içinde

MuhteşemMuhteşem HavalıHavalı

Beden dili nedir?

Cana yakın, sevimli, sempatik, aurası, yüksek; toplumda bazen böyle insanlara denk geliriz ve çoğu zaman onları hayatımıza alırız.

Peki bu insanların sırrı ne? 

Beden dili nedir? 

Çoğunlukla sözel olmayan davranışlar ya da beden dili olarak adlandırdığımız bir iletişim biçimi olan beden dili, insanlarla aranızda konuşmanız, diyoloğa girmeniz gibi bir iletişim türüdür. Ancak bu iletişim türünde herhangi bir söz bulunmaz bunun yerine jestler, dokunma, fiziksel hareketler, vücudun duruşu, kişinin ses tonu ve ses tonununun yüksekliği aracılığı ile gerçekleştirebilmektedir.

Beden dili insanlar arasında iletişimin ortalama %60 ila %65 ini kapsamaktadır.

BEDEN DİLİ HAREKETLERİ

1. Göz Teması

Göz teması kurmak konuşma yaparken ya da dinleme durumunda oldukça önemlidir. Direkt ve sürekli olarak göz teması kurmanız konuşma esnasında kişinin sizi anlamasını kolaylaştırır, karakterinizi güçlü gösterir ve güven duygusu aşılar. Konuşurken aşağı bakmak ise teslimiyeti, güven eksikliğini ve içe dönüklüğü temsil edebilir.

2. Abartılı kafa sallama

Bu tip bir davranış anlatılan durumu/olayı tam anlamadığınızı, anlamış gibi gösterdiğinizi ifade edebilir. Ya da tam tersi gibi göstermek olarak algılanabilir.

3.Tokalaşma

Tokalaşma esnasında ne çok zayıf ne de çok sıkı olmalısınız. Zayıf tokalaşma gücünüzün, güven duygunuzun veya otoriter yapınızın eksik olduğunu gösterir. Sıkı tokalaşma ise agresif, diktatör bir yapıya işaret edebilir.

4. Gülümseme

Gülümsemeler, tam yüz ifadesine bağlı olarak farklı şeyler ifade edebilir. Mutlu gülümsemeler, utangaç gülümsemeler, sıcak gülümsemeler ve ironik gülümsemeler var.

Gerçek bir gülümsemede, ağız köşeleri açılır, gözler köşelerden daralır ve hafif kırışıklık oluşur.

Samimiyetsiz gülümsemeler genellikle gözlerde bir değişikliğe neden olmaz ve rahatsızlığa tepki olarak gerçekleşebilirler.

5. Gözlerin aşağı bakması

Zemine veya yere bakmak, zayıf ve emin görünmemenizi sağlar. Orada tartışmanız gereken bir şey olmadığı sürece, gözlerinizi diğer kişinin yüzünün seviyesinde tutmanız gerekir. Göz temasını kestiğinizde, birkaç saniyede bir yaptığınız gibi, yana bakmayı deneyin.

6. Konuşurken saate bakmak

Biraz sıkıldık mı? Evet. Bir an önce karşımızdaki cümlesini bitirsin mi istiyoruz? Kesinlikle evet. Biri konuşurken saate bakmak karşı tarafta direkt sıkılma algısı yaratıyor. Siz masum bir şekilde gerçekten saatin kaç olduğunu merak ettiğiniz için bakmış olabilirsiniz ama vücut dili işte, başka anlamlara da gebe.

7. Kulağını çekmek

İnsanlar genellikle bir karar vermeye çalışırken kulaklarından birinin loblarını çekerler ancak kararsız kalırlar. Bu hareket bir sonuca varılamadığını göstermektedir.

8. Burnunuza dokunmak

Burnunuzu ovaladığınızda veya dokunduğunuzda, bir inançsızlık veya ret sinyali olabilir veya dürüst görünmezsiniz. Açıklık ve dürüstlük gerektiren bir konuşmada yaparsanız, hedeflerinize ulaşmada sorun yaşarsınız. Ve başka birinin burnunu ovuşturduğunu görürseniz, size otomatik olarak söyledikleri her şeye inanmamaya dikkat etmeniz iyi bir işarettir.

9. Kollarını kavuşturmak

Kolları kavuşturmak ki buna kolları kapatmakta denilebilir, kişinin zihninde aynen vücudunun önünde olduğu gibi bir duvar oluşturur. Duygu ve beden tamamıyla birbirlerinden etkilenmektedir. Yani duygu bedene yansırken, bedende duygulara yansımaktadır. Beden ve duygu birbirine bağımlıdır. Kişi bu hareketi yaptığında kendi bedeni ile karşı taraftaki kişinin bedeni arasında bir set çekerken zihinde karşı tarafla iletişime geçmeme, diyalog kurmama konusunda aynı seti çekmektedir.

Kollar kavuşturulduğu anda hem bedensel olarak hem de zihinsel olarak karşı tarafa kendimizi tamamıyla kapatırız. Kolların kavuşturulması diyalog açısından, iletişimin kalitesi açısından, algılama ve anlama açısından olumlu sonuçlar vermemektedir. Yapılan bir araştırmaya göre okullarda kollarını kavuşturan çocukların, kavuşturmayan çocuklara göre daha az öğrendikleri saptanmıştır. Bundan dolayıdır ki okulda ders anlatılırken çocukların kollarını kavuşturmalarına mani olmak gerekmektedir.

10. Eller belde tutuş (Tartışmacı duruş) 

Eller belin iki tarafına dokunur şekilde yerleştirilir. Ve kollar kıvrılarak V şeklini alır. Bu beden dili otoriter ve baskıcıdır. Karşı tarafa verdiği mesaj sözel kavgaya hazırım şeklindedir. Bu beden dilini genelde kadınlar kullanır. Erkeğin kullandığı durumlar da olabilir fakat erkekte itici durur.

11. Otoriter Duruş

Okul zamanlarınızda koridordaki nöbetçi öğretmenlerinize veya bir inşaat yapılırken inşaata bakmaya gelen müteahhitlere dikkat ettiniz mi. Genellikle duruşları aynıdır. Eller arkada birleşmiş ve bir el diğerini bilekten kavramış şekildedir. Bu duruş şeklinde vücut olduğundan biraz daha büyük ve cüsseli durur. Karşı tarafa verdiği bilinçaltı mesajı bu ortama ben hakimim buradaki otorite benim şeklindedir. Bu hareketi bağlama göre incelemek önemlidir. Mesela bir müzede gezen birisinin bu hareketi yapması gezerken düşündüğü. sorguladığı ve eserleri incelediği anlamına gelir.

12. Tırnaklarını yemek

Tırnakları yemek net bir şekilde kişinin stresli ve gergin olduğunu gösterir. Aynı zamanda psikolojik bir rahatsızlık göstergesi olan tırnak yemek, vücut için son derece zararlı olabildiği gibi kişinin dış görüntüsünden dolayı ona öz güven problemi de yaşatabilir.

13. Tebessüm etmek

Beden dili hareketleri ve anlamları arasında en açık hareket tebessüm etmektir. Tam bir yüz sıcaklığı olarak görülen tebessüm etme, kendi içinde farklı anlamları barındırabilir ve bu beden dilinin anlamlarını çözmek de oldukça kolaydır. Mutluluk tebessümü, utangaçlık tebessümü, sıcak tebessüm ya da ironi içeren tebessüm, karşınızdaki kişi ile iletişimde kendini net şekilde açık eder.

14. Kıpırdamak huzursuz durmak

Bir konuşmanın ortasında sürekli parmaklarınızla ritim tutmak, saatinizi kontrol etmek, kıpırdanmak, saçınızla oynamak karşınızdaki kişiye sıkıldığınız ve gitmek istediğiniz mesajlarını verir. Bunun yerine karşınızdaki kişiye odaklanmayı deneyebilirsiniz

15. Başka yere bakmak

Biri konuşurken bir başka yöne bakmak, dikkati dağılmış bir izlenim verir ve oldukça kaba bir davranıştır. Bunun yerine size bir şeyler anlatan ya da gösteren kişiye odaklanın ve onu dinleyin.

Kendinize güvenin ve güven seviyeniz ayarlayın. 

Profesyonel ve kişisel yaşantınızda bakış açınızın ve beden dilinizin farklılaşması dileğiyle.. 

Editör: Fatih Düz – 11.06.2022

Bu içerik hakkında ne düşünüyorsunuz? Yorum yapabilir, oy kullanabilir ya da tepki seçebilirsiniz. Gönderinizi oluşturun!

Rapor Et

Katılımcı

Gülten Tütüncü tarafından yazıldı

TestçiMakale YazarıÜyelik Yılı

Ne düşünüyorsun?

Yorumlar

Bir yanıt yazın

    Ünlü Tarihi Figürler Aslında Nasıl Görünüyordu?

    Kaliteli Bir Uyku İçin Tavsiyeler