içinde ,

MuhteşemMuhteşem İnanılmazİnanılmaz

Yaşadığımız Gezegeni Ne Kadar Tanıyoruz?

Dünya gezegeni hakkında daha fazla bilgi edinmek ister misiniz? İşte şaşırtıcı gerçekler

Dünya bizim evimiz ve büyüleyici bir yer. Tüm varlığımızı burada geçirdik ve bazı durumlarda diğer gezegenler hakkında kendi gezegenimizin parçalarından daha fazlasını biliyoruz.

Ancak, Dünya hakkında keşfettiğimiz şey gerçekten şaşırtıcı. Öyleyse, gezegenimizle ilgili bazı şaşırtıcı gerçeklere bir göz atalım.

Sizler için derlediğimiz Dünya hakkındaki gerçekler;

1. Dünya aslında bir küre değildir

Çoğu insanın düşündüğünün aksine, Dünya aslında mükemmel bir küre değildir. Aslında oblate sferoid denilen bir şekildir.

Ama bu tam olarak ne anlama geliyor? Basitçe söylemek gerekirse, Dünya ekvatorda kutuplardan daha geniştir. Temelde düzleştirilmiş bir küredir.

Bu şekil, Dünya’nın kendi ekseni etrafındaki dönüşünün bir sonucudur. Ekvatordaki Dünya’nın çapı, kutup-kutup çapından yaklaşık 26,7 mil (43 km) daha büyük olduğu için, gezegen ölçeğinde fark çok azdır.

2. Dünya çoğunlukla sadece dört elementten oluşur

Eğer Dünya kütlesinin tamamını öğütebilir, eritebilir ve filtreleyebilseydiniz, elde edeceğiniz şeylerin çoğu sadece dört farklı elementten oluşacaktı. Bunlar konsantrasyon sırasına göre demir (%32.1), oksijen (%30.1), silikon (%15.1) ve magnezyumdur (%13.9). Kalan %8,8 ise diğer her şeydir.

Bu demirin çoğu Dünya’nın merkezinde bulunur ve silikon ve oksijen, silikat (Silikon oksit, SiO 4 ) adı verilen bir maddeyi oluşturma eğilimindedir; bu, onu tek bir madde olarak sayarsanız, kütlece en yaygın olanıdır.

Aşağı inip çekirdeği örnekleyebilseydiniz, %88 demir olurdu. Ve eğer Dünya’nın kabuğunu örneklediyseniz, bunun yaklaşık %46’sının oksijen olduğunu görürsünüz.

3. Bir gün tam 24 saat değildir

Ayrıca, çoğumuzun inandığının aksine, Dünya’da bir gün tam olarak 24 saat değildir. Aslında şu anda Dünya kendi ekseni etrafında 23 saat, 56 dakika ve 4 saniyede bir tamamen dönüyor.

Buna teknik olarak Yıldız Günü denir – Dünya’nın “sabit” yıldızlara göre kendi ekseni etrafında bir dönüşü tamamlaması için geçen süre. Güneş günü, Güneş’in gökyüzünde aynı konumda görünmesi için Dünya’nın kendi ekseni etrafında dönmesi için geçen süredir.

Şimdi, o “kaybedilen” 4 dakikanın hızla günlerimizi ve gecelerimizi yok edeceğinden endişelenmeden önce, Dünya’nın da Güneş’in yörüngesinde döndüğünü unutmayın. Yani Dünya’nın kendi ekseni etrafında dönmesi için geçen sürede, yörüngesi boyunca da yaklaşık 2,5 milyon kilometre hareket etmektedir. Bu, Dünya’nın Güneş’in etrafında günde yaklaşık 1 o hareket ettiği anlamına gelir, bu da görünürdeki uyuşmazlığı etkin bir şekilde “iptal eder”.

İlginç bir şekilde, Dünya’nın zaman içinde çok yavaş yavaş yavaşladığına inanılıyor. Bu, geçmişte bir günün bugünden daha uzun olduğu ve gelecekte daha uzun olacağı anlamına gelir.

4. Ve bir yıl da 365 gün değildir

Dünyada zamanın geçişi konusunda olduğumuz için, bir yılın aslında 365 gün olmadığını öğrenmek sizi şaşırtabilir. Aslında, Dünya her 365.2564 günde bir Güneş’in bir tam turunu tamamlar.

Her dört yılda bir Artık yıl almamızın nedeni, kabaca günün dörtte biri kadar olan bu fazlalıktır.

5. Bildiğimiz kadarıyla Dünya, yaşam barındıran tek gezegendir.

Üzerinde yaşam olduğunu kesin olarak bildiğimiz tek gezegen, sevgili gezegenimiz Dünya’dır. Bu, diğer gezegenlerin olmadığı anlamına gelmez, ancak henüz herhangi bir işaret bulamadık.

Diğer birçok dünya su, organik moleküller, amino asitler vb. gibi yapı taşlarına sahiptir, ancak henüz başka bir yaşam formu bulamadık.

6. Yerçekimi tüm gezegende aynı değildir

İçgüdüsel olarak inanabileceğinizin aksine, Dünya’nın yerçekimi alanı gezegenin her tarafında bile değil. Tıpkı gezegen yüzeyinin değişen arazisi gibi, Dünya’nın yerçekimi alanı da gerçekten çok inişli çıkışlı.

Bunun çeşitli nedenleri vardır, ancak öncelikle yüzey ile Dünya’nın merkezi arasındaki mesafe tarafından belirlenir. Yani, bir dağın tepesinde, bu merkezden biraz daha uzakta olduğu için, Dünya’nın yerçekimi aslında çok az azalacaktır.

Bununla birlikte, daha geniş bir alanda, artan kütle nedeniyle dağ sıraları daha yüksek bir yerçekimi alanına sahip olma eğiliminde olacaktır.

Ayrıca, daha önce keşfettiğimiz gibi, Dünya da mükemmel bir küre değildir. Öyle olsaydı, yerçekimi alanı aşağı yukarı her yerde eşit olurdu. Gezegenin dönüşü tarafından üretilen merkezkaç kuvvetleri nedeniyle ekvatorda yerçekimi de daha zayıftır.

7. Tüm bir gezegen sınıfı, Dünya’nın onuruna adlandırılmıştır

Latince Terra olarak da bilinen Dünya, karasal bir gezegen olarak sınıflandırılan şeydir (“terr” kökünden). Bu, basitçe, bu sınıftaki gezegenlerin esas olarak silikat kayalardan veya metallerden oluştuğu anlamına gelir.

Güneş Sistemimizde diğer karasal gezegenler arasında Merkür, Venüs ve Mars bulunur.

8. Dünyadaki tatlı suyun büyük çoğunluğu donmuş durumdadır.

Dünya yüzeyinin %70’i suyla kaplı olmasına rağmen, yalnızca yaklaşık %2,5’i tatlı sudur.

Tabii ki, bu hala çok fazla su, ancak bunların hepsine bile Dünya’daki yaşam için serbestçe erişilemiyor. Bu %2,5’in %70’i buzda, %7’si ise toprak nemi ve atmosferde bulunur. Gerisi, daha büyük ölçekte neredeyse bir yuvarlama hatasıdır, yaşamın tüketmesi için ücretsizdir.

9. Dünya’nın birden fazla uydusu vardır.

Ay, Dünya’nın tek doğal uydusu, değil mi? Tekrar düşünün.

Gerçekte, 3753 Cruithne ve Asteroid 2002 AA 29 olarak adlandırılan Dünya’nın yörüngesinde (bir tür) başka iki büyük cisim daha vardır.

Bunlar aslında Güneş’in yörüngesinde dönen ancak zaman zaman Dünya’ya da çok yakın olan yakalanmış asteroitler. Bu asteroitlerin her ikisi de  Dünya’ya çok yaklaşıyor – her 95 yılda 3,9 milyon mil kadar yakın.

10. Yerkabuğu sürekli hareket halindedir.

İster inanın ister inanmayın, Dünya’nın kabuğu sabit değildir. Sürekli hareket halinde ve sonsuza dek değişiyor.

Yerkabuğu tek bir katı kütle değil, daha çok irili ufaklı parçalardan veya levhalardan oluşan bir koleksiyondur. Mantodaki çok sıcak erimiş kayanın konveksiyon akımları, levha tektoniği olarak bilinen bir süreçte bu levhaları sürekli olarak iter ve çeker.

Plakalar bazı yerlerde çatlar, yeni kaya oluşur ve daha eski, daha ağır plakalar tekrar erimek için mantoya geri döner. Volkanların, sıradağların, fayların oluşmasına yardımcı olan ve deprem vb. ilgili doğal afetlere neden olan bu süreçtir.

Bu nedenle mevcut dünya haritası geçicidir ve milyonlarca yıl içinde değişecektir.

11. Yıldırım asla iki kez düşmez ama çokça çarpar

Şaşırtıcı bir şekilde, Dünya’da her dakika yaklaşık 6.000 yıldırım düşmesi gerçekleşir.

Evet, bu doğru, her dakika!

Ve elbette, yıldırım genellikle aynı noktaya iki kez düşer. 2015-2020 yılları arasında Chicago’daki  Willis Tower’a 250  kez  yıldırım çarptı. İnsanlar bile birden fazla kez vurulabilir. Park korucusu Roy Sullivan (1912-1983)  hayatında yedi kez yıldırım çarptı ve her seferinde hayatta kaldı.

12. Dünyanın eğimi aslında zaman zaman değişir

Dünya’nın eğimi aslında zamanla dalgalanır. Eğiklik olarak adlandırılan son milyon yılda, Dünya’nın yörünge düzlemine göre 22.1 ile 24.5 derece arasında değişmiştir.

Her yarım küre yazları boyunca daha fazla güneş radyasyonu aldığından, bunun Dünya’nın iklimi ve mevsimleri üzerinde dramatik bir etkisi vardır. Kışları için de tam tersi.

Merhum Sırp matematikçi, astronom, klimatolog ve jeofizikçi Milutin Milankovitch tarafından keşfedilen bu, zaman içinde Dünya’nın iklimi için ana itici güçlerden biridir ve daha büyük eğim açıları, buzulların ve buz tabakalarının erimesi ve geri çekilmesini tercih eder.

Dünyanın ekseni şu anda 23.4 derece eğik durumda. Bu, iki tarihi uç noktasının yaklaşık yarısıdır. Bu açı, yaklaşık 41.000 yıllık bir döngüde çok yavaş bir şekilde azalmaktadır.

Şu anda bunun neden olduğu hakkında hiçbir fikrimiz yok, ancak varlığı iklim ve gezegen bilimlerinde iyi kurulmuş.

13. Dünyanın yörüngesi de zamanla değişir

Sadece Dünya’nın eğimi zamanla değişmekle kalmaz, aynı zamanda Güneş etrafındaki yörüngesi de değişir. Milutin Milankovitch’in bir başka keşfi, Dünya’nın yörüngesinin yaklaşık 100.000 yıllık bir döngüde kabaca daireselden kabaca elips şekline dönüşmesi.

Eksantriklik olarak adlandırılan bu yörünge değişikliğinin, Jüpiter ve Satürn’ün düzenli periyotlarda Dünya üzerindeki etkisinden kaynaklandığına inanılıyor.

Dünya’nın yörüngesi daha eliptik olduğunda, gezegenimizin Güneş’e en yakın yaklaşımında her yıl yaklaşık %23 daha fazla gelen güneş radyasyonu Dünya’ya ulaşır. Şu anda, Dünya’nın eksantrikliği en az eliptik (en dairesel) noktasına yakındır ve çok yavaş azalmaktadır.

Bunun Dünya’nın iklim döngüsü üzerinde bir etkisi var, ancak diğer faktörlerden nispeten daha az önemli.

14. Dünyanın çevresi 24.901 mildir

Kilometreyi tercih ederseniz, bu yaklaşık 40.075 km’dir.

15. Dünyada bir sürü insan vardır

Haziran 2022 itibariyle dünya nüfusu için mevcut tahmin, yaklaşık 8 milyar ve giderek artıyor.

16. Ve çoğu Asya’da yaşıyor

Gezegenin toplam nüfusunun yüzde 60’ı Asya’da bulunabilir. Buna Çin Halk Cumhuriyeti, Hindistan ve Rusya Federasyonu’nun bazı bölümleri gibi ülkeler dahildir.

17. Dünya çelişkilerle doludur

Dünya gezegeni çok karmaşık bir sistemdir ve bazen çok garip çelişkiler yaratabilir. Örneğin, gezegendeki en kurak yer ve en büyük su kütlesi yan yanadır.

İlki Atacama çölüdür; ikincisi muazzam Pasifik Okyanusu.

18. Antarktika aslında çok soğuk bir çöl

Çöller konusunda Antarktika kıtası da teknik olarak bir kıtadır. Bir çöl, devasa bir kum vs. olmaktan ziyade yıllık ortalama yağış miktarıyla tanımlandığından, Antarktika gereksinimleri kolayca karşılar.

19. Dünyanın deniz seviyesinin altında okyanusla kaplı olmayan bazı bölgeleri vardır.

Antarktika ile bir anlığına bağlı kalarak, topraklarının deniz seviyesinden binlerce fit/metre aşağıda olan bazı kısımları var. Antarktika’daki Bentley Subglacial Trench’in bazı kısımları aslında deniz seviyesinden 8.383 fit (2.555 m) aşağıdadır.

Bu alanların sular altında kalmamasının nedeni, binlerce fit buzla kaplı olmalarıdır.

20. Işığın bize ulaşması yaklaşık 8 dakika sürer

Muhtemelen bunu zaten biliyorsunuzdur, ancak Güneş’ten gelen ışığın bize ulaşması yaklaşık 8 dakika 20 saniye sürer. Işık inanılmaz derecede hızlı olsa da, Dünya o kadar uzakta ki, aslında 93 milyon mil ( 151.92 milyon km), bu mesafeyi kat etmek hala dakikalar alıyor.

21. Dünyanın manyetik alanı zamanla tersine dönüyor

Dünya’yı güneş rüzgarlarının tahribatından korumaktan sorumlu olan Dünya’nın manyetik alanı, yaşamın burada hayatta kalabilmesinin büyük bir nedenidir. Ancak tam olarak anlaşılamayan nedenlerle bu alan zayıflar, çöker ve zaman zaman tersine döner.

Her milyon yılda bir 3 ila 4 kez gerçekleşen döngülerde, bunun Dünya’daki yaşam için potansiyel olarak ciddi bir sorun oluşturup oluşturmadığı belirsizdir. O kadar uzun süredir sık sık meydana geldi ki, bazıları iddia etse de, hiçbir zaman büyük ölçekli yok oluşlara neden olmadı.

Bununla birlikte, modern, teknolojik olarak bağımlı uygarlığımızda, bir sonraki hepimiz için oldukça ciddi olabilir.

22. Bazı kayalar aslında kendi başlarına hareket edebilir

Ölüm Vadisi’nin “yürüyen kayaları” veya “yelken taşları”nı hiç duydunuz mu? Racetrack Playa denen bir yerde. California’da, açıkta kalan bazı kayaların playa yüzeyinde kendi başlarına hareket ediyor gibi göründüğüne dair kanıt bulabilirsiniz.

Hareketin, yağmur yağdığında başlayan ve büyük, geçici göletler oluşturduğu bir dizi nadir olaydan kaynaklandığı düşünülüyor. Bunlar daha sonra büyük, ince buz tabakaları oluşturmak için gece boyunca donar. Yapraklar daha sonra erir ve öğlen güneşinde parçalanır. Hafif bir rüzgarla hareket eden çarşaflar, kayaları yavaşça öne doğru iter ve arkalarında iz bırakan izler bırakır.

23. Dünya her yıl kütle kazanıyor

İster inanın ister inanmayın, Dünya aslında yıl boyunca bir miktar kütle kazanır – günde 40 ila 50 ton kadar. Kuyruklu yıldız izleri ve göktaşları gibi şeylerden gelen bu şeyler, Dünya’nın yerçekimi tarafından yakalanır ve yüzeye yağmur yağar.

24. Dünyanın en güçlü depremi 1960’larda Şili’yi vurdu

Şimdiye kadar kaydedilen en büyük deprem, 1960 yılının Mayıs ayında Şili’deki Valdivia sahilinin 100 mil açığında meydana geldi. Richter ölçeğinde 9,5’lik bir büyüklüğe sahipti.

25. Dünyanın en yüksek dağı teknik olarak Chimborazo Dağı’dır.

Dünyanın çekirdeğinden uzaklığı açısından en yüksek dağı tanımlayacak olsaydınız, Ekvador’daki Chimborazo Dağı kesinlikle kazanırdı.

26. Amerika Birleşik Devletleri en çok volkana sahip ülke

Amerika Birleşik Devletleri 161 ile dünyanın herhangi bir yerindeki en yüksek yanardağ sayısına sahiptir. Bununla birlikte Endonezya, tarihsel olarak en fazla aktif yanardağ sayısına sahiptir ( bunlar için yazılı püskürme hesapları vardır). Bununla birlikte, son 10.000 yılda patlayan volkanların yaklaşık yüzde 10’u Amerika Birleşik Devletleri’nde bulunuyor.

27. Kanada’da 4.28 milyar yaşında olabilecek bazı kayalar var

 

Kanada’da, Dünya üzerinde var olan en eski kaya olabilir. Kanada’nın Hudson Körfezi’nin kuzeydoğu kıyısı boyunca uzanan ana kaya, gezegenin oluşumuna çok yakın bir zamanda oluşmuş olup, kabaca 4,28 milyar yaşındadır.

Bu kayanın yaşının tartışıldığını belirtmek önemlidir. Bununla birlikte, Kanada’daki bir başka kaya oluşumu olan Acasta Gneiss’in yaklaşık 4.031 milyar yaşında olduğu kabul edilmektedir.

28. Burası dünyadaki en sıcak yer

Tarihsel sıcaklık verilerine göre,  El Azizia, Libya, dünyanın en sıcak yeridir. Meteoroloji istasyonlarından alınan kayıtlar, 13 Eylül 1922’de hava sıcaklığının 136 Fahrenheit (57.8 santigrat derece) olduğunu ortaya koyuyor.

29. Bazı göller gerçekten patlayabilir

Kamerun, Nyos, Monoun ve Kivu adında oldukça tehlikeli üç göle sahiptir. Krater göllerinin örnekleri, üçü de aktif volkanik bölgelerde bulunur. Sonuç olarak, karbondioksit zamanla birikebilir ve zaman zaman kendiliğinden patladığı bilinmektedir.

30. Hepimiz temelde dev bir reaktörün üzerinde mi oturuyoruz?

Ve son olarak, Dünya’nın çekirdeğinin bazıları tarafından temelde devasa bir jeoreaktör olarak kabul edildiğini bilmek rahatlatıcıdır. Bu, plaka tektoniği için motor sağlar ve sonunda Dünya yüzeyine ulaşan çok fazla ısı üretir.

Editör: Astropower – 13.08.2022

Bu içerik hakkında ne düşünüyorsunuz? Yorum yapabilir, oy kullanabilir ya da tepki seçebilirsiniz. Gönderinizi oluşturun!

Rapor Et

Usta

Fatih Düz tarafından yazıldı

Ne düşünüyorsun?

Yorumlar

Bir yanıt yazın

    Avustralya’daki yerli insanlar hakkında 8 gerçek

    Tanrı’ya Göre Gerçeklik