içinde

Gerçekten İşinize Yarayan Bir Kişisel Bakım Kontrol Listesi Nasıl Yapılır?

En hafif tabirle hayat her zaman sorunsuz ilerlemiyor. Karşılaştığınız zorlukların üstesinden gelmek zorlaştığında bu durum duygusal sağlığınızı zorlayabilir.

Fiziksel ve duygusal olarak iyi hissettiğinizde, stres faktörlerini sağlıklı ve üretken yollarla yönlendirmek genellikle daha kolaydır. Kişisel bakımı, yani zihin ve beden sağlığını destekleyen uygulamaları bu kadar önemli kılan da budur. Bununla birlikte, kişisel bakım herkes için aynı görünmemektedir. Stresi yönetmeye yönelik yaklaşımınız en iyi arkadaşınıza yardımcı olmayabilir. Ve yakın, sağlıklı ilişkilerdeki ortaklar bile arkadaşlık, egzersiz ve boş zaman gibi şeylere farklı ihtiyaçlar duyma eğilimindedir.

Bu durum herkese uyan tek bir kişisel bakım kontrol listesi olmadığı anlamına gelir. Peki, sizin için neyin işe yaradığını nasıl bileceksiniz?

Biraz fikir edinmek için , Texas College Station’daki The Oakwood Collaborative’in lisanslı profesyonel danışmanı ve klinik direktörü P.Jeremy Dew’in görüşlerine bakalım. Dew: “Şu anda karşılanmayan ihtiyaçları ve bu ihtiyaçları karşılamaya benzersiz şekilde uyan kişisel bakımı düşünmek önemlidir” diyor.

Sağlam bir kişisel bakım kontrol listesi, özel ihtiyaçlarınızı, alışkanlıklarınızı ve zaman konusundaki düşüncelerinizi yansıtacaktır. Geliştirmek biraz çaba gerektirebilir, ancak muhtemelen bu yatırımın uzun vadede tamamen buna değdiğini göreceksiniz.

İlk olarak, süreç boyunca kendinize sormanız gereken birkaç şey

Kişisel bakımın ayrıntılarına girerken, planınızın uygulanabilir ve ihtiyaçlarınıza uygun olmasını sağlamak için bu soruları kullanın.

Kendimi bu yaklaşımı kullanırken görüyor muyum?

Eyleme geçmezseniz, öz bakım planınızın pek bir faydası olmayacaktır. Belki bahçıvanlığın faydalarını  okudunuz ve bir bahçe kurmak istiyorsunuz, ancak kirden gerçekten hoşlanmıyorsunuz ve kurtçuklar ve solucanlar midenizi bulandırıyor. Bu durumda, kapalı bir sukulent bahçesi veya bakımı kolay diğer bitkiler iyi bir alternatif olabilir.

Bu sorunların üstesinden gelmek için kesinlikle çalışabilirsiniz, ancak kendinizi sevmediğiniz bir şeyi yapmaya zorlamanıza gerek yoktur. Kendinizi gerçekten bir şeye bağlı görmüyorsanız, unutmayın: Bir sürü başka seçeneğiniz var.

Finansman etkili mi?

Daha fazla egzersiz yapmak amacıyla pahalı bir spor salonuna katıldığınızı varsayalım. Haftada sadece bir kez durursanız, artan aktiviteden şarj olmaktan çok maliyetten daha fazla stres hissedebilirsiniz. Aynı zamanda, gerçekten işe yarayan bir şeye para harcamanın yanlış bir tarafı yoktur. İş gecelerinde yemek pişirmeye çalışmak yerine paket servisi almanın maliyeti (güçlü noktanız değil) hızla artabilir. Ancak bunu yapmak çocuklarınızla veya arkadaşlarınızla daha fazla zaman geçirmenizi sağlıyorsa ve bunu karşılayabiliyorsanız, bu değer buna değer olabilir. İyi bir kural, maliyetin stresinizi artırmadığından emin olmaktır.

Çok mu yapmaya çalışıyorum?

Öz bakım konusunda kendinizi yakabilirsiniz. Sağlığınızı artırmaya yönelik aktivitelerle programınızı aşırı yüklemek sizi rahatlamanın tam tersine bırakabilir. Çok fazla bağlılık, hatta eğlenceli olanlar bile, stresi artırma eğilimindedir, çünkü bu, size sadece oturup kendi düşüncelerinizi işlemek için zaman bırakmaz – öz bakımın bir başka önemli parçası budur.

Zamanım var mı?

Kişisel bakım söz konusu olduğunda, en iyi uygulama düzenli uygulama anlamına gelir. Kişisel bakım, yalnızca en stresli hissettiğiniz anda değil, her zaman yapılmalıdır. Ne de olsa, düzenli olarak ihtiyaçlara yönelmek, ilk etapta yüksek stres noktasına gelmenizi önlemeye yardımcı olabilir. İş ve diğer sorumlulukların yanı sıra uyum sağlayabileceğiniz öz bakım hedefleri oluşturmaya çalışın.

Geçmişte ne işe yaradı?

Çocukluğa veya geç ergenliğe geri dönmek zorunda kalsanız bile, yaşam hakkında nispeten mutlu ve olumlu hissettiğiniz bir zamanı düşünün. Bu zihniyete ne katkıda bulundu? Belki de sorumlulukların görece yokluğu ya da şu anda kolayca erişemeyeceğiniz bir oyunculuk duygusuydu. Dew, “Öz bakım, kendi hikayenizden haberdar olduğunda en faydalıdır” diyor. Belirli anıların hayatınızda sakinliği ve sağlığı yeniden yaratmanıza yardımcı olabileceğini açıklıyor.

Dew, “Çocukluğun masum hissettirdiği anları hatırladığınızda, bu anlar, o deneyimi şimdiye davet etmeye çalışırken genellikle daha derinden etkilidir” diyor. Daha önce huzuru bulmanıza yardımcı olan önemli anları ve eylemleri belirlemeye başladığınızda, bunları şimdiki yaşamınıza dahil etmenin yollarını keşfedin.

Fiziksel ihtiyaçlarınızın stokunu alarak başlayın

Fiziksel öz bakım ihtiyaçları, vücudunuzun iyi çalışmasına yardımcı olan şeyleri içerir. Fiziksel öz bakımı düşünürken, ihtiyaçlarınızı belirleyin ve bu ihtiyaçları karşılamak için şu anda attığınız adımları not edin. Değişiklik yapmak istediğiniz herhangi bir alan fark ederseniz, bunları kişisel bakım planınızda vurgulayın.

Uyumak

Çoğu yetişkin her gece yaklaşık 7 ila 9 saat uykuya ihtiyaç duyar. Düzenli olarak yeterince kaliteli uyku almamak ruh halinizi, konsantrasyonunuzu ve sağlığınızı etkileyebilir. Önerilen miktarda uyku almamak oldukça yaygındır, ancak işte iyi haber: Uykunuzun hem niceliğini hem de kalitesini sık sık kendi başınıza iyileştirebilirsiniz.

Sağlık hizmeti

İyi bir kişisel bakım, doktorun muayenehanesinden duyduğunuz korkuyu bir kenara bırakmayı ve endişelerinizi zamanında kontrol ettirmeyi içerebilir. Herhangi bir sorun fark etmediyseniz ve genel olarak kendinizi iyi hissediyorsanız,  yıllık muayenenin amacını göremeyebilirsiniz. Ancak bir sağlık kuruluşu ile düzenli ziyaretler, sağlık sorunlarını ciddi hale gelmeden erken aşamalarda yakalamanıza yardımcı olabilir . Küçük başlayan sorunlar hızla kötüleşebilir ve uyku ve iştah gibi sağlığın diğer yönlerini etkileyebilir.

Beslenme

İyi beslenme sadece yediğiniz yiyecek türlerini içermez. Elbette, dengeli beslenmek ve çoğunlukla sizi besleyen yiyecekleri seçmek, sağlığa çok az faydası olan yiyeceklere tercih etmek kesinlikle sağlığınızı korumaya yardımcı olur.

Nasıl yediğinizi düşünmek de aynı derecede önemlidir : Evden işe koşarken ya da televizyon karşısında koşuştururken, karnınız acıkana kadar bekleyip ardından yemek yer misiniz?

Yoksa ne yediğinize dikkat edip yemeğinizin tadını çıkarmak için kendinize yavaş ve düzenli aralıklarla yemek yemeye yeterince zaman ayırıyor musunuz?

Dikkatli yeme ve sezgisel yeme, yiyeceklerden daha memnun hissetmenize yardımcı olabilecek iki yaklaşımdır; bu, herhangi bir yiyeceğin kendinizi kısıtlamadan veya stresli sınırlar koymadan ılımlı bir şekilde tadını çıkarmanızı kolaylaştırabilir.

Egzersiz yapmak

Fiziksel olarak egzersiz yapabilecek yetişkinlere her hafta en az 150 dakika orta yoğunlukta aktivite yapmaları tavsiye edilmektedir.

Yaptığınız şeyden hoşlanmadığınızda egzersiz yapmak hoş olmayan bir angarya gibi gelebilir. Eğlenceli geliyorsa, muhtemelen daha sık yapmak isteyeceksiniz. Kişisel bakım planınıza egzersizi eklerken, keyif aldığınız (veya en azından yapmaktan çekinmediğiniz) aktiviteleri seçmek çok önemlidir. Koşmaktan nefret ediyorsanız, koşu ayakkabısı yerine bir bisiklete veya bir çift patene yatırım yapmayı düşünün.

Fiziksel yakınlık

Dokunma temel bir insan ihtiyacıdır ve dokunma açlığının sağlık sonuçları olabilir. Dokunma ihtiyaçlarını karşılayan bazı kişisel bakım stratejileri mi arıyorsunuz? O zaman şunları deneyin:

  • masaj yaptırmak (profesyonel olarak veya bir arkadaşınız veya partnerinizle masaj takası yapmak)
  • Sevdiğiniz birine sarılmak
  • Sevgili olmak (evlenmek)
  • Evcil hayvan almak veya sahiplenmek veya evcil hayvan gönüllüsü olmak

Kişisel Gelişim

Bir kişi olarak genişlemek ve gelişmek için zaman ayırmak, kendinize bakmanın başka bir yoludur. Bu, daha özgün, anlamlı bir hayata yol açabilir, benlik duygunuzu güçlendirebilir ve ilişkilerinizi geliştirebilir.

Mevcut bilginizi ve dünya görüşünüzü keşfetmek, büyümeden yararlanabilecek alanları belirlemeye başlamanıza yardımcı olabilir.

Kendinize sorun:

  • Farklı kültürler hakkında ne öğrenebilirim?
  • Genelde vakit geçirmediğim insanlarla nasıl vakit geçirebilirim?
  • Eğitimimi bir şekilde nasıl ilerletebilirim?
  • Bu iş beni tatmin etmiyor. İlerlemek için seçeneklerim nelerdir?

Aralar vermek

Zaman zaman kendinizi dışarı atıp rahatlamanıza izin vermek, beyninizin yeniden şarj olması için alan sağlar ve bu da optimal işlevi destekler. Dikkatiniz sık sık dağılıyorsa, bu yeterince zihinsel rahatlama almadığınızı gösterebilir . Öyleyse, sizin için öz bakım, aşırı uyarılmış hissettiğinizde bazı teknoloji molalarını içerebilir. Beyninizin dinlenmesi için karalamalar, doğa yürüyüşleri veya kısa şekerlemeler gibi şeyler deneyin.

Oyun ve eğlence için zaman ayırmak da bir fark yaratır. Yapmanız gereken şeylerle dolu bir program ve yapmak istemediğiniz hiçbir şey genellikle yaklaşmakta olan tükenmişliğin erken bir işaretidir.

İlgi

Çoğumuz diğer insanların bizi sevdiğini bilmek (ve hatırlatılmak) isteriz. Sevgi, konuşulan sözcükleri, nazik jestleri veya fiziksel dokunuşu içerebilir. Bu tür bir duygusal desteğin olmaması, izolasyon duygularını, hatta endişeli veya depresif düşünceleri tetikleyebilir. İhtiyacınız olan sevgiyi elde etmek her zaman kolay değildir, özellikle de çok arkadaşınız yoksa, ilişkiniz varsa veya flört etmeye ilginiz yoksa.

Hayatınızda daha fazla sevgiye ihtiyacınız varsa, bir evcil hayvan düşünün. Sadece sevgi ve arkadaşlık sağlamakla kalmazlar, bazen egzersiz yapmak ve dışarı çıkmak gibi diğer kişisel bakım ihtiyaçlarında da yardımcı olurlar.

Kişisel zaman

Herkesin kendi kendine gevşemek için zamana ihtiyacı vardır. Bu şu anlama gelebilir:

  • kişisel bir gün geçirmek
  • evde kendinize özel alan yaratmak
  • en sevdiğin hobiye zaman ayırmak

Zamanınızı nasıl geçirmeyi seçerseniz seçin, kişisel rahatlama duygusal sağlık için çok önemlidir, bu nedenle her kişisel bakım planında bir şekilde yalnız zaman görünmelidir.

Hepsini bir araya koy

Kendini keşfetme, kişisel bakımda önemli bir rol oynar. Özel ihtiyaçlarınız hakkında daha fazla bilgi edinmek, kendinize bakmanın daha verimli yollarını bulmanızı mümkün kılar. Kişisel ihtiyaçlarınızı belirledikten sonra günlük, haftalık, aylık ve yıllık ihtiyaçların bir listesini oluşturmaya başlayabilirsiniz.

Öz bakım ihtiyaçlarının zaman içinde, özellikle de dünyada olup bitenler dikkate alındığında sıklıkla değiştiğini unutmayın.

Planınıza bağlı kalmak size zor geliyorsa, görsel hatırlatıcılar yardımcı olabilir. Şunları deneyebilirsiniz:

  • bir duvar tablosu
  • bir kişisel bakım planlayıcısı veya günlüğü
  • akıllı telefonunuzdaki hatırlatıcılar

Kişisel bakım ihtiyaçları kişiden kişiye çok değişir ve bu yazı ayrıntılı değildir. Unutmayın, günün sonunda sizin için en iyisini siz bilirsiniz.

Editör: Fatih Düz – 07.07.2022

Bu içerik hakkında ne düşünüyorsunuz? Yorum yapabilir, oy kullanabilir ya da tepki seçebilirsiniz. Gönderinizi oluşturun!

Rapor Et

Meraklı

AHMET BURAK SÜMER tarafından yazıldı

A sınıfı İş Güvenliği Uzmanı
Yangın ve Yüksekte Çalışma Eğitmeni
NEBOSH IGC 1-2-3
Güvenli Sürüş Eğitmeni
ISO 9001-14001-45001 Kalite- Çevre-İSG Baş Tetkikçisi
Tehlikeli Madde Güvenlik Danışmanı

Makale YazarıÜyelik Yılı

Ne düşünüyorsun?

Yorumlar

Bir yanıt yazın

    Evde Yoğurt Nasıl Mayalanır? En Kolay Yoğurt Mayalama Tarifi

    Yemeniz Gereken 22 Yüksek Lifli Gıda