Kore Savaşı, 25 Haziran 1950’de başlamış 27 Temmuz 1953’te sona ermiştir. Kore Savaşı, Soğuk Savaş döneminde yapılmıştır. Fakat tarihe soğuk savaşın ilk sıcak teması olarak geçmiştir. Yalta ve Postdam konferanslarında alınan kararla Kore, 38.enlemden Kuzey, Güney olmak üzere ikiye bölünmüştür. Kuzey Kore komünist Rusya’nın kontrolünde kalırken Güney Kore de kapitalist Amerika’nın kontrolünde kalmıştır.
25 Haziran 1950 tarihinde Kuzey Kore’deki birlikler Rusya’nın emriyle Güney Kore’ye saldırınca ABD de saldırıdan sonra harekete geçti. Ve Birleşmiş Milletler teşkilatını göreve çağırdı. Birleşmiş Milletler Güney Kore’yi haklı bulması üzerine askeri gücünün kurulması kararı alıp Güney Kore’ye yardım göndermek amacıyla bir birlik oluşturdu. Birleşmiş Milletler Kuvvetler Birliği Komutanı, ABD’li General Mc. Arthur olmuştur.
Türkiye de Birleşmiş Milletler bünyesinde Güney Kore’ye altı bin asker gönderdi. Türkiye, ABD’den hemen sonra Kore’ye asker gönderen ikinci devlet oldu. Böylece Kore Savaşı Türkiye’yi de ilgilendiren bir mesele olup Türkiye Cumhuriyeti askerinin Kore’ye asker göndererek ilk yurt dışı görevi olmuştur. Güney Kore, Türkiye’nin asker gönderdiği ilk yerdir.
Türkiye tarafını belli etmiştir. Josef Stalin’in Türkiye’den toprak ve boğazlardan üs istemesi Türkiye’yi Batı bloğuna yani ABD’ye yakınlaştırmıştır. Stalin, Kore’ye gitmemizi sağlayan kişidir. Bu savaştan sonra ABD’nin yanında yer almasından dolayı 1952’de Türkiye, Yunanistan’la birlikte NATO’ya üye olmuştur.
Fatin Rüştü Zorlu NATO’daki ilk daima büyük elçimizdir. Kore’ye gönderdiğimiz birliğin adı da Şimal yıldızıdır. Komutanın adı Tahsin Yazıcıdır. Tahsin Yazıcı, Savaşta özellikle Kunuri Muharebesinde gösterdiği başarıdan dolayı tuğgeneralden tümgeneral oldu. Kunuri Muharebesi, Türk askeri birliklerin Çin askerlerine karşı gösterdiği mücadeledir.
Güney Kore’deki askerlerin Türkiye’den haber almaları için Türkiye, Kutup Yıldızı adında gazete çıkarmıştır. Gazete Türkçedir.
1953’te Panmunjon Mütarekesi imzalanmasıyla savaş sona ermiştir. Savaşın sonucunda 3 milyon kadar insan öldü. Panmunjon Ateşkes Antlaşması, Kuzey Kore’deki Hwanghoe ilinin Panmunjon köyünde imzalanmıştır. Antlaşma ’ya Birleşmiş Milletler, Kuzey Kore ve Çin katıldı. Birleşmiş Milletler adına William Harrison, Kore adına General Nam 2 katılmıştır. Antlaşmanın sonucunda Kore tarafsız bölgesi kuruldu. Savaş sonuçsuz kaldı. 1953’e kadar süren savaşta her iki taraf birbirlerine üstünlük sağlayamadı.
Editör: Fatih Düz – 25.06.2022
Bu içerik hakkında ne düşünüyorsunuz? Yorum yapabilir, oy kullanabilir ya da tepki seçebilirsiniz. Gönderinizi oluşturun!
Savaş üzücü bir durum. Elinize sağlık.
Teşekkür ederim.
Birçok insanı hayattan koparan acı bir savaş, tarihte bunun benzeri birçok savaş var ve maalesef hiçbirinin makul bir sebebi yok
İnsanlığın en hüzünlü yaradı savaşlar ve doğal afetler.
savaş her devirde, ayrı bir yara bırakmış.