içinde

ÜzgünÜzgün

Kuzey ve Güney Kore İlk Defa Birbirlerinin Kıyısına Füze Fırlattı

Seul, çarşamba günü, Pyongyang’ın Güney’indeki Sokcho kentinden 60 km’den daha kısa bir mesafeye inen bir füze fırlatmasından üç saat sonra geri misilleme yaptı.

Güney ordusu, bunun kendi topraklarının “kabul edilemez” bir ihlali olduğunu söyledi.

Yetkililer, Kuzey Sınır Hattını (KSH) geçerek benzer bir mesafeye inen havadan karaya atılan 3 tane füze ateşlendiğini belirtti.

Sınır çizgisi, Kuzey ve Güney Kore arasındaki denizde aşağı yukarı orta bir noktayı işaret ediyor, ancak Kuzey sınırı hiçbir zaman bu sınırı kabul etmemiştir.

Salı günü Kuzey Kore, Güney Kore ve ABD’nin nükleer silah kullanımına yönelik örtülü bir tehdit olarak görülen ortak askeri tatbikatlara devam etmeleri halinde “tarihin en korkunç bedelini” ödeyecekleri konusunda uyardı.

ABD ve Güney Kore istihbaratının Pyongyang’ın gerekli tüm hazırlıkları tamamladığını söylemesiyle, Kuzey’in beş yıllık bir aradan hemen sonra nükleer silah testlerine devam etmesi bekleniyor.

Kim Jong-un Baskıyı Neden Arttırıyor?

Kısasa kısas füze fırlatmaları, hafta sonu Seul’de 150’den fazla kişinin ölümüne neden olan kalabalığın ezilmesinin ardından Güney Kore’de ilan edilen ulusal yas dönemine denk geldi.

Güney Kore yetkilileri çarşamba günü Kuzey Kore’nin doğu ve batı yönlerine en az 10 tane füze fırlattığını belirtti.

Çarşamba günü en az Kuzey Kore füzelerinden birinin 09:00’da (00:00 GMT) güney sınırının 26 km, Sokcho’nun doğusunun 57 km ve Ulleung Adasının kuzey batısının 167 km civarına düştü.

BBC

Bu füze, Ulleung yerlilerinin evlerini boşaltıp yer altı sığınaklarına gitmelerini söyleyen hava saldırısı uyarısını tetikledi.

Güney Koreli ve Japon yetkililer tarafından duyulan fırlatma, Pyongyang’dan çıkan gerilimi hızlı bir şekilde kınandı.

Güney Kore Devlet Başkanı Yoon Suk-yeol, füzenin Güney Kore karasularının dışına inmesine rağmen bunu “etkili bir toprak işgali” olarak nitelendirdi ve “hızlı ve kesin bir yanıt” sözü verdi.

Uluslararası hukuka göre, ülkeler karalarını sınırlayan 12 deniz mili deniz üzerinde yalnızca toprak iddiasında bulunabilirler. Bay Yoon, Kuzey Kore’ye karşı sert bir tavır almayı politikası haline getirdi.

Yaklaşık üç saat sonra Güney, savaş uçaklarından Kuzey Kore’nin doğu kıyılarındaki sulara üç hassas havadan karaya füze fırlattı.

Ateşlemeler, bu yıl yarımadadaki düşmanlıklarda belirgin bir artış ve Kuzey Kore’den – Japonya üzerinden geçen bir balistik füze de dahil olmak üzere – 50’den fazla füze fırlatılmasına tanık oldu.

Pazartesi günü bir ABD nükleer denizaltısı, Ağustos ayında başlayan ABD-Güney Kore ortak tatbikatının bir parçası olarak Güney Kore kıyılarına ulaştı.

Editör: Fatih Düz – 05.11.2022

Bu içerik hakkında ne düşünüyorsunuz? Yorum yapabilir, oy kullanabilir ya da tepki seçebilirsiniz. Gönderinizi oluşturun!

Rapor Et

Uzman

Doruk Adakoğlu tarafından yazıldı

Ankara Üniversitesi Amerikan Kültürü ve Edebiyatı mezunu. Serbest çevirmen, yazar ve editör.

Ne düşünüyorsun?

Yorumlar

Bir yanıt yazın

    Tumblr Cinsellik Politikasına Yeni Bir Güncelleme Getirdi

    SpaceX, Dünyanın En Güçlü Roketi Falcon Heavy’i Tekrar Fırlattı