içinde

MuhteşemMuhteşem HavalıHavalı İnanılmazİnanılmaz

Kişilik kayması

Kişilik, kim olduğumuzu tanımlamamız için hayati öneme sahiptir. Tutumlar, düşünceler, davranışlar ve ruh halleri de dahil olmak üzere benzersiz özelliklerin bir karışımını ve bu özellikleri diğer insanlarla ve çevremizdeki dünyayla olan ilişkilerimizde nasıl ifade ettiğimizi içerir.

Bireyin kişiliğinin bazı özellikleri miras alınır, bazıları ise yaşam olayları ve deneyimleri ile şekillenir. Belirli kişilik özelliklerinin çok katı ve esnek olmaması durumunda bir kişilik bozukluğu gelişebilir. Özetle yukarıda tanımla verilen kişilik; insanların genetik yapısına bağlı olmakla, beraber çevre faktörleri, eğitim-öğretim ortamı girdiği sosyal ortamlar, yaptığı sportif faaliyetler, okuduğu dergi ve gazeteler kişiliğin oturmasında ve oluşmasında önemli bir rol oynar…

Çokça çevremizde şahit olduğumuz ekonomik durumu uygun olmamasına rağmen; marka düşkünlüğü (tiklik) ekonomik durumuna bağlı olarak, kendini kötü görme, küçük görme ile beraber başlayan özgüvensizlik, insanın kendisinde hissettiği sıradışılık, kişilik kaymasının en önemli sebepleri arasına girmektedir. Çevremizde çok görmekteyiz: uzun saçlı birinin, birden saçını sıfıra vurdurması ya da kısacık kestirmesi vücudunun herhangi bir yerine dövme yaptırması veya vücudunu baştan aşağı harita gibi süslemesi, kaşının bir bölümünü kestirip, kazıtıp şekil vermesi, erkeklerin eskiden Osmanlı’da bile küpe kullanması.

Genç insanların, hatta çocukların; vücutlarının bir yerlerini deldirerek piercing takmaları, kişilik değişimlerinde önemli rol oynamaktadır; bu gibi davranışlar hastalık boyutuna gelmedikçe, sorun yoktur. Hatta iyi bir şeydir kişinin kendini mutlu hissetmesi için yaptığı değişiklikler. Fakat kişi şunu bilmelidir ki, erken yaşta yaptığı hal ve davranışlar; ileriki yaşlarda mesela sözgelimi; politikaya atıldığında ya da ünlü bir kişi olduğunda, karşısına olumsuz olarak çıkacaktır. 

Yorgunluk, aşırı dinlenme, tembellik, çok okuma, hiç okumama, aşırı spor ya da hiç spor yapmama ve her türlü aşırılıklar kişilik kaymasının ana sebepleridir. Kişiliğin oturmasında, eğitimin, ailenin önemi büyüktür. Yazının bundan sonraki bölümü, benim bilgim dışında, doktorların ilgilenebileceği bir hastalığın tedavisi ile ilgili olmalıdır. Bu konuda ise benim söyleyecek bir sözüm yok… 

Yazı sadece bir farkındalık yaratmak için yazılmıştır. Herkese iyi günler…

Editör: Fatih Düz – 21.06.2022

Bu içerik hakkında ne düşünüyorsunuz? Yorum yapabilir, oy kullanabilir ya da tepki seçebilirsiniz. Gönderinizi oluşturun!

Rapor Et

Usta

Prof.Dr. M.Fatih Çam tarafından yazıldı

Makale YazarıÖncüÜyelik Yılı

Ne düşünüyorsun?

Yorumlar

Bir yanıt yazın

    1. Piercing ya da küpe takma, saç uzatma/kazıtma vb eylemler herkes için dönemsel durumlar olabilir. Bu tür şeyler, özellikle kişiliğini arayan ve/veya yeni yeni oturtmaya çalışan bireyler için “kişilik kayması belirtisi” olarak algılanabilir mi, bilemiyorum. Elbette bu konuda uzmanlığım yok ama insanın kişiliğini değiştirmesi muhtemel etkenlerin bunlardan çok daha fazlası olması gerektiğini düşünüyorum.

    Hayvanları Koruma Yasası Neden Uygulanmıyor?

    Etkileyici 10 tatil durağı