içinde

Bu Göz Kamaştırıcı James Webb Teleskobu Görüntüleri Uzay İçin Ne Anlama Geliyor?

James Webb Uzay Teleskobu’nun arkasındaki NASA bilim adamları, son 26 yılın daha iyi bir bölümünü üç şey için dua ederek geçirdiler: sabır, zaman ve hiç de küçük olmayan bir ölçüde para. 1996 yılında, uzay ajansıyla birlikte çalışan bir gökbilimciler komitesi, 13,6 milyar ışıkyılı öteyi görebilecek ve sadece 200 milyon yıldan beri bize seyahat eden kızılötesi ışığı tespit edebilecek yeni nesil bir uzay teleskopu önerdi. Büyük patlama. Söz verdikleri teleskop, 2007 yılına kadar fırlatılmaya hazır olacaktı ve sadece 500 milyon dolarlık bir fiyat etiketi taşıyacaktı.

Ama bu şekilde yürümedi. Bu tahmin 2007 lansmanı 2021 Noel Günü’ne kadar gerçekleşmedi ve bu 500 milyon dolarlık maliyete gelince? Bu 10 milyar dolara fırladı. Ancak gökbilimcilerin vaatleri aynı kaldı: Yeni teleskopun ortaya çıkardığı görüntüler muhteşem olacaktı.

Bu sabah verilen söz tutuldu. Greenbelt, Md.’deki Goddard Uzay Uçuş Merkezi’ndeki bir medya brifinginde NASA, Webb tarafından yakalanan ve her şekilde göz kamaştırıcı olan dört yeni görüntüyü açıkladı: bulutsular ve galaktik kümeler ve daha önce hiç görülmemiş dev bir ötegezegen. Bu, dün bir Beyaz Saray basın toplantısında NASA Yöneticisi Bill Nelson tarafından dün bir Beyaz Saray basın toplantısında ortaya çıkan SMACS 0723 olarak bilinen – kızılötesi spektrumda şimdiye kadar gözlemlenen en uzak gökadalar da dahil olmak üzere binlerce gökada sürüsünün – şaşırtıcı bir resmine ek olarak. Başkan Joe Biden ve Başkan Yardımcısı Kamala Harris katıldı.

Biden, “Bu görüntüler dünyaya Amerika’nın harika şeyler yapabileceğini hatırlatacak” dedi. “Olanaklarımızın ötesinde bir şey yok.” Webb teleskobu, “Amerikan yaratıcılığının amansız ruhunu simgeliyor” diye ekledi.

Dün açıklanan görüntü ve NASA’nın bugün açıkladığı diğer dört resim, astronomi topluluğu dışındaki çoğu insanın daha önce hiç duymadığı, ancak şimdi kozmik tarihte yeni bir yer edinecek olan nesnelere ait. Bunlar, SMACS 0723’e ek olarak:

Gökyüzündeki en büyük ve en parlak bulutsulardan biri olan Karina Bulutsusu, Dünya’dan 7.600 ışıkyılı uzaklıkta bulunuyor.

WASP-96b, Dünya’dan 1.150 ışıkyılı uzaklıkta bir yıldızın yörüngesinde dönen dev bir gaz gezegeni.

Güney Halka Bulutsusu, 2.000 ışıkyılı uzaklıkta ölmekte olan bir yıldızı çevreleyen yaklaşık yarım ışıkyılı genişliğinde genişleyen bir gaz bulutu.

Dünya’dan 290 milyon ışıkyılı uzaklıkta bulunan kompakt bir gökada grubu olan Stephan Beşlisi, ilk olarak 1787’de kabaca görüntülendi.

Webb bilim adamları, teleskopun yıllar içinde hedefleyeceği nesne türlerinin bir tür örnek grubu olarak beş hedefi seçti: yıldız ölümünü temsil eden Güney Halka Bulutsusu; SMACS 0723, derin alan görüntüleme testi; Karina Bulutsusu, milyonlarca yıldızın doğduğu bir yıldız doğumevi.

Proje müdür yardımcısı Amber Straughn, Carina imajını sergilerken “Ölçeği düşünmeden edemiyorum” dedi. “Biliyorsunuz, burada gördüğümüz her ışık bizim güneşimizden farklı olmayan ayrı bir yıldız ve bunların çoğunun muhtemelen gezegenleri de var. Bu bana sadece güneşimizin ve gezegenlerimizin ve nihayetinde bizim burada gördüğümüz aynı türden şeylerden oluştuğunu hatırlatıyor. Biz insanlar gerçekten evrene bağlıyız. Bu güzel manzaradakiyle aynı malzemeden yapıldık.”

Yine de, bazı açılardan, muhtemelen en büyük heyecana neden olacak şey, teleskobun görüntülediği en küçük nesneydi – ötegezegen WASP-96b. Şimdiye kadar, ötegezegenler veya diğer yıldızların çevresinde dönen gezegenler, yalnızca iki yoldan biriyle saptanabiliyordu: Gökbilimcilerin, yörüngedeki bir gezegen önünden geçerken bir ana yıldızdaki küçük ışık kararmasını ayırt ettikleri geçiş yöntemi; ve yörüngedeki gezegenin yerçekimi onu çekerken yıldızın konumundaki küçük yalpalamayı aradıkları radyal hız yöntemi.

Gökbilimcilerin şimdiye kadar asla yapamadığı şey, gezegenin kendisini görmekti, çünkü ana yıldızının kör edici parıltısında bu kadar küçük bir cismi tespit etmek, bir blok ötede durup bir sokak lambasının yanında çırpınan bir güveyi görmeye çalışmak gibi olurdu. Daha küçük gövdenin görüntüsü basitçe silinirdi. Ve gerçekten de, şimdilik Webb, WASP-96b’nin kendisinin bir görüntüsünü bile alamadı; ama onun yerine aldığı şey daha önemli bir şey. Artık gökbilimciler ötegezegenleri hafifçe görüntüleyebildiklerine göre, ana yıldızlarından gelen ışık atmosferlerinde akarken, gazların yapısını ve biyolojinin kimyasal parmak izlerinin olasılığını ortaya çıkarırken, üzerlerinde yaşam belirtileri de arayabilirler.

Webb, WASP-96b’nin böyle bir kimyasal spektrumunu elde etti ve atmosferin su açısından zengin olduğunu ve bildiğimiz şekliyle yaşamın temel bileşeni olduğunu ortaya çıkardı. Webb yardımcısı proje bilimcisi Knicole Colón, “Burada gördüğünüz şey, bu belirli ötegezegenin atmosferindeki su buharının kimyasal parmak izinin açıklayıcı bir imzasıdır” dedi. “Aslında söyleyebileceğimiz diğer şey, bulutların ve pusların kanıtları olduğu.”

Editör: Fatih Düz – 13.07.2022

Bu içerik hakkında ne düşünüyorsunuz? Yorum yapabilir, oy kullanabilir ya da tepki seçebilirsiniz. Gönderinizi oluşturun!

Rapor Et

Ne düşünüyorsun?

Yorumlar

Bir yanıt yazın

    Zeka Türleri

    Hangi Pencereden Bakıyorsun Hayata?