içinde , ,

HavalıHavalı

Çıplaklığın Hayat Felsefesi Nudizm Nedir ve Nerelerde Yasal Olarak Yaşanmaktadır?

“Eğer giyinmek sizin için daha güzel görünmekse, unutmayın. teniniz kadar güzel bir elbiseyi, henüz hiçbir terzi dikemedi.”

Kıyafet insanlar arasında statü, konum ve sınıf ayrımı yapılacak kadar önemli hale gelmiştir. Dini anlamda günah – sevap dışında adeta açık yahut kapalı olmak kaidesi ile bir moda tutkunluğu olarak bir süreklilik arz etmektedir.

Nihayetinde hepimiz doğarken çıplak doğuyoruz. Bu ilk insan için de böyleydi. Yani aslında doğanın kendisinde varolan,doğanın yine içinden çıkan bir durumdu. Fakat doğa olaylarının el verdiği ölçüde  insanlar yalnızca kendilerini ısıtmak, soğuktan korunabilmek amacıyla vücutlarını örtmeye başlamışlardır. Alışkanlıklar sonucu zamanla estetikliliğe, farklı görünme çabasına dönüşmüştür.

İşte nudizm, seksüel bir anlam taşımadan insanların vücutlarından utanmadan çıplak bir şekilde bir şekilde dolaşabilmesinin kavramlaşmış halidir. Her ne kadar nudizmin  yeni bir kavram yeni bulunmuş bir felsefe olduğu düşünülse de durum aslında tam tersidir. Nudizmin  kökleri eskiçağlara kadar uzanır. Eskiçağlarda insanlar yukarıda da bahsettiğim üzere uzun süre giysilere ihtiyaç duymadan çırılçıplak dolaştılar. Soğuktan korunmak için bez parçalarını üstlerine örtmeleriyle başlayan bu giyinme ihtiyacı belki de nudizmin  unutulmaya başlamasının ilk sebeplerinden biridir.

Korunma amaçlı sürdürülen giysi ve giyinme ihtiyacı, markalaşma ve çeşitlilik ile artık zaruri gereksinim(miş) gibi bir algıya neden oldu. Ardından giyinmemek günah bir şey gibi görülmeye başlanıldı. Giyinmeyen insanların vücutları tahrik edici görülmeye başlanıldı. Giyebileceğimiz bu kadar çok çeşit giysi varken, çıplaklığı tercih etmek ancak sapkınlıktan, teşhircilikten veya cinselliğe düşkünlükten olmalı gibi bir yargıya varıldı ve bu her şeyde olduğu gibi topluma ve insanlara da kabul ettirildi.

Alışkanlıkların, “doğru” diye kabul ettiklerimizin veya çoğunluk tarafından zorla kabul ettirilenlerin yıkılması her ne kadar zor olsa da imkansız değildir. Nudizmi savunup hayatına bu şekilde yön vermek isteyen kişiler için bakalım nerdelerde yasal olarak yaşanmaktadır? ( gerçi bu da özgür karar neticesinde değil bir yasa koyucu tarafından izin verildiği ölçüde)

 Playa De Ses Illetes-Formantera, İspanya

Filaki Beach-Girit, Yunanistan

Ahlbeck Beach-Usedom, Almanya 

Plage De Tahiti- St. Tropez,  Fransa

 Es Trence- Mallorca, İspanya

Sevilay Kocabey

Editör: Oğuz Yılmaz – 26.08.2022

Rapor Et

Ne düşünüyorsun?

Yorumlar

Bir yanıt yazın

    İlham Verici En İyi 10 Tedx Konuşması

    Dünyanın En İlginç 7 Köprüsü