazarıÜyelik Yılı

Ne düşünüyorsun?

Yorumlar

Bir yanıt yazın

    Dünyanın En İyi Mutfağına Sahip İlk 8 Ülke

    Hastalıklı Toplum Şiddet Oluşturur