içinde

Avustralya’daki yerli insanlar hakkında 8 gerçek

Avustralya’da kaç tane Yerli dili konuşuluyor? Kaç tanesi yok olma tehlikesiyle karşı karşıya? Ve neden bu kadar çok yerli çocuk (bazıları 10 yaşında) kilit altında tutuluyor? İşte öğrenme şansınız.

1. Dünyanın Yerli Halkları kimlerdir?

Dünya çapında 90 ülkede yüz milyonlarca insan Yerli olarak tanımlanıyor. 5.000’den fazla farklı gruba aitiz ve 7.000’den fazla dil konuşuyoruz. Bu dillerden 2.680’i yok olma tehlikesiyle karşı karşıya ve bu da Birleşmiş Milletler’in 2019’u Uluslararası Yerli Diller Yılı ilan etmesine yol açıyor. ‘Yerli Halklar’, bizden kolektif bir grup olarak bahsetmenin en yaygın olarak kabul edilen yoludur – bu, ‘İngilizler’ veya ‘Avustralyalılar’ demekle eşdeğerdir.

Uluslararası hukukta, ‘Yerli’, bir kişinin atalarının, diğer insanlar gelip baskın hale gelmeden önce belirli topraklarda yaşadığını kabul eder. Yerli Halklar, ikinci sınıf vatandaş muamelesi görmek gibi zor gerçeklerle karşı karşıyadır.

2. Avustralya’nın Yerli Halkları kimlerdir?

Aborijin ve Torres Strait Islander halkları, gezegendeki tartışmasız en eski sürekli kültürün gururlu koruyucularıdır. Mirasımız, her biri kendine özgü kültür, gelenek ve dil karışımına sahip birçok farklı topluluğu kapsar. 1788’deki Avrupa işgalinden önce , her biri birkaç klana sahip 250’den fazla Yerli Ulus vardı. Torres Boğazı Adalıları,kuzeydoğu Queensland ve Papua Yeni Gine arasındaki adalardan, batı Pasifik’teki Melanezya’dan gelir ve kendi farklı kültürlerine sahiptir.

3. Avustralya’daki Yerli insanlara ‘Aborjinler’ demek doğru mudur?

‘Aborjin’ genellikle duyarsız olarak algılanır , çünkü Avustralya’nın sömürge geçmişinden gelen ırkçı çağrışımlara sahiptir ve farklı geçmişlere sahip insanları tek bir grupta toplar. ‘Aborijin kişi’, ‘Aborijin’ veya ‘Torres Strait Islander’ diyerek arkadaş edinme olasılığınız daha yüksek.

Mümkünse, kişinin klan veya kabile adını kullanmayı deneyin. Benim çetem, Batı Avustralya’nın Kimberley bölgesinden Nigena, ama bazıları Nyikina olarak adlandırıyor. Yaygın olarak kabul edilen yazımlar olmasına rağmen, doğru yazım yoktur. Hem Aborijin hem de Torres Boğazı Adalılarından bahsediyorsanız, en iyisi ‘Yerli halklar’ veya Aborijin ve Torres Boğazı Adalı halkları demek.

Büyük harf ‘a’ olmadan, ‘yerli’ dünyanın herhangi bir yerinden bir Yerli kişiye atıfta bulunabilir. Kelime Latince’de ‘asıl sakin’ anlamına gelir.

4. Avrupalılar gelmeden önce Aborijin ve Torres Strait Islander halkları nasıl yaşıyordu?

Halk , kültürlerini şarkılar, hikayeler, resimler ve danslarla ifade edilen animist bir inanç sistemi aracılığıyla kültürlerini aktaran harika hikaye anlatıcılarıydı. Aynı zamanda uzman avcılar ve toplayıcılardık ve araziye bakmanın karmaşık yollarına sahiplerdi.

Yarı göçebe insanlar olarak mevsimlerle birlikte hareket ettiler, her mevsim ekin yetiştirdiğimiz kalıcı evlere döndüler. Dark Emu Aborjin yazar Bruce Pascao çığır açan kitabında bu yaşam biçimini anlatıyor ve İngiliz sömürgesinden önce Aborjin Halklarının ‘avcı-toplayıcı’ bir yaşam tarzına öncülük ettiğine dair yaygın algıya meydan okuyor.

5. Avrupalılar geldiğinde ne oldu?

Avustralya’nın 1788’de İngiliz kolonizasyonu, ülke çapındaki Yerli topluluklar için yıkıcıydı. Sayılarımız 1900’de 750.000’den sadece 93.000’e düştü.

İngiliz yerleşimciler insanları topraklarından sürüp kızamık, çiçek hastalığı ve tüberküloz gibi öldürücü hastalıkları getirirken binlerce kişi öldü. Aborijin ve Torres Boğazı Adalıları toplumun geri kalanından ayrılmış, İngiliz geleneklerini benimsemeye ve kendi kültürlerini terk etmeye zorlanmıştır. Hatta birçoğunun çocukları ellerinden alındı.

Nüfus 1900’lerin başında toparlanmaya başladı ve 2016 Nüfus Sayımı’na göre Avustralya’da yaşayan ve ülke nüfusunun yaklaşık yüzde 2,8’ini oluşturan tahmini 649.200 Yerli vardı.

6. Şimdi durum nasıl?

1976’da Avustralya’da ırk ayrımcılığı yasa dışı hale geldi, ancak bu insanlar sağlık, zenginlik, eğitim ve işsizlik gibi sosyal göstergeler de dahil olmak üzere daha da kötüleşmeye devam ediyor. Birçoğu yoksulluk ve adaletsiz bir adalet sisteminin tuzağına düşüyor. Bugün, Avustralya’daki Yerli çocukların, Yerli olmayan sınıf arkadaşlarına göre 24 kat daha fazla kilitli kalma olasılığı var.

Yeni nesillere topraklarını, kültürlerini ve ailelerini kaybetmenin derin travması, üzüntüsü ve öfkesi yakınlarının mirasıdır. İşleri daha da kötüleştirmek için Avustralya Hükümeti, Yerli Halkların temel haklarını – Kuzey Bölgesi Müdahalesi gibi – etkili bir şekilde ortadan kaldıran ve Yerli insanları evlerini ve topluluklarını terk etmeye zorlayan politikalar uygulamaya koydu .

7. Avustralya’daki Yerli insanlar bu ayrımcılığa nasıl tepki veriyor?

Avustralya’daki yerli halk , her 26 Ocak Avustralya Günü de dahil olmak üzere, durmaksızın protesto etmeye ve birşeylerin değişmesi için bastırmaya devam ediyor. 1938’de, diğer Avustralyalıların çoğu kutlarken, Yeni Güney Galler’deki Aborjin protestocular, kolonizasyonun 150. yılını kutlamak için bir Yas Günü ilan ettiler.

1972’de aynı gün, aktivistler Avustralya’nın Canberra’daki Parlamento Binası’nın önünde Aborjin Çadır Elçiliği’ni kurdular ve “El ilanları değil, toprak hakları istiyoruz” gibi sloganlar attılar. Eşi görülmemiş bir ulusal destek aldı ve bugün hala ayakta.

2000 yılında, her türden kökenden 300.000’den fazla insan, ulusal uzlaşma çağrısında bulunan Sidney Liman Köprüsü’nü yürüyerek geçti. Ve 2015’te, uzak Aborijin topluluklarının geleneksel topraklarında yaşama haklarını desteklemek için tüm Avustralya’da büyük mitingler düzenlendi.

8. Ne yapabilirim?

Af Örgütü, Avustralya’da Yerli hakları için kampanya yürütmeye devam ediyor. Şu anda, Topluluk Her Şeydir kampanyası aracılığıyla, orantısız sayıda Yerli çocuğun Avustralya’nın ceza adalet sisteminde kilitli kalmasını durdurmak amaçlanıyor.

Editör: Fatih Düz – 23.06.2022

Bu içerik hakkında ne düşünüyorsunuz? Yorum yapabilir, oy kullanabilir ya da tepki seçebilirsiniz. Gönderinizi oluşturun!

Rapor Et

Uzman

Astropower tarafından yazıldı

TestçiMakale YazarıListe UstasıYorumcuVideo YapımcısıÜyelik Yılı

Ne düşünüyorsun?

Yorumlar

Bir yanıt yazın

    1. Dark Emu Aborjin yazar Bruce Pascao çığır açan kitabının türkçe çevirisini bulamadım.Ancak YAZAR MORLO MORGAN BİRÇİFT YÜREK KİTABINDA ABORJİNLERDEN GERÇEK İNSANLAR DİYE SÖZ EDER VE KİTABINDA Tüm insanlığa eşsiz, zamanın derinliklerinden gelen güçlü bir mesaj iletilmiştir; ”Eğer tüm varlıkların, aynı evrensel birliğin bir parçası olduğunu anlarsak, dünyamızı yok oluştan kurtarmak için halen geç kalmış sayılmayız. Varolan her şey inanılmaz derecede güzel ve hassas bir karşılıklı bağımlılık dengesinde bulunmaktadır. Eğer bu mesajı alabilirsek bizim yaşamlarımızda Gerçek İnsanlar’ınki gibi yücelir.”

    İtalyanca öğrenmek için 5 sebep

    Yaşadığımız Gezegeni Ne Kadar Tanıyoruz?