içinde

MuhteşemMuhteşem HavalıHavalı

Ünlü Tarihi Figürler Aslında Nasıl Görünüyordu?

Tarihimize dönüp baktığımızda, hakkında fazla bilgi sahibi olmadığımız önemli şahsiyetler olduğunu görebiliriz. Elbette, sevilen tarihi şahsiyetlerin resimlerine, heykellerine ve portrelerine erişimimiz var. Ancak, bunlar ne kadar doğru? Gerçek şu ki, bu şeyler onları pohpohlamak için görevlendirildi, bu yüzden algımız biraz çarpık olabilir. Modern teknolojinin yardımıyla, CGI ve 3D baskı teknolojisi, bazı önemli tarihi figürlerin gerçek görünümlerini yeniden yaratmayı mümkün kılıyor.

Kral Tutankhamun

Kral Tutankhamun, MÖ 1332’den 1323’e kadar Mısır’ın hükümdarıydı. Ölmeden önce sadece on yıl hüküm sürdü. Bu Yeni Krallık firavununun mezarı, 1922’de arkeolog Howard Carter tarafından keşfedildi. Mezar 3.200 yıldan fazla bir süredir mühürlüydü!


Peki Kral Tutankhamun gerçekte nasıl görünüyordu?

Bilim adamları mumya üzerinde DNA çalışmaları yaptıktan sonra firavunun sağlığının ne kadar korkunç olduğunu öğrendiler. Uzun boylu, çelimsizdi ve sıtma, kemik bozukluğu, enfeksiyonlu bir kırık bacak ve çarpık ayak hastasıydı. Birçok bilim adamı bunun akraba evliliğinin sonucu olduğuna inanıyor. Bunlar ayrıca neden her zaman otururken gösterildiğini de açıklıyor.

İmparator Nero

Nero, 17 yaşındayken Julio-Claudian hanedanlığı döneminde Roma İmparatoru unvanını aldı. Beşinci yılında ünvanını elinde bulundurarak, annesinin ölümünü emretti ve siyasette daha aktif bir rol oynadı. İmparatorluğun kamu ve özel işlerini finanse etmek için vergileri artırdığı için orta ve üst sınıflar tarafından nefret edildi.

Peki İmparator Nero gerçekte nasıl görünüyordu?

Bu yılın başlarında İspanyol sanatçılar, Roma İmparatoru’nun açıklamalarını, büstlerini ve çizimlerini kullanarak Nero’nun gerçekçi bir görüntüsünü oluşturdular. MS 64’te bir ateş Roma’yı yaktı Nero ne yaptı? Giyindi, çatıya gitti ve oradan şarkı söyledi! İdam edilmeden önce, “İçimde bir sanatçı ölüyor!” diyerek intihar etti.

Nefertiti

Nefertiti, Akhenaten’in Büyük Kraliyetiydi. Bu kireçtaşı büstü sıva ile kaplıydı ve Mısır’ın Amarna’lı Thutmose’un işi olduğu düşünülüyordu. 1345 yılında yapıldığı sanılan heykel, 1912 yılında sanatçının atölyesinde bulunmuştur. Heykel, Mısır kraliçesinin güzel ve belirgin bir yüze sahip olduğunu göstermiştir. Gerçekten böyle mi görünüyordu?

Peki Nefertiti gerçekte nasıl görünüyordu?

2012 yılında 3 boyutlu görüntüleme teknolojisi yardımıyla “The Younger Lady”nin yüzünün dijital haritasını çıkarıldı. Yüzü taradıktan sonra, Elisabeth Daynes’in Nefertiti’nin tarihi görüntülerine dayandırdığı bu yüzü yeniden yaratması 500 saatini aldı. Sonucu gördükten sonra birçok kişi bunun Nefertiti olduğu konusunda hemfikir.

Julius Sezar

Romalı politikacı ve savaş generali Julius Caesar, Roma İmparatorluğu’nun genişlemesinden sorumlu kişiydi. İngiltere’yi işgal etmek için Ren Nehri’ni ve İngiliz Kanalı’nı geçen kişi oydu. Yerini korudu ve silahların altında Galya üzerinden Roma’ya yeniden girdi. Bir iç savaşa yol açtı. Bu önemli tarihi şahsiyetin yeniden yaratılmasına yardımcı olan birçok heykeli vardı.

Peki Sezar gerçekte nasıl görünüyordu?

Julius Caesar’ın bu gerçekçi büstü, Leiden’deki Ulusal Eski Eserler Müzesi’nde yer almaktadır. 3D teknolojisini kullanarak onun mermer bir portresini taradılar. Bu, 3B rekonstrüksiyonun temeli olarak hizmet etti. Roma iç savaşını kazandıktan sonra diktatör olmaya devam etti ve çeşitli sosyal ve hükümet reformlarına başladı. Diğer şeylerin yanı sıra, imparatorluğun en dış bölgelerinde yaşayanlara vatandaşlık verdi. Senato bu reformları beğenmedi, bu yüzden onu MÖ 44’te öldürdüler.

Kleopatra

Kleopatra, Mısır’da yaklaşık otuz yıl hüküm sürdü. Küçük kardeşi Ptolemy XIII ile tahta çıktığında 18 yaşındaydı. MÖ 49’da danışmanları onu ülkeden kovdu. Ancak, Julius Caesar’ın yardımıyla diğer kardeşi Ptolemy XIV ile eski haline dönmeyi başardı. Daha sonra, Roma diktatörünün oğlu olduğuna inanılan Ptolemy Caesar adında bir çocuk doğurdu. Ptolemy XIV, Julius Caesar’ın suikastından kısa bir süre sonra öldü, bu yüzden Kleopatra Mısır’ı Ptolemy Caesar ile birlikte yönetti.

Peki Kleopatra gerçekte nasıl görünüyordu?

Kleopatra’nın birkaç dil konuşan iyi eğitimli bir kadın olduğunu biliyor muydunuz? Bu onun baskın hükümdar olmasının sebeplerinden biriydi. Bunun da ötesinde, baştan çıkarma sanatında yetenekli egzotik bir güzellikti. Diğer liderlerle romantik ilişkiler ve ittifaklar kurdu. 3D sanatçılar, onun neye benzediğini göstermek için portrelere ve heykellere güvendiler.

Editör: Fatih Düz – 11.06.2022

Bu içerik hakkında ne düşünüyorsunuz? Yorum yapabilir, oy kullanabilir ya da tepki seçebilirsiniz. Gönderinizi oluşturun!

Rapor Et

Ne düşünüyorsun?

Yorumlar

Bir yanıt yazın

    Kelt Astrolojisi ile ağaç burcunuzu keşfedin

    Beden dili nedir?