içinde ,

İnanılmazİnanılmaz

Abisinin En Yakını, Babasının Prensesi, Kuzey Kore’nin “Potansiyel Lideri” Kim Yo Jong Kimdir?

Washington Post’un yapmış olduğu habere göre, Kuzey Kore lideri Kim Jong-Un, sahte pasaportla İsviçre’de eğitim görmüş, bu yıllarda tüm gününü Michael Jordan’ın karakalem çizimlerini yaparak geçiren bilgisayar oyunu ve basketbol tutkunu bir gençmiş, bir bebekten nasıl katil yarattığınız sorusunun karşılığı olan Kim Jong-Un, babasının cenazesinde iyi ağlamıyorlar diye bir düzüne insanı astıran canı sıkıldıkça füze denemeleri yapan bir diktatöre dönüşeli çok oldu.

İçki, sigara, İsviçre peyniri ve Japon kobe bifteği yemekten 36 yaşında obez olan tombik liderin fazla kiloları bile, çok çalışmaktan spor yapmaya vakit bulamıyor, diyerek Kuzey Kore basınında güzelleniyor. Ülkedeki takvimlerin bile dedesi Kim İl- Sung’un doğum tarihi ile başladığı tüm ailenin Tanrı olarak görüldüğü bir ülkeden söz ediyoruz.

Koca dünyayı “Squad Game” ortamına çevirmek için hazırda bekleyen Kuzey Kore sülalesi babadan oğla bir acayip nesilmiş diye düşünürken meğerse babadan kıza da bir acayip nesilmiş. Kimden mi bahsediyoruz? Evet gerçekten “Kim”den bahsediyoruz. Kuzey Kore’nin tartışmasız lideri Güney Kore’nin ve dünya insanın korkulu rüyası Kim Jong un’un kız kardeşi Kim Yo Jong!

Kuzey Kore devletinin tüm dünyayı tehdit eden akıl dışı siyasetinin arkasında o mu var? Abisinin fazla diktatörlükten kafası iyi olunca ya da zamansız ponçikleşince masaya vurulan demir yumruk ona mı ait? Kuzey Kore’nin gizli lideri olduğu söylenen abisinin biricik saykosu kim? Kim Yo Jong aslında kimmiş hep beraber bakalım.

Son yılların en gizemli karakterlerinden biri haline gelen Kim Yo Jong abisinin yanı başında verdiği fotoğraflarla ABD ve Güney Kore liderlerine kestiği raconlarla adından söz ettirmeye başlamıştı. Bir anda saltanatın varisi ve yükselen nükleer tansiyonun tuzlu ayranı konumuna geldi. Koreliler ülkesinde ona prenses diyorlar ancak çocukluk masallarımızın tatlı prenseslerine pek benzediğini söyleyemeyiz. Tabi pamuk olmadığı kesin ama bu daha çok demir prenses gibi. Kuzey Kore’deki birçok şey gibi kendisinin doğum tarihi de tabii ki net olarak bilinmiyor. Güney Koreli yetkililerin elinde bulunan bazı verilere göre ise 1988 yılında Pyongyang’da doğmuş, 1994 – 2001 yılları arasında ülkeyi evinin salonu gibi yönetmiş olan bir önceki diktatör Kim Jong-İl’in bilinen en küçük kızı. Ancak babası bütün ülkeyi kümese çevirdiği için kimle, ne zaman, nerede birlikte olduğunu ve doğal olarak da Kim Yo Jong’un ailesinin kim olduğunu bilemiyoruz.

Medeni halide şaibeli aslında kuzey Kore’nin en nüfuzlu kişilerinden ve devletin en üst merci olan devlet işleri komisyonunda Kim Jong-Un yardımcılığını üstlenen devlet görevlisiyle evli olduğuna dair Güney Kore basınında birtakım haberler çıksa da gerçeği kimse bilmiyor. Diğer her şeyde olduğu gibi cümlenin sonuna koca bir soru işareti koyarak yolumuza devam ediyoruz.

Füzelerin kraliçesi ilk kez Eylül 2010’da Kuzey Kore İşçi Partisi konferansında görüldü ve babasının metresi olduğu iddia edilen kadının yanında durduğu bir fotoğrafla tanınmaya başladı. 2020 yılında tüm Kuzey Kore halkı Kim Jong-Un öte dünyaya uğurlama hazırlanıyordu. Beyin ölümü gerçekleştiği iddiaları alıp başını gitmişti. Hakkında çıkan çok ağır hasta ölmek üzere söylentileri dünya gündemini meşgul ederken, işte tam da o sıralarda ailenin prensesi kim Kim Yo Jong ön plana çıkarıldı.

Devlet başkanının ölmesi ya da elden ayaktan düşmesi durumunda ülkenin başına geçebilecek en güvenilir isim olarak lanse edildi. Kendi halkını Kuzey Kore’nin finalde Portekiz’e 6-0 yenerek Dünya Kupası’nı kazandığına inandıran bir yönetime ne kadar güvenirsiniz bilemeyiz ama rivayete göre Kim Jong-Un’un lider olabilmek için en önemli kriterlerden biri olan Paektu Dağı’ndan soyu geldiği de bilinen ve Kuzey Kore’nin kurucusu olan Kim İl-Sung’un kanından geliyormuş. Artık inanıp inanmamak size kalmış?

Kim Yo Jong’un liderler podyumuna ilk çıkışı 2018 yılındaki kış olimpiyatlarında gerçekleşti diyebiliriz. Aslında adeta bir süper star gibi giriş yaptığı yer Güney Kore’de… Evet yanlış duymadınız. Kim Yo Jong, Güney Kore’ye giden ilk Kuzey ailesi olarak tarihe geçti. Evet, bir süper star ya da ulusal kahraman gibi efsanevi diplomatik hamlelerle yıldızını parlattı. Birleşik Kore’ye olan inancını yineleyerek ve güney yönetimiyle sıcak temaslar kurarak ülke tarihinde insaniyet namına yapılmış sıra dışı hareketlere imza attı.

Şubat 2019’da henüz yeni başlayan yükseliş hikayesine ufak bir tökezleme yaşadı ve Hanoi zirvesinden nükleer silahlardan arındırma anlaşması sağlamayı başaramadığı için rütbesi düşürüldü. Ancak durumu çabuk toparladı ve kısa bir süre sonra yeniden ağabeyinin yanında görüntülenmeye devam etti. Bunlarla yetinmeyen Kuzey Kore’nin 2 numarası öncelikle abisine danışmanlık yapma amacıyla Singapur ve Vietnam’a, daha sonra ise Donald Trump’la yüz yüze bir görüşme gerçekleştirdi.

Peki Kuzey Kore halkı onu nasıl görüyor? Rejime ya da aileye karşı yapılan en ufak bir eleştirinin idamla cezalandırıldığı bu garip ülkede böyle bir sorunun yanıtını vermemiz imkansız elbette. Ancak Kim Yo Jong egosuz halleri, abisine olan saygısı ve soğukkanlı duruşu saygıyla karşılanıyor diyebiliriz. Hatta dönemin Meclis Başkanı 89 yaşındaki Kim Yong-Nam’ın kendisine eğilerek selam vermesi Güney Kore basını tarafından görüntülenmiş ve büyük ses getirmişti. Hatta bir rivayete göre de babası bir söyleşide küçük kızının zekasını överken, bugünkü devlet başkanı olan abisinin tam bir ahmak olduğunu söylemişti. Dünya onu acımasız bir diktatörün danışmanı sevimli yüzünün arkasında gizlenen bir katil ve insan hakları ihlali olarak görüyor.

Kuzey Kore’deki infazlardan, hapis cezalarından ve baskılardan sorumlu tutuluyor. Açıkçası haklı, haksız tüm suçlamaları pek de umursadığı söylenemez. Propaganda dairesindeki görevini çağımızın tatlı “Goebbels” olarak sürdürürken, bir yandan da tüm sakinliğiyle abisinin koltuğuna oturmaya hazırlanıyor. Kuzey Kore’nin lider seçiminde herhangi bir kriter olmadığından dolayı Kim Yo Jong gelecekte ülkenin başına geçmesi olası görünüyor. Kan bağına sahip eğitimli, sadık ve yaşça da müsait olduğu düşünülüyor. Devlet yönetimindeki etkisi günden güne artan bu hükümet kadın, dünyanın yakın gelecekteki kaderini etkileyecek gibi. Kim Yo Jong kimilerine göre gezegenin ihtiyaç duyduğu ilk kadın diktatör.

Siz bu konuda ne düşünüyorsunuz?

Editör: Fatih Düz – 14.11.2022

Bu içerik hakkında ne düşünüyorsunuz? Yorum yapabilir, oy kullanabilir ya da tepki seçebilirsiniz. Gönderinizi oluşturun!

Rapor Et

Katılımcı

Ferit Çakır tarafından yazıldı

Makale YazarıListe UstasıÜyelik Yılı

Ne düşünüyorsun?

Yorumlar

Bir yanıt yazın

    Haftanın Astrolojik Yorumları ve Tarot Kartları | 14 Kasım – 20 Kasım

    Modern Dönemin Müzik Perisi | Beyza Doğuç