içinde

MuhteşemMuhteşem

Dünyanın En Büyük Tapınak Şehri: Angkor Wat

Dünyanın En Büyük Tapınak Şehri: Angkor Wat Tapınakları

Angkor Vat (Tapınak Şehri), Kamboçya’nın Siem Reap şehrinin kuzeyindeki Angkor antik şehrinde, Khmer Kralı II. Suryavarman tarafından ormanın derinliklerine gizlilikle yaptırılmış dev bir tapınak-şehirdir.

Khmer mimarisinin en önemli örneklerinden birisidir ve Kamboçya ile özdeşleşmiştir. Ülkenin ulusal bayrağının üstünde de betimlemesine yer verilmektedir. Angkor Arkeoloji Parkı’ndaki gökyüzüne uzanan zarif kuleler, ‘insan beyninin bugüne kadar tasarladığı en görkemli, en uyumlu yapıt’ olarak nitelendiriliyor.

Elliden fazla tapınağın içerisinde yer aldığı Angkor Wat şehri, Khmer Krallığı döneminde yaklaşık 30 yılda inşa edilmiştir.

Efsaneye göre Kamboçya; denizlerin hâkimi, ulu ejder Naga’nın kızı ile Brahman Hintli genci Kaudinya birlikteliğinden meydana gelir. Kaudinya bir gün teknesiyle dolaşırken prensesi görür ve âşık olur. Prensesin babası denizlerin hâkimi Naga, kızına evlilik hediyesi olarak, egemenliği altındaki bölgenin tüm sularını kendisine çekip ortaya çıkan bu toprakları verir ve Kambuja Krallığı böylece kurulur.

Angkor Wat, ihtişamlı bir zenginliğin hükmeden Khmer Kralı II. Suryavarman tarafından 12. yüzyılda Hindu Tanrıları adına yapılmış. Yapı, 13. yüzyılda bir Budist tapınağına çevrilmiştir.

Güçlü Khmer Krallığının başkenti ve gücünün simgesi olan Angkor Wat, yalnızca büyüklük olarak değil, aynı zamanda su üzerine inşa edilmesi bakımından da şimdiye kadar gerçekleştirilen en çarpıcı mühendislik projelerinden biri.

Angkor Wat’ı çevreleyen ve uzaydan görülebilecek kadar büyük, içi su dolu devasa bir hendek antik yapının çevresini sarıyor. Hendekler, Hindu Tanrılarının evi olarak inanılan Meru Dağı’nı çevreleyen denizleri temsil ediyor.

14. yüzyılda Khmer Krallığı başkentinin taşınmasından sonra terkedilip orman tarafından sarılıp sarmalanmış olarak kalmıştır ve 1858’de Fransız doğa bilimciler tarafından yeniden keşfedilmiştir. Daha sonra üzerini kaplamış topraklar ve vahşi otlar temizlenip, asıl hatları ortaya çıkarılmıştır. Yapı, 1992’de kuzeyindeki Angkor Thom antik şehri ile birlikte Dünya Kültür Mirası Listesi’ne girmiştir.

Angkor Wat Tapınakları

1. Angkor Wat

Çevresindeki tapınaklara nazaran en dikkat çekici olan yapı, dünyadaki en büyük tapınaklardan biridir. Tüm tapınaklarda yapı malzemesi olarak kumtaşı kullanmıştır.

Angkor Vat, Hinduizm’de Tanrıların yaşadığı yer olduğuna inanılan Meru Dağı’nı simgeleyen dağ biçimli kubbeleri ve balkon (galeriler) avlusuyla Khmer mimarisinin iki ana ögesini taşır. Bir piramit, eş merkezli galeriler ve Tapınağın çevresinde kalın duvarlar ile hendekler bulunur. Tapınağın dört bir köşesinde birer küçük (lotus çiçeği biçiminde ve her biri 55 metre yüksekliğinde), ortasında bir büyük kubbe toplamda beş kubbe bulunur. Birçok Angkor tapınağının aksine Angkor Vat batı yönüne bakar.

Tapınağın tüm yüzeylerinde, çatılarda, pervazlarda ve sütunlarda taş heykeller bulunan heykelleri ile ünlüdür. Hint mitolojisinden sahneler, hayvan ve insan figürleri, soyut motifler içeren ve genellikle yarım kabartma frizlerden oluşan binlerce rölyef vardır.

2. Angkor Thom

3. Ta Prohm

4. Baphuon Tapınağı

5. Banteay Srei

6. Phonom Bakheng

! İNTERNET KAYNAKLARI DİKKATE ALINARAK HAZIRLANMIŞTIR.

Editör: Zehra Garipli – 13.08.2022

Bu içerik hakkında ne düşünüyorsunuz? Yorum yapabilir, oy kullanabilir ya da tepki seçebilirsiniz. Gönderinizi oluşturun!

Rapor Et

Uzman

Zehra Garipli tarafından yazıldı

Ne düşünüyorsun?

Yorumlar

Bir yanıt yazın

    Tarihteki Esrarengiz Kayıp Uçaklar…

    1. Bölüm | Dijital Oyunlarda Kadın Temsilleri: Tomb Raider