içinde

HavalıHavalı

Şato Gibi Kilise: Voskresenia Khristova

SARAY GİBİ KİLİSE

Voskresenia Khristova Kilisesi, Rusya’nın başkenti Moskova’da bulunan St. Petersburg’da, 16 – 17. yüzyıl Rus kilisesi mimarisiyle yapılmış göz alıcı bir tarza sahiptir.

Hükümdar II. Aleksandr’ın kraliyet aracında suikast kurbanı olduğu yere, oğlu III. Aleksandr tarafından babasının hatırası olarak inşa ettirilmiş bir Ortodoks kilisesidir. Kilisenin yapımına 1883 yılında başlanmıştı. Yüksek maliyetinden ötürü inşası 24 yıl kadar uzamış, 1907 yılında tamamlanmıştır. Rus çarı III. Aleksandr zamanında yapılmaya başlanmıştır fakat II. Nikolay döneminde tamamlanmıştır.

Dış cephesinde devrimcilere karşı bir milliyetçilik simgesi olarak ve kan ile benzerlik kurularak kırmızı renk boyalar mevcutturKurtarıcının Kanlı Kilisesi’, ‘Dökülen Kan’ ya da ‘Kanlı Kilise’ olarak da anılır.

Voskresenia Khristova Kilisesi, günümüzde hem kilise hem anıt olarak kullanılmaktadır. 2. Dünya Savaşında sığınak olarak kullanılan kilise Rus devrimi sırasında defalarca saldırıya uğrayıp, birçok yapı malzemesi çalınsa da restorasyon işleminden sonra hala ihtişamını koruyor.

St. Petersburg’da pek rastlanmayan soğan çatısı, çinili işlemeleri, 5 kubbeli Rus mimarisinde yapılan kiremit kubbeleri ve mimari özellikleriyle Kremlin Sarayı’nı andıran kilisedeki kubbelerden 81 metre yüksekliğindeki en yüksek kubbe suikastın gerçekleştiği yılı, 67 metre uzunluğundaki ikinci kubbe ise Rus çarı IIAleksandr’ın öldüğü zamanki yaşını temsil ettiği söyleniyor.

St. Petersburg’ birçok ada ve kanal bulunmakta. Kilisenin yeri ise II. Aleksandr’ın öldürüldüğü yer olarak belirlense de kanalın kıyısına inşa edilmesinden dolayı temeli zamanla bir hayli zayıflamıştır. Hatta kanalı gören yüzeylerinde yıpranma olmuştur, bu da kilise için ciddi bir tehlikedir.

Voskresenia Khristova; eski Rus mimari tarzını, Rus sanatçılarının ve İtalyan taş oymacılarının yeteneklerini ve Roma mozaik sanatını birleştiren Helenistik, eşsiz bir şaheser niteliğiyle adeta masallardan fırlamış şatolar kadar ihtişamlı bir yapıdır. Özellikle renkli kubbeleriyle geceleri bulunduğu alanı masal diyarına çeviriyor.

! İNTERNET KAYNAKLARI DİKKATE ALINARAK HAZIRLANMIŞTIR.

Editör: Zehra Garipli – 03.10.2022

Bu içerik hakkında ne düşünüyorsunuz? Yorum yapabilir, oy kullanabilir ya da tepki seçebilirsiniz. Gönderinizi oluşturun!

Rapor Et

Uzman

Zehra Garipli tarafından yazıldı

Ne düşünüyorsun?

Yorumlar

Bir yanıt yazın

    Hangi “Benimle Yan” Karakterisin?

    Voynich El Yazması