içinde

MuhteşemMuhteşem

Nedir Bu Futbol Kültürü ve Bileşenleri?

En çok sevilen spor dalına her beraber bir göz atalım

Futbol; günümüzün en çok izlenen ve takip edilen, tarihi arkeolojik kazılarda Sümerlilere kadar giden bir oyundur. 11 kişinin ve bir hakemin yönetimiyle oynanan oyunun üzerinde duracağız.

İlk olarak 24 Ekim 1857 Tarihinde İngiltere’nin Sheffield Kentinde, Nathaniel Crestwick ve William Prest Adında iki Kafadar, Bir Kulüp kurdu. Bu Kulübe Kentin Adını verdiler. Ancak Kurdukları Kulübün, Büyük Bir Sorunu Vardı. Çiçeği Burnunda Bu Ekibin En Büyük Sorunu ise Karşılarında Oynayacak Bir Rakipleri Yoktu. Onlarda Çareyi Kendi Aralarında Kura Çekerek birbirleri ile Oynamakta Buldular. Bazen Bekarlar Evli Olanlara Karşı, Bazen de İsimlerinin Baş Harfine Göre Alfabetik Sıra ile A’dan M’ ye Kadar Olanlar, İsimleri N’den Z’ye Kadar Olanlarla Karşılaşıyordu.

Böylece futbol oyunu kurumsal ve evrensel bir yapı olma yolunda ilk adımını atmış bulunmaktaydı. Üzerine sayfalarca konuşabileceğimiz, doğru ve yanlış yönlerini de değerlendirmeye alabileceğimiz futbolun kemik bileşenleri şunlardır 👇

1 – Oyuncular: Futbol iki takım arasında 11’ 11 şeklinde iki kaleciyle oynanan bir oyundur.

2 – Hakem: Maçı yöneten, futbolcular arasındaki rekabetin “fair- play” bir şekilde devam etmesini sağlayan yapıdır. Ağzında düdük ve ceplerinde kırmızı ve sarı renkleri taşır. Oyunun akışını sürdür, oyunun oynanmasının yolunu açar.

3 – Saha: Futbol maçlarının oynandığı alandır. Yeşil bir zeminde, belirli bölgelerinde dikdörtgen, kare, yuvarlak vb. şekilleri üzerinde taşır.

Standart ölçüleri şunlardır:

Futbol sahalarının 105×68 metre ölçülerine olması gereklidir.

Standart futbol sahaları en 40×90 boy 90×120 metre ölçülerine olmalıdır.

Uluslararası profesyonel futbol sahaları 7140 metrekare dolaylarında alana sahiptir ayrıca bu ölçü 7,14 dönüme tekabül eder.

Saha içinde futbol için bunlardan söz edebiliriz. Bir de futbolun saha dışı vardır ki; bu unsurlar futbolu yönetenlerdir.

1 – Takım: Oyuncuları bir arada tutan, başında bir başkanının bulunduğu, saha içindeki oyuncuların organize olmasını, taktiksel bir strateji geliştirmek için direktörün yönettiği kolektif bir yapıdır.

2 – Başkan: Saha dışını kuran biridir. Kulübün bütçesini, takımın karakteristik bileşenlerini oluşturur. Seçimle kulüp başına gelir, belirli süre takımın sportif yönetimini üstlenir.

3 – Yöneticiler: Saha dışındaki unsurudur. Genellikle mali işlerle ilgilenirler. Sadece futbol alanıyla değil, diğer transfer, oyuncu ilişkileri, kulüpler arasındaki ilişkiler dahil birçok departmanın sorunlarıyla ve görüşleriyle ilgilenirler.

4 – Taraftarlar: Futbolun kalbi onlardır. Futbol endüstrisinin işlemesini sağlarlar. Takımlar arasındaki rekabetin çıkış noktasıdır. Tüm bileşenler Taraftar bileşeni olmadan bir anlam ifade etmez. Çünkü futbolu çarkını işletenler ve bu büyük pastanın en güzel dilimini onlar oluşturur.

Futboldaki saha dışı unsurları saymak pek de mümkün değildir. Sponsorlar, reklamlar, afişler, devlet politikasına kadar her alanda ilişkisi bulunan futbol, Dünyadaki en popüler ve ekonomik değeri en yüksek reyting yapan oyundur.

Peki futbol kültürü nedir?

Futbol kültürü; Dünyadaki futbol oyuncularından başlayarak tüm kademelerde insanları etnik yapı, ekonomik durum, sosyolojik yapı, hiyerarşi farkı gözetmeksizin tüm insanları aynı eğlence amacıyla bir araya getiren evrensel bir mücevherdir. Özellikle Dünya Kupası, Avrupa Şampiyonası, Kıta Şampiyonaları gibi birçok ülkeden insanı bir araya getiren futbolun insanlar arasındaki kaynaşmayı, barışı sağlayan unsurdur.

Ülkelerin döviz artışını, ekonomik değerini arttıran önemli bir unsurdur Dünya Kupası. Bir ülkede gerçekleştirilen Dünya Kupası en az 1 ay sürer. Bu dönemde turistler başta ulaşım sektörü olmak kaydıyla sanat, turizm, lokanta sektörü vb. tüm alanlarda sektörlerin gelişmesinin önünü açarlar. Bu dönemde kendi reklamını daha iyi yapan ülkeler, hem ulusal hem uluslararası evrende dünyada söz sahibi olurlar.

Editör: Fatih Düz – 15.09.2022

Bu içerik hakkında ne düşünüyorsunuz? Yorum yapabilir, oy kullanabilir ya da tepki seçebilirsiniz. Gönderinizi oluşturun!

Rapor Et

Danışman

Furkan Toprak tarafından yazıldı

1999 yılında Mersin'de doğdum. 22 yaşındayım. Çukurova Üniversitesi İletişim Bilimleri 2. sınıf öğrencisiyim. 2018 yılında Harran Üniversitesi'nde Türk Dili ve Edebiyatı Bölümünü kazanmıştım; devam edemedim. Ardından bir süre bekleyip Çukurova Üniversitesi'nde İletişim Bilimleri bölümüne kaydoldum. Küçükken bir trafik kazası geçirdim. Bu durum sağlığım açısından fizikdel gelişimimi olumsuz etkiliyor. Hedefim bu sitede yazılar yazarak, fotoğraflar paylaşarak farkındalık yaratmak olacaktır.

Makale YazarıYorumcuÜyelik YılıVideo YapımcısıTestçi

Ne düşünüyorsun?

Yorumlar

Bir yanıt yazın

    Mutlaka Bilmeniz Gereken 15 Tablo Ve Hikayesi

    Aşk-ı Memnu’da Hangi Karaktersin?